Tesla migrează către bateriile LFP, mai ușor de produs și mai ieftine

Producătorul american de mașini electrice, Tesla, are în plan dotarea mașinilor sale cu baterii LFP, mai ușor de produs și, prin urmare, mai ieftine.
Robert Stan - mar, 11 apr. 2023, 11:29
Tesla migrează către bateriile LFP, mai ușor de produs și mai ieftine

Cu prețuri tot mai mari ale materiilor prime care intră în componența bateriilor, producătorii de mașini electrice caută continuu noi soluții pentru a reduce costurile. În acest sens, Tesla își va dota mașinile cu autonomie redusă cu baterii LFP (Litiu-Fier-Fosfat), debutul noii tehnologii fiind pregătit pentru viitorul cap-tractor Semi Light și un vehicul cu dimensiuni mici și preț redus (Tesla Model 2).

Într-un document care dezvăluie planurile viitoare ale companiei americane – Master Plan Part 3, Tesla menționează că va utiliza pe scară largă baterii LFP pentru produsele sale începând cu o versiune a Tesla semi cu autonomie redusă. Ulterior, același tip de baterii va fi folosit pentru un viitor autoturism electric cu dimensiuni mici. Un ultim pas în această direcție va fi făcut odată cu dotarea actualelor Model 3 și Model Y cu baterii LFP.

Migrarea Tesla către baterii LFP a fost susținută anterior și de Elon Musk, șeful companiei, care declara în martie 2023 că „greul activității de electrificare a mașinilor va fi dus de bateriile având celule pe bază de fier”.

Produse deja de companii chineze, bateriile LFP sunt asamblate în fabrici din Asia, iar analiștii consideră că eventuale investiții ale acestora în SUA sau alte state occidentale sunt puțin probabile ținând cont de actualele fricțiuni dintre SUA și China.

Ideea de a utiliza baterii LFP nu este susținută doar de Tesla, ci și de alți mari constructori auto care vizează astfel o reducere a costurilor de producție și, în consecință, a prețurilor.

În prezent, mașinile Tesla au în dotare baterii pe bază de Nichel, materie primă greu de găsit și tot mai scumpă. În ciuda faptului că bateriile LFP sunt mai grele și mai puțin performante, bateriile LFP sunt tot mai căutate de constructorii de mașini, printre care și Tesla. Ținând însă cont de performanțele acestora, ele sunt direcționate către modele cu autonomie mai redusă.

Acesta este și motivul pentru care Tesla va menține bateriile pe bază de Nichel în asamblarea camionului Tesla Semi, dar va utiliza LFP pentru versiunea acestuia cu autonomie redusă. Este de așteptat ca același lucru să se întâmple și în cazul Model 3 și Model Y care ar putea utiliza, în funcție de preț și autonomie, tipuri diferite de baterii.

În prezent, Tesla se aprovizionează cu baterii LFP de la Contemporary Amperex Technology (CATL), o compamnie din China care nu are facilități de producție în SUA. În schimb, un alt furnizor Tesla, coreean de această dată, LG Energy Solution, are în portofoliu baterii LFP și și-a anunțat intenția de a construi o uzină în Arizona (SUA).

Utilizarea bateriilor LFP nu este singura noutate din Master Plan Part 3, documentul dând indicii și despre un viitor vehicul utilitar ușor (van) sau un autobuz/microbuz.

Citește și:
– Tesla taie din nou preţurile pentru automobilele sale pentru a stimula cererea

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde pentru ajutorul de restructurare. ...
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Prim-ministrul Scoţiei, Humza Yousaf, a demisionat luni după ce nu a reuşit să obţină suficient sprijin pentru a supravieţui ...
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat la toate provocările”
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat ...
GreenPoint Management, companie care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorilor în domeniul ...
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
Boom-ul energiei regenerabile riscă să prejudicieze o parte dintre cele mai bune terenuri arabile din America, în state ...