The Guardian: Salvarea băncilor spaniole nu elimină necesitatea unor măsuri economice ferme

Acordul de salvare a băncilor spaniole a fost aşteptat de toată lumea, astfel încât poate părea doar un nou mic pas către rezolvarea crizei datoriilor din zona euro, dar este de fapt un moment extraordinar, având în vedere mărimea economiei Spaniei, comentează publicaţia britanică The Guardian.
Economica.net - Dum, 10 iun. 2012, 15:41
The Guardian: Salvarea băncilor spaniole nu elimină necesitatea unor măsuri economice ferme

Aducerea modernităţii şi prosperităţii în Spania, ţară cu o istorie semi-rurală, ar fi trebuit să fie o încununare a proiectului monedei unice.

Recunoaşterea faptului că guvernul de la Madrid nu mai poate să îşi protejeze băncile, împovărate de creditele neperformante generate de un deceniu de frenezie imobiliară, scoate în evidenţă adevărul dur că, departe de a proteja instituţiile financiare de lumea economică rapace, apartenenţa la uniunea monetară le-a atras într-o prăbuşire catastrofală.

Ajutorul pentru băncile spaniole, de 100 de miliarde de euro, sumă menţionată de miniştrii europeni de Finanţe, este mai mare decât au sugerat informaţiile iniţiale, dar mulţi analişti consideră că, având în vedere ieşirile de capital din Spania, va fi insuficient pentru prevenirea unui program de susţinere a întregii economii, la o dată ulterioară.

Susţinerea băncilor spaniole va împiedica îngheţarea întregului sistem financiar european, dar va face prea puţin pentru economia spaniolă, care este în genunchi, se arată în articolul din The Guardian.

La redeschiderea pieţelor financiare, luni, dealerii vor decide dacă sunt convinşi de acţiunea liderilor din zona euro sau se vor întreba care va fi următoarea ţară victimă.

Italia, văzută ca următoarea piesă de domino care urmează să cadă, ar putea fi viitoarea ţintă a unui atac concertat.

Dacă scenariul din ultimii doi ani se va repeta, preţurile acţiunilor vor creşte în semn de uşurare că s-a făcut ceva. În zilele şi săptămânile care vor urma tendinţa descendentă a pieţelor va reveni, după ce investitorii îşi vor reaminti că Spania se află într-o recesiune gravă, cu un sfert din forţa de muncă aflată în şomaj, existând slabe speranţe ca guvernul de la Madrid să respecte ţinta deficului bugetar convenită cu Comisia Europeană.

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a decis menţinerea dobânzii de politică monetară la nivelul de 1% şi să nu ofere noi împrumuturi ieftine băncilor, deşi este aproape sigur că va fi nevoit să ia în curând noi măsuri de susţinere.

Şi de parcă nu ar fi de ajuns pentru economia mondială, creşterea economică din Statele Unite şi China încetineşte.

Te-ar mai putea interesa și
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în primele două luni ale acestui an, faţă de perioada corespunzătoare din 2023,......
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva austerităţii din educaţie
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi ...
Sute de mii de oameni au ieşit marţi pe străzi în Argentina pentru a protesta împotriva reducerilor de cheltuieli în ...
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc miercuri în regiunea rusă Smolensk, la circa 400 de km de frontiera cu Ucraina, după ...
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
 Ordinea mondială construită după 1945 este "în pragul distrugerii", a avertizat secretara generală a Amnesty International, ...