Studiu ţigări electronice – Utilizarea, încă afectată de controversele din spaţiul public, deşi reprezintă un ajutor pentru renunţarea la fumat

Agenţia de Sănătate Publică din Franța a publicat un studiu privind utilizarea ţigărilor electronice în această ţară, pe 26 iunie 2019. Ţigările electronice se comercializează în Franţa din jurul anul 2010, iar în 2017, 700.000 de oameni declarau că au renunţat la fumat cu ajutorul ţigărilor electronice. Efectele pe termen lung sunt încă discutabile, fapt care alimentează neîncrederea multor fumători, potrivit lui Guillemette Quatremere, coordonatorul studiului.
Economica.net - joi, 27 iun. 2019, 09:11
Studiu ţigări electronice - Utilizarea, încă afectată de controversele din spaţiul public, deşi reprezintă un ajutor pentru renunţarea la fumat

Dacă Lucky Luke ar fi schimbat faimosul său chiștoc cu o țigară electronică, s-ar fi numărat azi printre cei 3,8% dintre francezi care au făcut deja această alegere, conform barometrului publicat de Agenția de Sănătate Publică din Franța miercuri, 26 iunie. Studiul relevă succesul în creștere al țigărilor electronice, în ciuda controverselor existente în spațiul public. Site-ul 20 de minute prezintă un interviu pe această temă cu Guillemette Quatremère, coordonatorul studiului.

Studiul a fost derulat în perioada 2010-2017, când numărul utilizatorilor de țigări electronice a crescut foarte mult.

Care este profilul utilizatorilor francezi de țigări electronice și câți sunt în prezent?

În primul rând, utilizatorii de țigări electronice au aproape toți o legătură cu tutunul. Fie continuă să fumeze în paralel sau, dimpotrivă, nu se mai ating de țigări, toți au fost fumători. Trebuie precizat faptul că studiul s-a adresat exclusiv persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 și 75 de ani.

90% dintre utilizatorii de țigări electronice preferă produsul cu nicotină. În 2017, utilizatorii de țigări electronice reprezentau 3,8% din populație, cu 2,7% utilizatori zilnici. Utilizatorii sunt majoritatea bărbați – aproape 6 din 10.

Dintre utilizatorii care folosesc țigările electronice zilnic, persoanele care au diplomă de bacalaureat sau studii superioare sunt mult mai numeroase. Aproape 40% dintre utilizatorii de țigări electronice continuă să fumeze zilnic, spre deosebire de aproximativ 50% care nu mai fumează deloc. Mai puțin de 1% din acest eșantion nu a fumat niciodată.

Este cu adevărat țigara electronică un ajutor pentru renunțarea la fumat?

Da, este evident acest lucru. Desigur, acest tip de concluzii trebuie să se bazeze întotdeauna pe studii științifice pe termen lung. Și avem deja astfel de cifre. Ponderea fumătorilor zilnici a scăzut de la 64,5% la 39,7% în rândul utilizatorilor de țigări electronice. Acest lucru demonstrează că țigareta electronică înlocuiește treptat fumatul. De la apariția țigării electronice pe piața din Franța, 700.000 de oameni spun ca țigările electronice i-au ajutat să renunțe la fumat, acesta fiind, de altfel, principalul motiv pentru care fumătorii încearcă produsul: 6 utilizatori de țigări electronice din 10 au declarat că au încercat produsul ca să renunțe la fumat și 30% doar pentru a reduce fumatul. Ceea ce poate deveni o cerință imperativă: ca să renunți la fumat, utilizarea țigării electronice trebuie să fie exclusivă.

Au fost publicate numeroase studii contradictorii privind efectele țigaretei electronice asupra sănătății. Concret, care sunt datele astăzi?
Într-adevăr, astfel de studii apar aproape în fiecare zi. În prezent, majoritatea oamenilor de știință și a medicilor sunt de acord că țigările electronice sunt categoric mai puțin nocive decât fumatul. Efectele utilizării lor pe termen scurt sunt pozitive, în primul rând pentru că nu conțin cele 4.000 de substanțe nocive prezente într-o țigară. Desigur, este nevoie de studii suplimentare și de timp necesar pentru cercetare pentru a ajunge la concluzii incontestabile. Mai ales că nicotina, prezentă în produsele pentru vapat, creează dependență.

Studiul mai arată și că jumătate din populație consideră că țigările electronice sunt cel puțin la fel de dăunătoare sau chiar mai dăunătoare decât fumatul.

Avem mai multe ipoteze care explică acest lucru. În primul rând, s-a creat o confuzie între efectele nocive ale unor substanțe precum gudronul sau monoxidul de carbon și efectele nicotinei. Oamenii tind să creadă că două produse care conțin nicotină vor avea aceleași efecte.

Pe de altă parte, este și o consecință a lipsei de informații despre efectele pe termen lung ale utilizării țigărilor electronice. Oamenii „știu” pericolele legate de tutun, iar lipsa unor concluzii certe despre țigările electronice poate duce la bănuieli și chiar la neîncredere.

Te-ar mai putea interesa și
Enel Green Power a instalat primul convertor pe scară largă de energie marină din America Latină
Enel Green Power a instalat primul convertor pe scară largă de energie marină din America Latină
Compania Enel Green Power Chile, subsidiara de energie regenerabilă a Enel Chile, a anunțat joi că a instalat sistemul PB3 PowerBuoy în largul coastei Las Cruces, în regiunea Valparaíso. Acesta......
Vertiv, cu afaceri şi în România, investeşte 10 milioane de euro într-o fabrică din Croația
Vertiv, cu afaceri şi în România, investeşte 10 milioane de euro într-o fabrică din Croația
Verrtiv furnizor global de infrastructură digitală critică și soluții de continuitate, cu afaceri şi în Romînia, ...
Ministerul Finanțelor a împrumutat 300 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanțelor a împrumutat 300 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 300 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de ...
Intră zilnic în clasamentele BLAST pentru premii de 5.000 dolari!
Intră zilnic în clasamentele BLAST pentru premii de 5.000 dolari!
Există turnee de poker normale, turnee turbo, turnee hyperturbo. Și mai există Blast, turnee contra-timp, cu premii-surpriză, ...