Cutremur în Coreea de Nord. Seulul suspectează un test nuclear

O mişcare seismică suspectată că ar fi o explozie s-a produs marţi dimineaţa în Coreea de Nord, a anunţat Centrul Seismologic din China, citat de AFP
Economica.net - mar, 12 feb. 2013, 05:17

Seulul a estimat la şase-şapte kilotone puterea exploziei produse de posibilul test nuclear, marţi, în nord-estul Coreei de Nord, revizuind în scădere o estimare anterioară care anunţa o putere de zece kilotone, relatează AFP.

Ministerul sud-coreean al Apărării a mai anunţat că Phenianul a avertizat în avans Beijingul şi Washingtonul de efectuarea acestei operaţiuni.

O mişcare seismică suspectată că ar fi o explozie s-a produs marţi dimineaţa în Coreea de Nord, a anunţat Centrul Seismologic din China, citat de AFP.

Magnitudinea cutremurului provocat de explozie a fost măsurată la 4,9, a adăugat acest institut, într-un mesaj postat pe contul său oficial de microblogging, care confirmă „seismul artificial” detectat şi de către Coreea de Sud.

China, principalul aliat al Coreei de Nord, l-a avertizat în ultimele săptămâni pe imprevizibilul său vecin să nu procedeze la un nou test nuclear.

Aceste avertismente au luat forma unor comentarii de o virulenţă inedită în presa oficială chineză, care au mers până la a evoca o posibilă „ruptură” a relaţiilor dintre Beijing şi Phenian.

Partea chineză a agitat totodată ameninţarea unei reduceri a ajutorului chinez acordat Coreei de Nord, o ţară vlăguită care trăieşte cu ajutoare economice şi umanitare. În privat, această avertizare a fost calificată drept „istorică” de către unii diplomaţi americani implicaţi în dosarul nord-coreean.

Un diplomat ONU anunţă un test nuclear nord-coreean în pofida unui „avertisment ferm” chinez

Coreea de Nord a efectuat un test nuclear în pofida unui „avertisment ferm” din partea aliatului său chinez, a anunţat luni seara un diplomat la ONU, relatează AFP.

Alt diplomat aflat în post la ONU a anunţat că marţi dimineaţa, după ora New York-ului, „urmează să se întrunească” Consiliul de Securitate, dar nu a fost în măsură să precizeze, pentru moment, orarul acestei reuniuni extraordinare.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A8 ar trebui finalizată până în 2030 – amendament la legea Autostrăzii Unirii
Autostrada A8 ar trebui finalizată până în 2030 – amendament la legea Autostrăzii Unirii
Amendamentul la legea Autostrăzii Unirii, potrivit căruia aceasta ar trebui finalizată până în 2030, a fost votat miercuri în Comisia de Transporturi din Camera Deputaților, potrivit lui......
PMB vrea să cumpere autobuze electrice de 620.000 de euro, fără TVA, pe bucată
PMB vrea să cumpere autobuze electrice de 620.000 de euro, fără TVA, pe bucată
Primăria Capitalei ar urma să crească preţul estimativ al unui autobuz electric de la 480.000 de euro, fără TVA, la ...
Braiconf a cumpărat două foste platforme din Brăila unde vrea să construiască noua fabrică
Braiconf a cumpărat două foste platforme din Brăila unde vrea să construiască noua fabrică
Braiconf a cumpărat cu 2,5 milioane de lei terenurile fostelor platforme Comat SA și Remat SA din Brăila, unde intenționează ...
Israelul amână sosirea turiştilor în plină creştere a numărului de cazuri
Israelul amână sosirea turiştilor în plină creştere a numărului de cazuri
 Israelul a anunţat miercuri că amână redeschiderea teritoriului său pentru turişti şi pregăteşte pentru noi măsuri ...