The Guardian: NSA poate utiliza date americane fără mandat, potrivit unor documente secrete

Documente secrete, trimise Curţii ce supervizează supravegherea comunicaţiilor de către agenţiile americane de spionaj, arată că judecătorii au semnat ordine generale ce permit NSA să utilizeze fără mandat informaţii colectate "accidental" din comunicaţii interne americane, relatează The Guardian.
Economica.net - vin, 21 iun. 2013, 13:03
The Guardian: NSA poate utiliza date americane fără mandat, potrivit unor documente secrete

Ziarul a publicat în ediţia online de vineri două documente – unul privind proceduri utilizate de NSA pentru a viza străini, celălalt privind proceduri utilizate de NSA pentru a minimiza date colectate de la americani – trimise Curţii secrete pentru Supravegherea Informaţiilor Externe (Curtea FISA), semnate de procurorul general Eric Holder şi datate la 29 iulie 2009.

Documentele dezvăluite detaliază, între altele, circumstanţele în care datele colectate de la americani de către serviciile de informaţii externe sunt distruse şi paşii pe care analiştii trebuie să îi facă pentru a verifica dacă ţintele se află în afara Statelor Unite.

În paralel cu aceste prevederi, politicile cu privire la date ale Curţii FISA permit NSA să păstreze date ce pot conţine detalii despre americani până la cinci ani şi să reţină şi să utilizeze comunicaţii interne „obţinute neintenţionat”, în cazul în care acestea conţin informaţii utile, despre activităţi criminale, ameninţări la adresa proprietăţii sau persoanelor, sunt criptate ori conţin orice informaţii relevante pentru securitatea informatică.

De asemenea, ele permit NSA să stocheze „informaţii străine” conţinute în comunicaţii avocat-client şi să acceseze comunicaţii colectate de la numere de telefon sau „aparate aflate în Statele Unite”, pentru a stabili dacă ţintele se află în Statele Unite, în vederea unei încetări a supravegherii.

Astfel, câmpul larg de aplicare al ordinelor Curţii şi natura procedurilor prevăzute de documente par să contrazică asigurările oferite de preşedintele Barack Obama şi oficiali de rang înalt, care au declarat că NSA nu poate accesa apelurile sau e-mailurile americanilor fără mandat.

Documentele mai arată că marja de apreciere în privinţa celor care sunt vizaţi de puterea NSA de supraveghere externă revine în mod direct analiştilor Agenţiei, fără să recurgă la tribunale sau superiori ierarhici, deşi o parte dintre deciziile de supraveghere sunt examinate de echipe de audit intern în mod regulat, notează ziarul.

The Guardian subliniază că natura vastă a rolului de supraveghere al Curţii şi puterea discreţionară acordată analiştilor NSA pun la îndoială asigurările date de administraţia Obama şi giganţii în domeniul Internetului, în urma dezvăluirii programului PRISM, potrivit cărora conţinutul comunicaţiilor online sunt predate NSA exclusiv în baza unui mandat.

„Cu excepţia cazului în care un cetăţean american este vizat în mod specific, ordinele emise de Curtea (FISA) utilizate de NSA pentru a obţine acele informaţii în cadrul PRISM sunt doar ordine generale FAA, ci nu mandate individualizate vizând indivizi anume”, explică ziarul britanic.

Înarmată cu aceste ordine generale, NSA este împuternicită să oblige firme de telefonie şi Internet să îi predea comunicaţiile oricărei persoane identificate de NSA, afirmă publicaţia, adăugând că tribunalul secret FISA nu joacă niciun rol în selectarea acestor persoane şi nici nu monitorizează cine este selectat de către Agenţie.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Raport Orange: Bucureşti, oraşul cel mai atacat de hackeri în ultimele 12 luni. Pe industrii, cea de retail a fost cea mai expusă
Raport Orange: Bucureşti, oraşul cel mai atacat de hackeri în ultimele 12 luni. Pe industrii, cea de retail a fost cea ...
Provocările ce țin de securitatea cibernetică au crescut semnificativ în ultimul an pe măsură ce multe companii au ...
Rafila: Legea privind impunerea certificatului COVID la locul de muncă ar trebui adoptată până la sfârșitul anului
Rafila: Legea privind impunerea certificatului COVID la locul de muncă ar trebui adoptată până la sfârșitul anului
Soluţia legislativă privind obligativitatea certificatului COVID la locul de muncă ar trebui adoptată până la finele ...
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Un prim caz suspect de infectare cu noua variantă de coronavirus, Omicron, a fost detectat în Germania la o persoană întoarsă ...