Testul nuclear nord-coreean ameninţă supravieţuirea poporului coreean – preşedintele Sudului

Noua preşedintă a Coreei de Sud Park Geun-hye a apreciat luni că testul nuclear efectuat de către Coreea de Nord la jumătatea lui februarie reprezintă o ameninţare la adresa supravieţuirii poporului coreean, însă a promis o politică de angajare cu Phenianul, "pas cu pas", relatează AFP.
Economica.net - lun, 25 feb. 2013, 06:12
Testul nuclear nord-coreean ameninţă supravieţuirea poporului coreean - preşedintele Sudului

„Recentul test nuclear al Coreei de Nord este o provocare la adresa supravieţuirii şi viitorului poporului coreean”, a declarat Park Geun-hye în discursul de învestire la conducerea Coreei de Sud. „Să nu existe erori. Principala victimă va fi însăşi Coreea de Nord”, a avertizat ea.

„Nu voi tolera nicio acţiune care să ameninţe viaţa poporului nostru şi securitatea naţiunii noastre”, a adăugat preşedinta, în faţa celor aproximativ 70.000 de persoane prezente în sediul Parlamentului, la Seul.

Conform liniei adoptate în timpul campaniei electorale, Park Geun-hye a subliniat totuşi că va conduce o politică bazată pe încredere cu Phenianul, opusă celei a predecesorului său Lee Myung-bak, adeptul unei linii dure. Ambii provin din partidul conservator.

„Voi avansa pas cu pas, pe baza unei forţe de disuasiune credibile”, a declarat ea.

Însă unii observatori subliniază că testul nuclear efectuat de nord-coreeni la 12 februarie, care i-a înfuriat pe veteranii clasei politice sud-coreene şi a îngrijorat populaţia, riscă să îi îngreuneze sarcina.

Park Geun-hye, în vârstă de 61 de ani, a devenit luni prima femeie care accede la preşedinţia Coreei de Sud, a patra cea mai importantă economie din Asia.

Ea este fiica lui Park Chung-hee, care a condus ţara timp de 18 ani, după ce a preluat puterea în 1961, în urma unei lovituri de stat militare.

El a condus ţara în mod autoritarist până când a fost asasinat, în 1979, iar moştenirea sa continuă să divizeze ţara, fiind considerat de unii artizanul „miracolului” economic sud-coreean de după Războiul Coreei (1950-1953), iar de alţii un cenzor nemilos al libertăţilor publice.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful AIEA: Ne apropiem „periculos de un accident nuclear”la Zaporojie
Șeful AIEA: Ne apropiem „periculos de un accident nuclear”la Zaporojie
"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri asupra......
Israelul va răspunde atacului iranian, confirmă şeful Statului Major israelian
Israelul va răspunde atacului iranian, confirmă şeful Statului Major israelian
Israelul va răspunde Iranului pentru atacul efectuat de acesta cu peste 300 de drone şi rachete, a declarat luni şeful ...
Reuters: Un acord ruso-ucrainean pentru restabilirea coridorului cerealelor în Marea Neagră a eşuat după ce Ucraina s-a retras
Reuters: Un acord ruso-ucrainean pentru restabilirea coridorului cerealelor în Marea Neagră a eşuat după ce Ucraina s-a ...
Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în ...
BMW anunță două premiere mondiale pentru Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2024
BMW anunță două premiere mondiale pentru Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2024
Vechi partener al Concursului de Eleganță de la Villa d'Este, grupul BMW a anunțat că, deși vorbim despre o competiție ...