Testele de stres vor fi „foarte dificile” pentru unele bănci din Germania – BaFin

Economica.net
20 05. 2014
bce_euro_14902300_27898000_24761600

Băncile europene trebuie să demonstreze că pot supravieţui unui declin al PIB-ului de 7%, conform reglementărilor testelor de stres prezentate de Banca Centrală Europeană (BCE) şi Autoritatea Bancară Europeană (EBA). De asemenea, băncile trebuie să facă faţă unei scăderi de 14% a preţului locuinţelor şi unui declin de până la 19% a preţului acţiunilor, în cel mai defavorabil scenariu.

Dar verificarea calităţii activelor de către BCE nu va furniza ‘mari surprize’ pentru cele 24 de bănci germane care participă la acest exerciţiu, a dat asigurări oficialul german.

În noiembrie, Elke Koenig afirma că testele de stres nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru instituţiile financiare germane.

‘Deja instituţiile financiare şi-au luat măsuri de precauţie. Anul trecut şi anul acesta ele şi-au majorat provizioanele. Deci, cred că este o veste bună pentru mine că toate băncile au înţeles că această verificare a calităţii activelor va fi un exerciţiu serios şi ele trebuie să fie bine pregătite’, a spus Elke Koenig.

Cele 124 de bănci care participă la testele de stres acoperă mai mult de jumătate din industria bancară a fiecărui stat membru al UE. Testele urmează să înceapă în luna mai, iar rezultatele vor fi publicate în octombrie.

Testele sunt mult mai dure decât testele de stres din 2011 când, în cel mai defavorabil scenariu, era prevăzut un declin al PIB-ului de 0,5%.

Precedentele teste de stres din UE au fost criticate pentru că nu au ţinut cont de deţinerile de obligaţiuni guvernamentale de către instituţiile de creditare. În perioada de vârf a crizei din zona euro, unele bonduri au fost sub o presiune intensă.

Băncile care nu vor trece testele de stres vor trebui să prezinte un plan de majorare a rezervelor lor prin obţinerea de noi fonduri de la investitori, vânzarea de active sau reţinerea profiturilor, în loc de plata dividendelor.

Deja băncile europene şi-au majorat capitalul cu miliarde de euro înaintea derulării testelor de stres.

În octombrie, oficialii Băncii Centrale Europene au anunţat cele 124 de instituţii din zona euro ce vor fi supuse verificării calităţii activelor. Pe lista provizorie erau 24 de bănci din Germania, 16 din Spania, 15 din Italia, 13 în Franţa, şapte din Olanda, cinci din Irlanda şi câte patru din Grecia, Cipru şi Portugalia.

Printre instituţiile din zona euro ce vor fi supuse verificării calităţii activelor se află şi băncile cu subsidiare în România: Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG şi Erste Group Bank AG (Austria), Bank of Cyprus (Cipru), Groupe Credit Agricole, BNP Paribas şi Societe Generale (Franţa), National Bank of Greece, Eurobank Ergasias, Piraeus Bank, Alpha Bank AE (Grecia), UniCredit SpA şi Intesa Sanpaolo SpA (Italia), ING Groep NV (Olanda), Banco Comercial Portugues (Portugalia).

BCE a început verificarea calităţii activelor băncilor din zona euro în noiembrie 2013 şi va finaliza procesul în octombrie 2014, înainte de a-şi asuma supervizarea instituţiilor de creditare din regiune. UE va implementa total reglementările globale privind capitalul băncilor până în 2019.