The Independent: „Opriţi demonizarea noilor imigranţi UE”

"Contrar unor zvonuri alarmiste, imigraţia este bună pentru economia" britanică, scrie The Independent într-un editorial nesemnat, publicat miercuri, încercând să tempereze o inflamare la nivelul opiniei publice privind consecinţele migrării românilor şi bulgarilor, într-un context electoral.
Economica.net - vin, 18 ian. 2013, 06:35
The Independent:

Editorialul denunţă ca „neruşinat de alarmist” gestul unui partid naţionalist şi eurofob britanic, UK Independence Party, de a posta un ceas cu numărătoare inversă până la 1 ianuarie 2014, când vor fi anulate restricţiile în UE impuse României şi Bulgariei, subliniind că gestul „este menit să susţină afirmaţia alarmistă a UKIP porivit căreia anularea va conduce la sosirea unui val de 350.000 de imigranţi români şi bulgari în M.Britanie”.

Publicaţia denunţă totodată ca „dubioasă” estimarea avansată miercuri de un grup de lobby împotriva migraţiei, MigrationWatch, potrivit căruia aproximativ 50.000 de imigranţi din cele două ţări membre UE vor sosi anual după anularea restricţiilor, adăugând că grupul estimează „consecinţe semnificative” asupra locuinţelor, locurilor de muncă, şcolilor şi spitalelor.

„Justificarea acestei panici morale este faptul că Guvernul a greşit atât de mult” cu aceste evaluări, apreciază publicaţia, atunci când Polonia a aderat la UE, citând estimarea de la vremea respectivă a Ministerului britanic de Interne, care aprecia venirea a aproximativ 13.000 de polonezi pe an în M.Britanie, în fapt, în următorii doi ani, în ţară imigrând 264.560.

„Situaţia ar urma să fie şi mai rea de această dată, sugerează profeţii nenorocirii”, se arată în editorial, „deoarece salariul minim în România şi Bulgaria este cât jumătate din cel al Poloniei. Imigranţi slab calificaţi vor veni şi vor lua locurile de muncă ale britanicilor acceptând salarii mai mici”.

Editorialul consideră aceste date un „mit” şi apreciază că „impactul real urmează să fie mai mic”, citând date ale Migration Observatory din cadrul Universităţii Oxford. Astfel, The Indepent subliniază că, la aderarea Poloniei, M.Britanie era singurul stat membru „mare” care avea piaţa muncii deschisă, pe când în 2014 „toate economiile majore europene anulează restricţiile”.

„Cei mai mulţi români ar urma să se ducă în Italia, Spania şi Franţa, cu care au legături lingvistice şi culturale, unde mulţi au deja rude. Cei descurajaţi de rata mare a şomajului în aceste ţări se vor orienta mai degrabă spre Germania şi Olanda, ci nu spre M.Britanie. În plus, bulgarii şi românii stăpânesc mai puţin engleza decât polonezii”, se argumentează, în continuare, în editorial.

De asemenea, publicaţia scrie că „imigraţia este bună pentru economia britanică”, subliniind asupra „contribuţii uriaşe” ale unor imigranţi către societate şi citând faptul că ei creează locuri de muncă şi intră în competiţie, sunt „dinamici”, acceptă locuri de muncă refuzate de localnici, îndeplinesc unele „sarcini vitale în cadrul serviciilor publice”, sunt tineri şi au copii – „o veste bună în contextul îmbătrânirii” societăţii”, au o „etică puternică” a muncii.

Editorialul denunţă totodată „negustori de mituri” care sugerează că imigranţii trăiesc toţi din ajutoare sociale – subliniind că „97% dintre muncitorii imigranţi înregistraţi au joburi full-time”, dar şi pe cei care îi consideră infractori – citând Asociaţia Şefilor de Poliţie, potrivit căreia rata infracţionalităţii în rândul imigranţilor polonezi, slovaci, lituanieni, români şi bulgari este „similară cu a restului populaţiei” britanice.

În finalul editorialului se conchide că „deşi migraţia este pozitivă, vor exista întotdeauna critici” şi că „demonizarea noilor veniţi nu este un răspuns util” la probleme cu locuinţele, şcolile, spitalele şi ajutorul social.

Te-ar mai putea interesa și
Polonia, România, Ungaria, Slovacia şi Cehia vor beneficia de asistență financiară de urgență pentru refugiații ucraineni
Polonia, România, Ungaria, Slovacia şi Cehia vor beneficia de asistență financiară de urgență pentru refugiații ucraineni
Polonia, România, Ungaria, Slovacia şi Cehia, statele UE care au primit cei mai mulţi refugiaţi din Ucraina de la începutul războiul declanşat de Rusia, vor beneficia de o finanţare......
Guvernul a decis să reducă valoarea unui împrumut luat de la BDCE pentru construirea de locuințe pentru tineri
Guvernul a decis să reducă valoarea unui împrumut luat de la BDCE pentru construirea de locuințe pentru tineri
Guvernul a decis în şedinţa de miercuri să aprobe, printr-o hotărâre, un amendament la Acordul-cadru de împrumut dintre ...
O vilă de 1500 mp situată în Pădurea Snagov a fost scoasă la vânzare pentru suma de 4,2 milioane de euro
O vilă de 1500 mp situată în Pădurea Snagov a fost scoasă la vânzare pentru suma de 4,2 milioane de euro
Compania imobiliară Bonvie Snagov anunță listarea unei proprietăți în valoare de 4,2 milioane euro, situată în mijlocul ...
Valoarea taxelor miniere a fost actualizată în funcție de rata inflației
Valoarea taxelor miniere a fost actualizată în funcție de rata inflației
Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri o hotărâre privind reactualizarea valorii taxelor pentru activităţile miniere, ...