Cutremur în Coreea de Nord. Seulul suspectează un test nuclear

O mişcare seismică suspectată că ar fi o explozie s-a produs marţi dimineaţa în Coreea de Nord, a anunţat Centrul Seismologic din China, citat de AFP
Economica.net - mar, 12 feb. 2013, 05:17

Seulul a estimat la şase-şapte kilotone puterea exploziei produse de posibilul test nuclear, marţi, în nord-estul Coreei de Nord, revizuind în scădere o estimare anterioară care anunţa o putere de zece kilotone, relatează AFP.

Ministerul sud-coreean al Apărării a mai anunţat că Phenianul a avertizat în avans Beijingul şi Washingtonul de efectuarea acestei operaţiuni.

O mişcare seismică suspectată că ar fi o explozie s-a produs marţi dimineaţa în Coreea de Nord, a anunţat Centrul Seismologic din China, citat de AFP.

Magnitudinea cutremurului provocat de explozie a fost măsurată la 4,9, a adăugat acest institut, într-un mesaj postat pe contul său oficial de microblogging, care confirmă „seismul artificial” detectat şi de către Coreea de Sud.

China, principalul aliat al Coreei de Nord, l-a avertizat în ultimele săptămâni pe imprevizibilul său vecin să nu procedeze la un nou test nuclear.

Aceste avertismente au luat forma unor comentarii de o virulenţă inedită în presa oficială chineză, care au mers până la a evoca o posibilă „ruptură” a relaţiilor dintre Beijing şi Phenian.

Partea chineză a agitat totodată ameninţarea unei reduceri a ajutorului chinez acordat Coreei de Nord, o ţară vlăguită care trăieşte cu ajutoare economice şi umanitare. În privat, această avertizare a fost calificată drept „istorică” de către unii diplomaţi americani implicaţi în dosarul nord-coreean.

Un diplomat ONU anunţă un test nuclear nord-coreean în pofida unui „avertisment ferm” chinez

Coreea de Nord a efectuat un test nuclear în pofida unui „avertisment ferm” din partea aliatului său chinez, a anunţat luni seara un diplomat la ONU, relatează AFP.

Alt diplomat aflat în post la ONU a anunţat că marţi dimineaţa, după ora New York-ului, „urmează să se întrunească” Consiliul de Securitate, dar nu a fost în măsură să precizeze, pentru moment, orarul acestei reuniuni extraordinare.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Sphera Franchise Group deschide un nou restaurant Pizza Hut Fast Casual Delivery în București
Sphera Franchise Group deschide un nou restaurant Pizza Hut Fast Casual Delivery în București
Sphera Franchise Group, deținătoarea companiei care operează în sistem de franciză brandul Pizza Hut în România, a ...
Guvernul a aprobat memorandumul prin care România acordă asistență tehnică și financiară Republicii Moldova
Guvernul a aprobat memorandumul prin care România acordă asistență tehnică și financiară Republicii Moldova
Guvernul a aprobat memorandumul în baza căruia România va putea acorda în continuare asistenţă tehnică şi financiară ...
Calea ferată Cluj – Oradea: Guvernul a aprobat miercuri indicatorii tehnico – economici pentru electrificarea liniei
Calea ferată Cluj – Oradea: Guvernul a aprobat miercuri indicatorii tehnico – economici pentru electrificarea ...
Guvernul a aprobat miercuri, 19 ianuarie, indicatorii tehnico-economici pentru electrificarea și reabilitarea liniei de ...