E oficial. Consumatorii primesc automat despăgubiri în cazul penelor de curent

Distribuitorii de energie sunt obligaţi să acorde compensaţii de la 30 de lei până la 300 de lei pentru întreruperile planificate în alimentarea cu energie electrică mai mari de opt ore, potrivit unui ordin ANRE care a fost publicat în Monitorul Oficial.
Economica.net - lun, 18 apr. 2016, 21:02
E oficial. Consumatorii primesc automat despăgubiri în cazul penelor de curent

Compensaţiile sunt de 30 de lei pentru consumatorii racordaţi la reţelele de joasă tensiune, 200 de lei – reţelele de medie tensiune şi 300 de lei – reţelele de înaltă tensiune (110 kV).

Compensaţii se acordă pentru întreruperile neplanificate mai lungi de opt ore în mediul urban şi de 18 ore în mediul rural, în condiţii normale de vreme, precum şi pentru întreruperi mai lungi de 48 de ore, în condiţii meteorologice deosebite.

Acestea vor fi valabile până la finele lui decembrie 2018. Din 2019, consumatorii pot beneficia de aceste compensaţii pentru întreruperile neplanificate mai lungi de şase ore în mediul urban şi de 12 ore în mediul rural, în condiţii normale de vreme, precum şi pentru întreruperi mai lungi de 48 de ore, în condiţii meteorologice deosebite.

Din ianuarie 2019, consumatorii racordaţi la reţelele de joasă tensiune vor avea dreptul la compensaţii de 30 de lei/depăşire daca vor fi afectaţi de 12 întreruperi lungi (de peste trei minute), neplanificate, în mediul urban, şi după 24 de întreruperi, în mediul rural.

Tot din 2019, clienţii racordaţi la reţelele de medie şi înaltă tensiune pot beneficia de compensaţii de 200, respectiv 300 de lei, după trei întreruperi, indiferent de zonă.

Compensaţii pot primi şi după patru întreruperi lungi planificate, dacă sunt din mediul urban, sau opt întreruperi, dacă sunt din mediul rural.

Consumatorii mai pot beneficia de compensaţii de 100 de lei şi în cazul în care nu sunt bransaţi la reţea în termen de 90 de zile calendaristice.

De asemenea, pot primi compensaţii între 40 şi 130 de lei dacă nu primesc răspuns la solicitările scrise privind explicarea cauzei întreruperilor, în termen de 15 zile calendaristice.

Consumatorii mai au dreptul la compensaţii între 90 şi 270 de lei dacă nu sunt reconectaţi la reţea în termen de două zile de la momentul în care au anunţat efectuarea plăţii.

Totodată, acestia pot primi compensaţii de 130 de lei dacă nu le este înlocuit contorul în termen de zece zile calendaristice.

Până la data de 30 iunie, compensaţiile se acordă la cererea consumatorilor, urmând ca de la 1 iulie acestea să fie acordate automat de către distributori.

Citeşte şi: ANRE: Românii afectaţi de pene de curent vor primi despăgubiri de la distribuitori

Te-ar mai putea interesa și
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un moment de referință în istoria colecției de automobile. ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, pentru cumpărarea unui parc eolian
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, ...
Vista Bank a acordat companiei Alive Wind Power One, parte a Grupului Premier Energy PLC, un credit de investiții în sumă ...
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 de miliarde de dolari
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 de miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...