Thyssenkrupp vrea să joace un rol activ în orice fuziune de pe piaţa oţelului

Cel mai mare producător de oţel din Germania, Thyssenkrupp AG, vrea să joace un rol activ în orice consolidare de pe piaţa europeană a oţelului, afectată de supracapacitatea de producţie şi cererea redusă, a afirmat vineri directorul general Heinrich Hiesinger, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
Economica.net - vin, 15 apr. 2016, 17:48
Thyssenkrupp vrea să joace un rol activ în orice fuziune de pe piaţa oţelului

Acţionarii companiei ar dori renunţarea la activităţile de producere a oţelului, dar puternicul sindicat al celor 28.000 de muncitori din acest sector şi politicienii germani se opun unei astfel de decizii, care ar duce la concedieri.
Muncitorii germani din sectorul oţelului şi cel minier au drepturi de codeterminare, conform cărora reprezentanţii angajaţilor pot bloca deciziile strategice, datorită rolului cheie jucat de industrie în războaiele mondiale.

‘Când noi credem că avem un concept viabil, atunci ne adresăm prima dată comitetelor de codeterminare şi abia apoi, dacă apare ceva important, mergem la politicieni. Dacă astfel de soluţii sunt posibile, vom juca un rol activ, dintr-o poziţie de forţă. Dacă, când şi cu cine vor avea loc consolidări încă nu se ştie’, a afirmat Hiesinger.

Vineri, acţiunile Thyssenkrupp au urcat cu 0,5%, la Bursa de la Frankfurt. Săptămâna aceasta, titlurile au atins cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni.

Acţiunile ArcelorMittal, cel mai mare producător de oţel din lume, prezent şi în România, au scăzut cu 0,6%.

Thyssenkrupp este al treilea mare producător de oţel din Europa, după ArcelorMittal şi Tata Steel.

Andreas Goss, directorul general al Thyssenkrupp Steel Europe, a avertizat luna trecută că taxele UE asupra importurilor de oţel provenite din China nu sunt suficiente pentru a rezolva problemele cu care se confruntă producătorii europeni.

Deciziile UE de până acum ‘au fost adoptate prea târziu şi impactul lor este prea redus’, deoarece industria oţelului din Europa luptă pentru supravieţuire, a explicat omul de afaceri german.

Europa trebuie să acţioneze mai rapid şi în forţă, aşa cum au făcut Statele Unite, pentru a rezolva problema dumpingului practicat de producătorii chinezi de oţel, a apreciat Goss.

În martie, UE a anunţat planuri de a accelera adoptarea unor măsuri pentru a contracara importurile ieftine din China şi a cerut statelor membre să renunţe la măsurile care ar putea bloca taxele mai ridicate asupra produselor subvenţionate.

Comisia Europeană a demarat recent noi anchete pentru a stabili dacă importurile a trei produse de oţel provenite din China încalcă regulile comunitare privind concurenţa.

‘Nu putem tolera ca aceste importuri la preţuri scăzute în mod artificial să ameninţe industria noastră siderurgică. Sunt hotărâtă să utilizez toate mijloacele posibile pentru a garanta că partenerii noştri comerciali respectă regulile’, a declarat comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom.

UE a impus taxe de 14-16% la importurile unor produse de oţel, în timp ce în SUA sunt posibile taxe anti-dumping de peste 260%, susţine Goss. Acesta a adăugat că UE trebuie să adopte o strategie mai eficientă pentru a face faţă impactului importului de oţel ieftin din China.

Supracapacitatea industrială a Chinei, în special în sectorul oţelului, reprezintă o ameninţare în creştere pentru economiile europene, a avertizat recent şi Joerg Wuttke, preşedintele Camerei de Comerţ a UE în China.

În ultimii ani, ritmul în care China a acumulat echipamente şi forţă de muncă a fost mai rapid decât cererea, a explicat Joerg Wuttke înainte de publicarea studiului său pe acest subiect.

‘Trebuie să se renunţe la protecţionismul afacerilor şi al forţei de muncă locale. Cu cât aşteptarea va fi mai îndelungată, cu atât mai mare va fi suferinţa’, a apreciat Wuttke, apreciind că autorităţile de la Beijing trebuie să rezolve rapid problema.

Supracapacitatea Chinei în sectorul oţelului a urcat de la 132 milioane de tone în 2008 la 327 milioane de tone în 2014, conform raportului, iar excesul a dus la preţuri de dumping pe piaţa internaţională.

Uniunea Europeană este al doilea mare producător mondial de oţel după China, cu o producţie de 177 milioane de tone pe an, respectiv 11% din producţia mondială, potrivit cifrelor Comisiei Europene. Aproximativ 40.000 de locuri de muncă au fost eliminate în ultimii ani în sectorul siderurgic european, care angajează direct sau indirect aproximativ un milion de persoane.

Piaţa chineză se confruntă cu o supraofertă de oţel în condiţiile în care încetinirea celei mai mari economii asiatice a afectat cererea internă de oţel astfel că acesta este vândut pe pieţele mondiale la preţuri de dumping. Potrivit experţilor, China, responsabilă pentru jumătate din producţia mondială de oţel, se confruntă în prezent cu o supraproducţie de 340 milioane de tone, adică dublu faţă de cantitatea de oţel produsă anual în Uniunea Europeană.

Grupul ThyssenKrupp este prezent şi în România prin toate cele cinci divizii ale sale, respectiv metalurgie, auto, ascensoare, bunuri industriale şi servicii.

Te-ar mai putea interesa și
Cristian Vasilcoiu, secretar de stat MMSS: Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale: formula va ține cont de salariul brut și productivitatea muncii
Cristian Vasilcoiu, secretar de stat MMSS: Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale: ...
Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale, iar formula care va fi stabilită va ţine cont, printre altele, de nivelul câştigului salarial mediu brut şi......
Ministerul Muncii: Comisia Naţională de Incluziune Socială a devenit operațională
Ministerul Muncii: Comisia Naţională de Incluziune Socială a devenit operațională
Comisia Naţională de Incluziune Socială a fost operaţionalizată şi va avea un rol important în implementarea angajamentelor ...
Zelenski: Ajutorul occidental pentru Ucraina vine prea lent
Zelenski: Ajutorul occidental pentru Ucraina vine prea lent
Aliaţilor occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii privind sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat preşedintele ...
Meta Estate Trust raportează un profit net de 2 milioane de lei pentru primele trei luni din 2024, de trei ori mai mare față de aceeași perioadă a anului 2023
Meta Estate Trust raportează un profit net de 2 milioane de lei pentru primele trei luni din 2024, de trei ori mai mare ...
Meta Estate Trust, companie de tip holding care activează în sectorul imobiliar și acționează că un portal între piața ...