Test-drive Renault Clio 4 GALERIE FOTO

Din când în când, o marcă auto se hotărăşte să-şi schimbe în totalitate şi extrem de radical aspectul noilor modele. Anul acesta a fost rândul celor de la Renault să schimbe tot. ECONOMICA.NET a testat zilele acestea una din cele mai arătose maşini din clasa mini: Renault Clio 4, care vine echipat cu un motor de 900 cmc, TCe şi 90cp, propulsor care echipează şi noul model Logan de la Dacia.
Economica.net - lun, 24 iun. 2013, 09:08
Test-drive Renault Clio 4 GALERIE FOTO

Ultima generaţie a modelului Clio este o schimbare radicală, am putea spune că în bine, faţă de tot ce a însemnat acest model de la prima apariţie. Clio 4 arată foarte bine , fiind genul de maşină care întoarce destule priviri pe stradă. La exterior, nu prea există elemente comune cu generaţia anterioară. Linia acoperişului şi faptul că mânerele uşilor din spate sunt bine ascunse, dau impresia unui coupe sportiv cu 3 uşi. Sigla este supradimensionată, încadrată perfect de liniile farurilor.

Interiorul nu se lasă nici el mai prejos, şi având în vedere că nu vorbim de o maşina din clasa premium, a fost totuşi tratat cu mult mai multă seriozitate comparativ cu versiunile anterioare. Planşa de bord este placută la atingere, fiind folosite materiale moi, de calitate, care de obicei se regasesc la maşinile din segmentul superior.

Consola centrală este complet refăcută, iar negrul lucios este omniprezent şi plăcut. Vitezometrul digital, este poziţionat central. Spaţiul interior a crescut şi el, cel puţin pentru locurile din faţă. Portbagajul este în limitele clasei, cu un volum de 300 de litri, acceptabil pentru cumparaturi de la supermarket şi mici călătorii. Scaunele nu sunt cele mai confortabile, însă pentru un drum până la mare şi înapoi, nu sunt deranjante.

Tehnologia nu putea lipsi nici ea, noul Clio vine cu sistemul de navigaţie Media Nav, prezent şi la noile Dacii, dar pare un pic mai fancy, şi dispune şi de un sistemul audio denumit de Renault, Bass Reflex.

La capitolul ce nu ne-a placut, am enumera  închiderea portbagajului şi plasticele interioare la nivelul uşilor care ar fi putut fi în acelaşi ton cu bordul şi consola centrală, adică ceva mai bune calitativ. Mare bubă este portbagajul, mai exact este destul de dificil de închis atât timp cât te foloseşti de punctele de prindere şi trebuie să te foloseşti de exteriorul portbagajului, ceea ce poate fi deranjant, mai ales dacă maşina este murdară. Un alt aspect neplacut îl reprezintă stâlpii laterali, aceştia sunt prea groşi şi astfel vizibilitatea laterală are de suferit, iar ieşirea dintr-o parcare în spic devine uşor periculoasă.

Versiunea testată de ECONOMICA.NET a fost echipată cu motor pe benzină 0.9 TCe ECO 2, un motor despre care nu am fost prea mulţumiţi, părând un Matiz supralimentat pentru a obţine cei 90 de cai putere. La o primă impresie, acest motor este unul puturos şi care te îndeamnă la un condus foarte liniştit şi extrem de plictisitor. Însă cei 90 CP cuplaţi la o cutie manuală cu 5 trepte, sunt suficienţi pentru o tură studenţească prin oraş, şi nici în regim extraurban nu am simţit că ar fi insuficienţi, asta dacă nu ai alte aşteptări de la un motor atât mic şi forţos. În realitate, trebuie să te gândeşti de 2 ori mai mult pentru fiecare depăşire pe care vrei să o faci şi să o turezi destul de serios (4000rpm) pentru o plecare mai vioaie de la semafor.

Pe durata testului de aproape 700 km (70% extraurban / 30% urban), consumul mixt a fost de 5,7l la 100 km, puţin peste cifrele oficiale (4,5%), şi la care sistemul Start and Stop a contribuit şi el într-o oarecare masură. Însă, ceea ce a contat mai mult este că pentru a obţine acest consum „optim” nu s-a depăşit
viteza de 90-100km/h şi nici nu s-a folosit aerul condiţionat, drumul pe autostradă devenind extrem de plictisitor şi lung. Ca să nu mai menţionez că în Bucureşti,  la oră de vârf,  consumul poate atinge şi valori de 9-10l/100km, muuult pentru un motor atât de mic.

Totuşi, la capitolul lucruri bune, menţionăm direcţia care este complet nouă, volanul fiind precis şi oferă un feedback foarte bun atât la viteze mici cât şi la un mers mai alert pe drumuri virajate. Suspensia a ramas aceeaşi ca la versiunea anterioară, oferind o punte spate ceva mai rigidă, care este un pic neplăcută pe drumurile din România, însă este stabilă pe drumuri virajate.

Având în vedere, dotările deloc puţine pentru o maşină din clasa ei, dar mai ales designul sportiv extrem de reuşit, preţul este unul decent, şi anume 13.100 EUR cu TVA inclus.

În concluzie, Clio 4 este un mare pas în faţă, făcut de cei de la Renault, întrucât au scos o maşină frumoasă. Dar atât. Acum, parcă ar fi timpul să lucreze un pic şi la capitolul motorizări, 0,9 TCe nu e cel mai reuşit din gama lor.

Te-ar mai putea interesa și
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă de 64 de ani aproximativ 140.000 de euro, a informat, vineri, Parchetul de pe......
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Agenţia Naţională ...
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Președintele ANRE, George Niculescu, afirmă că obligația montării unui contor suplimentar la prosumatori, proces care ...
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din PIB după primul trimestru
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din PIB după primul trimestru
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se ...