Test Hyundai Bayon – Sportiv, citadin, tehnologizat

Hyundai Bayon a intrat în această vară pe piața din România țintind un segment de piață în plin avânt, cel al SUV-urilor de mici dimensiuni.
Robert Stan - Dum, 03 oct. 2021, 22:26
Test Hyundai Bayon - Sportiv, citadin, tehnologizat

Segmentul SUV-urilor de clasă B crește de la un an la altul, iar numărul de modele aflate la dispoziția clienților se diversifică. În acest context, Hyundai Bayon s-a alăturat din această vară fratelui Kona pentru a se lupta împreună cu rivali puternici precum Dacia Duster, Ford Puma, Peugeot 2008 sau Renault Captur.

Pentru mulți, existența a două modele în același segment de piață poate părea o ciudățenie, însă Hyundai pare să fi decis că Bayon poate fi inserat natural sub Kona pentru a atinge coarda sensibilă a clienților care cumpărau în trecut iX20 mizând pe combinația cât mai corectă între un SUV și un vehicul de oraș.

„Pe măsură ce autovehiculele din clasa SUV au devenit din ce în ce mai populare, Hyundai a observat o cerere ridicată pentru un model citadin care să ofere în același timp suficient spațiu pentru a răspunde nevoilor clienților. Echipamentele avansate de siguranță și de conectivitate, designul distinctiv, precum și integrarea sistemului mild hybrid de 48 V contribuie la evidențierea modelului în acest segment de piață”, consideră Andreas-Christoph Hofmann, Vice President Marketing & Product al Hyundai Motor Europe.

Ca rezultat, în timp ce Kona are la bază platforma lui i30, micul Hyundai Bayon utilizează platforma mai nouă și mai ușoară a modelului i20.

Hyundai Bayon integrează noua direcție stilistică Hyundai – „Sensuous Sportiness”, care adaugă valoare emoțională experienței de condus. Designul se remarcă prin proporții atractive și prin elemente grafice proeminente. Grila frontală amplă acoperă partea inferioară, iar luminile de zi (DRL), împreună cu banda de admisie a aerului îi conferă o arhitectură distinctivă. În laterale, configurația atletică a caroseriei, forma aripilor și ornamentele pragurilor definesc personalitatea modelului. Designul interesant al părții din spate este subliniat de grafica orizontală a stopurilor unite printr-o bandă de culoare roșie.

Miza pe tehnologie

Pe lângă un design care îl ancorează în peisajul urban, Hyundai Bayon se poate lăuda cu un pachet tehnologic avansat. Gama de echipamente de conectivitate se remarcă prin instrumentarul digital de 10,25 inchi, alături de sistemul audio cu ecran de 8 inchi. Pasagerii pot beneficia de tehnologia de iluminare ambientala cu LED, integrată în zona picioarelor pasagerilor din față, în pragurile ușilor, respectiv zona mânerelor portierelor față, precum și în compartimentul de depozitare de sub consola centrală.

Două porturi USB pentru pasagerii din față și unul pentru cei din spate permit încărcarea simultană a trei dispozitive. Unul dintre porturile din față asigură și transferul de date (conectarea telefonului la sistemul multimedia).

Pachetul Hyundai SmartSense include o serie de funcții de condus semi-autonom. Sistemul de asistență pentru menținerea autovehiculului pe centrul benzii de rulare (LFA) corectează automat direcția autovehiculului. Sistemul de asistență la coliziunile frontale (FCA) cu detectarea vehiculelor, a pietonilor și a cicliștilor alertează conducătorul auto și aplică automat frâna pentru a reduce daunele atunci când o coliziune este inevitabilă.

De asemenea, noul Bayon include o serie de funcții care monitorizează atenția conducătorului auto. Sistemul de atenționare a șoferului (DAW) monitorizează constant stilul de condus cu scopul de a detecta orice deviație neobișnuită a direcției sau alte semne de oboseală.

Sisteme de propulsie adaptate vremurilor

Testat de-a lungul a mai bine de 400 km, atât în aglomerări urbane cât și pe autostradă sau șosele de munte cu viraje și diferențe de nivel succesive, Bayon s-a dovedit un companion peste așteptări. În ciuda unui sistem de suspensie aparent configurat pentru oraș, mașina se comportă foarte bine atât atunci când are de trecut peste micile iregularități de pe șoselele românești cât și prin mulțimea de gropi de pe drumurile de rang inferior.

Și, dacă suspensia își face treaba fără efort și mai silențios decât ne-am fi așteptat de la un vehicul din această clasă, sistemul de direcție este cu adevărat o surpriză plăcută. Exact și ușor de manevrat, acesta face din micul SUV un vehicul perfect adaptat atât orașului cât și șoselelor interurbane.

Prețurile pentru noul Hyundai Bayon încep de la 17.267 euro, nivel destul de piperat suplinit însă de o ofertă specială a importatorului care îl coboară până la 13.923 euro sau chiar 12.398 euro dacă este inclus și programul Remat. Versiunea cea mai performantă disponibilă în prezent în România (1.0 l, 100 CP, M-Hybrid, Led Line cu 7 DCT) are un preț de catalog de 22.384 euro care, cu discounturi și program de casare, poate fi coborât până la 16.905 euro.

Citește și:

– Test Dacia Duster facelift: Înainte de o nouă generație
– Test BMW M3 și M4 Competition: Circuit și ploaie, mediul perfect

Te-ar mai putea interesa și
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra o creştere moderată, în perioada martie-mai, în timp ce pentru......
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. Industria solicită de urgență remedierea situației
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. ...
Proiectul de OUG de modificare a legislației referitoare la plafonarea prețurilor la energie și gaze, care ar urma să ...
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Activităţile NATO din Europa de est şi din regiunea Mării Negre sunt concentrate pe pregătirea aliaţilor săi pentru ...
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, lângă București
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, ...
Symmetrica, liderul pieţei locale de pavele şi borduri vibropresate şi cel mai mare producător autohton, anunță o nouă ...