Tesla Motors încearcă să evite o investigaţie a guvernului SUA privind siguranţa Model S

 Tesla Motors încearcă să evite o investigaţie a guvernului american privind siguranţa automobilului de lux Model S care ar putea avea consecinţe costisitoare pentru companie şi pentru industria maşinilor electrice în general, potrivit Bloomberg.
Economica.net - mie, 20 nov. 2013, 08:35
Tesla Motors încearcă să evite o investigaţie a guvernului SUA privind siguranţa Model S

Directorul general al companiei, Elon Musk, a anunţat că Tesla a pregătit o ajustare la software-ul Model S care ridică garda la sol la viteze mari, de autostradă, pentru a reduce şansele ca bateriile autoturismului să fie străpunse de obiecte peste care trece pe drum, evitând astfel producerea unor incendii.

Administraţia Naţională pentru Siguranţa Traficului Rutier din SUA a anunţat că va începe o investigaţie privind Model S, după ce au fost înregistrate două astfel de incidente.

Dacă autorităţile vor respinge soluţia software propusă de Tesla, compania ar putea fi obligată să instaleze un scut mai solid sub automobilele Model S, operaţiune foarte costisitoare care ar presupune şi rechemarea în service a autoturismelor aflate în circulaţie.

De asemenea, o astfel de anchetă ar reprezenta o lovitură de imagine pentru companie, care susţine că Model S este cea mai sigură maşină de pe piaţa americană.

Preţurile Model S pornesc de la 70.000 de dolari şi pot depăşi 100.000 de dolari cu dotările superioare.

Cu două luni în urmă, aceeaşi agenţie guvernamentală a criticat compania pentru că a exagerat rezultatele obţinute de Model S în crash-test. Tesla a anunţat atunci că Model S a primit un rating de „5,4 stele” în urma testelor de stres omologate de guvern. Autorităţile au precizat că un astfel de calificativ nu există, ratingul maxim fiind de 5 stele, dar că automobilul a obţinut într-adevăr nota maximă după toate criteriile.

Musk a calificat investigaţia drept o ameninţare prin care se doreşte „întârzierea ascensiunii mijloacelor de transport sustenabil” şi care „creşte riscul schimbărilor climatice la nivel global, cu potenţiale consecinţe dezastruoase”.

În anul 2011, General Motors a rechemat automobilele electrice Chevrolet Volt pentru a instala un scut mai solid, protejând bateriile de riscul de a fi străpunse, şi a oferit de asemenea clienţilor posibilitatea să schimbe maşinile dacă nu le mai doresc. Directorul general al companiei a început să utilizeze Volt ca maşină personală.

General Motors a acţionat preventiv, pentru a evita o investigaţie a guvernului, astfel că problemele Volt nu se regăsesc în baza de date a agenţiei pentru siguranţa traficului.

Analiştii Deutsche Bank anticipează că soluţia software oferită de Tesla va fi acceptată de agenţia guvernamentală.

Acţiunile Tesla au închis marţi la New York în urcare cu 3,7%, la 126,09 dolari, după ce au avansat cu până la 6,1% în cursul şedinţei. Titlurile companiei au atins pe 30 septembrie nivelul record de 193,37 dolari, dar au scăzut cu 35% de atunci, după apariţia celor două incendii cauzate de străpungerea bateriilor.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un moment în care Erevanul pune şi mai mult sub semnul întrebării rolul......
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse au atacat vineri dimineaţa obiective de infrastructură critică din districtul Kamianske, în apropierea ...
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
În contextul discuțiilor legate de închiderea supermarketurilor și hypermarketurilor în week-end sau reducerea programului ...
Poșta Română avansează spre viitor și face pasul către sortarea automatizată a coletelor. Licitație de peste 4 milioane de euro în București
Poșta Română avansează spre viitor și face pasul către sortarea automatizată a coletelor. Licitație de peste 4 milioane ...
Poșta Română se retehnologizează și face pasul către sortarea automatizată a coletelor prin organizarea unei licitații ...