Test făcut de germani pe autobuzul cumpărat de Firea: sub „graniţa magică” la consum

Două reviste germane specializate pe autobuze şi autocare au testat Otokar Kent C Euro 6, cumpărat de Primăria Capitalei pentru înlocuirea parcului auto de transport public actual, format din autobuze Mercedes Citaro. Concluziile germanilor au fost favorabile maşinii turceşti.
Ionut Tudorica - lun, 26 feb. 2018, 22:04
Test făcut de germani pe autobuzul cumpărat de Firea: sub

“În general, Otokar Kent C (principala parte a comenzii Primăriei Bucureşti – n.r.) reprezintă calitate pentru operator şi confort pentru pasageri”, este concluzia unui test făcut cu autobuzul turcesc de revista germană de specialitate eurobus.de.

“Cu un mix format din raport calitate preţ, un concept de interior inteligent, şi tehnologie şi service solide, turcii se vor băga în viitor între producătorii consacraţi de autobuze”, scriau germanii de la Eurobus în 2015, după ce au testat Kent C.

Germanii au făcut un test de 58 de kilometri în condiţii de trafic urban şi suburban în Bonn, cu 99 de stopuri, autobuzul fiind încărcat cu saci de nisip puşi pe scaune şi “în picioare”, până la 75% din capacitatea de transport. Kent are un mod economic de operare, prin care renunţă la o parte din putere pentru consum şi uzură mai mici. Acesta a fost folosit de echipa de test.

Rezultatul în ce priveşte consumul i-a impresionat. Au scos o medie de 39,66 litri la suta de kilometri, sub “graniţa magică” de 40 de litri, la o viteză medie de 19 km/h.

A apărut însă o problemă în rampe. Zona de test a cuprins şi drum montan, unde autobuzul n-a mai dat randament în modul eco, fiind mai încet cu 5 km/h decât celelalte autobuze testate de revistă, la un consum de 52 de litri, ceea ce i-a făcut pe jurnalişti să scrie că Otokar Kent C ar fi recomandat numai oraşelor de şes, fără rampe pronunţate.

Germanii apreciază că finisajele sunt bune şi nimic n-a scârţâit în timpul testului. Le-a atras atenţia suspensia independentă care “îşi face treaba perfect”.

Despre fiabilitate, germanii spun că entităţile care operează modelul de mai mulţi ani nu au avut probleme cu el, iar frecvenţa reparaţiilor şi anvergura lor “nu s-au făcut remarcate”. Totodată au apreciat rapiditatea cu care vin piesele de schimb de la producător.

Preţul autobuzului de test, fără service, alte accesorii şi taxe: 185.000 euro

O altă revistă germană de specialitate care a testat Otokar Kent C E6 tot în 2015, busplaner.de, are tot o concluzie pozitivă despre autobuz.

Sintetizează, în plusuri şi minusuri, aspectele care le-au atras atenţia, de multe ori foarte tehnice.

Plusuri

Accesul uşor la răcire şi evacuare (pentru mecanici)

 

Acces video simultan al şoferului la uşile de la mijloc şi din spate pe LCD

Trapă solidă pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi

Bună suspensie independentă

Interior bine compartimentat şi executat

Stingător de incendiu în compartimentul motorului ( vizavi de preţul maşinii)

Minusuri

Încălzitorul de sub scaun

Pedalele de acceleraţie şi frână nu sunt confortabile pentru şofer

Comenzile demodate ale şoferului.

Mixt

Deşi consumul redus e bun pentru operator, mai multă putere ar fi de dorit.

Motorul

Motorul este Cummins, din Statele Unite, cu şase cilindri în linie, care dezvoltă 204 kW, sau 277 de cai putere.

S-au bătut cu Mercedes şi cu MAN, dar vor fi în Bucureşti

Primăria Municipiului Bucureşti va cumpăra 400 de autobuze de la compania turcească Otokar Europe cu suma de 250.000 de euro, plus TVA, pentru fiecare vehicul.

„În cadrul procedurii de licitaţie au fost depuse patru oferte. Karsan Otomotiv, Man Truck&Bus AG, Mercedes Benz România şi asocierea Otokar Europe şi Otokar Automotive. După evaluarea ofertelor, în raport cu criteriile anunţate, punctajul cel mai mare a fost obţinut de asocierea Otokar Europe şi Otokar Automotive, care a fost declarată câştigătoare. Valoarea atribuită achiziţiei este de 100 de milioane de euro, ceea ce înseamnă 250.000 de euro, plus TVA, pentru fiecare autobuz”, a declarat primarul general, Gabriela Firea, la finalul licitaţiei.

Contractul presupune achiziţia a 320 de autobuze  de 12 metri (Otokar Kent C, testat de revistele germane), cu o capacitate minimă de 96 de călători, 50 de autobuze cu o lungime de 10 metri şi o capacitate minimă de 70 de călători, precum şi 30 de autobuze articulate (cu burduf)  lungi de 18 metri, cu o capacitate minimă de 135 de călători.

Achiziţiile urmează să înlocuiască flota actuală a RATB, care se transformă în Societatea de Transport Bucureşti (STB), formată din autobuze Mercedes Citaro, autobuz care a fost produs în peste 5.000 de exemplare.

Este cea mai mare comandă externă a Otokar pentru autobuzele de oraş. Au fost adoptate doar de Malta şi Tunisia, însă administraţia locală din Istanbul a cumpărat 750 de autobuze de la marele producător turc.

Compania face vehicule de luptă

Otokar face parte din Koç Group, cel mai mare conglomerat industrial al Turciei. Otokar produce, afară de autobuze şi autocare, semi-remorci pentru TIR-uri, vehicule off-road 4×4 și vehicule blindate pentru industria de apărare.

Societatea are capital turc sută la sută. Este lider în industria de transport cu autobuzul și vehicule de teren din industria de apărare din Turcia. De asemenea, este contractantul principal în Proiectul de Dezvoltare Prototip  ALTAY – tanc de luptă, în armata Turciei.

Te-ar mai putea interesa și
Aproape 15.000 de consumatori din zeci de localități din Prahova au rămas fără curent electric
Aproape 15.000 de consumatori din zeci de localități din Prahova au rămas fără curent electric
Aproape 15.000 de consumatori din judeţul Prahova nu beneficiază, sâmbătă, de alimentare cu energie electrică, iar zeci de copaci au fost doborâţi de viscol în ultimele 24 de ore, arată......
Ministrul britanic de Finanțe Jeremy Hunt dă de înțeles că va continua politica de creștere a taxelor
Ministrul britanic de Finanțe Jeremy Hunt dă de înțeles că va continua politica de creștere a taxelor
Ministrul britanic de Finanţe, Jeremy Hunt, a dat de înțeles vineri că va continua să crească taxele în Regatul unit, ...
CNSU a decretat stare de alertă în Vrancea
CNSU a decretat stare de alertă în Vrancea
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a dispus, sâmbătă, decretarea stării de alertă în judeţul Vrancea, ...
Un al doilea focar de gripă aviară a fost confirmat la „Peneș Curcanul”, plus o nouă suspiciune la una dintre ferme
Un al doilea focar de gripă aviară a fost confirmat la „Peneș Curcanul”, plus o nouă suspiciune la una dintre ferme
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) confirmă existența unui focar ...