Test Hyundai Tucson: Poziție meritată în clasamentul vânzărilor de SUV-uri

Ajuns la a patra generație, SUV-ul Hyundai Tucson uimește prin modificările radicale aduse de designeri. În materie de tehnologie vehiculul face un imens pas înainte.
Robert Stan - Dum, 25 iul. 2021, 10:35
Test Hyundai Tucson: Poziție meritată în clasamentul vânzărilor de SUV-uri

Cei care își amintesc aspectul primului model Hyundai Tucson ajuns la începutul anilor 2000 pe piața din România vor fi cu siguranță surprinși de designul celei de a patra generații. Nimic din liniile îmbătrânite și mult prea cuminți ale primului Tucson comercializat în Europa nu se mai regăsește pe noul model care atrage clienții din România ca un magnet. În locul unui SUV fără pretenții, Hyundai a adus în acest an pe piață un Tucson care surprinde atât prin design cât și prin materialele utilizate și tehnologia prezentă la bord.

Atracția clienților români pentru acest nou vehicul este dovedită de cifrele de vânzări ale clasei SUV din primele cinci luni ale acestui an. Hyundai Tucson a fost achiziționat până la finalul lui iunie în 1.185 de exemplare, mult peste concurenți ca Suzuki Vitara, Toyota RAV4 sau Kia Sportage și foarte aproape de Ford Puma, model avantajat, ca și Dacia Duster, de asamblarea în România. Aflat pe poziția a treia în clasamentul vânzărilor de SUV-uri, noul Tucson poate fi comandat atât cu motoare termice cât și cu sisteme hibrid sau chiar plug-in hybrid, toate versiunile fiind dotate cu tracțiune integrală.

Hyundai Tucson pe șoselele din Transilvania

Testat de Economica.net pe șoselele pline de viraje ale Transilvaniei, noul Hyundai Tucson s-a dovedit un companion docil și confortabil. Pornind de la designul exterior și interior, tehnologia prezentă la bord și confortul asigurat pasagerilor, SUV-ul compact s-a remarcat printr-o ținută de drum plăcută și detalii care par aferente mai degrabă unui vehicul premium decât unuia de volum.

Dotat cu sistemul de propulsie hibrid 1.6 T-GDI, transmisie automată cu șase trepte și tracțiune integrală, noul Tucson a parcurs cu brio atât drumurile aglomerate din marile orașe cât și segmente de autostradă, șosele pline de viraje, pante abrupte și chiar scurte segmente off-road. În ciuda solicitării în diferite situații de drum și trafic, modelul Hyundai cu 230 CP și 350 Nm a afișat un consum foarte bun pentru un SUV compact cu tracțiune integrală – circa 7 l / 100 km.

Hyundai Tucson este o surpriză plăcută tocmai pentru că nu mai seamănă deloc, nici la design și nici la comportament rutier, cu ceea ce știam despre versiunile sale anterioare. Se apropie foarte mult de imaginea unui SUV premium și ascunde detalii interesante pe care le descoperi doar după ce petreci ceva timp alături de el. Ca idee, deși pare să nu aibă ștergător pentru hayon, acesta se află bine ascuns sub elementele de caroserie. În ciuda masei relativ mari și a caroseriei specifice unui SUV cu tot ce presupune asta, mașina asigură o stabilitate bună în viraje și, chiar mai important, îți câștigă, cu timpul, încrederea.

Parametric Dynamics și Sensuous Sportiness

Două englezisme menite să atragă atenția fac parte din noul vocabular Hyundai. Exteriorul modelului a fost proiectat pentru a exprima ceea ce designerii Hyundai numesc „Parametric Dynamics”, un stil care folosește linii, fațete, unghiuri și forme, pentru o estetică îndrăzneață și remarcabilă, precum și pentru a adăuga un aer futurist noului model. Noua temă de design este evidențiată de luminile de zi (DRL), perfect integrate în grila frontală. Datorita tehnologiei „half-miror”, în momentul în care luminile de întâlnire sunt aprinse, finisajul cromat al grilei se metamorfozează în forme asemănătoare pietrelor prețioase, conferind o alură spectaculoasă elementelor aerodinamice.

În comparație cu varianta anterioară, caroseria noului Hyundai Tucson este mai lungă și mai amplă. Capota alungită, consolele scurte și ampatamentul extins conferă autovehiculului un aspect progresist, păstrând totodată caracterul impunător. Modelul integrează limbajul de design Hyundai „Sensuous Sportiness”, care se remarcă prin armonia dintre patru elemente fundamentale: proporție, arhitectură, stil și tehnologie.

În interior, lucrurile par chiar mai interesante decât în exterior. Mai ales pentru cei care cunosc istoria modelului. Noul Tucson beneficiază de o consolă cu display integral, dispunând acum de un ecran 10,25 inchi care încorporează navigația, climatizarea și detalii despre toate sistemele electronice ale mașinii.

Formele sinuoase contribuie la senzația de spațiu deschis, în timp ce marginile bordului se îmbină perfect cu portierele. Liniile fine, de culoare argintie, care pornesc din consola centrală și ajung până la portierele din spate armonizează materialele utilizate. Și, dacă tot vorbim despre materiale, trebuie spus că în toate zonele aflate la îndemâna șoferului sau a pasagerilor acestea sunt moi și plăcute la atingere, plasticul dur fiind rezervat doar spațiilor din partea de jos a habitaclului.

Poziționată ergonomic, consola centrală a fost complet reproiectată utilizând tehnologia shift-by-wire. Luminile ambientale sunt poziționate în partea inferioară a consolei, în spațiul destinat încărcării wireless, precum și în buzunarele portierelor.

Despre sistemele de comandă și control ale SUV-ului sunt atât de multe de spus, ele fiind extrem de multe și complexe, încât ne-ar fi necesare câteva zeci de pagini. Ne rezumăm la a spune că, în versiunea testată, Luxury, e greu să descoperi că îți lipsește ceva. De la sisteme de siguranță precum menținerea benzii de rulare sau asistența pentru condusul pe autostrada (HDA) care ajustează automat viteza și menține distanța față de alte vehicule, până la sistemul de monitorizare a unghiului mort (BVM), care afișează pe ecranul principal zonele laterale și din spate ale autovehiculului în momentul în care este activat semnalul pentru schimbarea direcției, Hyundai Tucson pare mai degrabă un vehicul din segmentul premium decât din cel de volum.

Noul Hyundai Tucson poate fi achiziționat în varinanta „de bază” Comfort+ cu 20.944 de euro, sumă rezultată din discounturi acordate de importator de la prețul de catalog de 24.942 de euro, iar în cea de top – Luxury – cu 42.364 euro (versiunea plug-in hybrid), preț de asemenea redus de la 46.362 euro. (Foto: Ciprian Mihai)

Citește și:

– SUV-urile și marca Genesis au dus grupul Hyundai la cel mai ridicat profit trimestrial din ultimii șase ani
– Test BMW M3 și M4 Competition: Circuit și ploaie, mediul perfect

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...