UPDATE: TikTok, reacție la recomandarea Ministerului Digitalizării de a folosi aplicația cu prudență: Suntem dezamăgiți. Unele dintre informațiile din raport nu sunt precise

Reprezentanții TikTok se declară ”dezamăgiți” de recomandarea făcută românilor de către Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării de a folosi aplicația ”cu prudență”. Compania care deține aplicația spune că datele utilizatorilor săi sunt stocate în siguranță și a reiterat că unele date din raport sunt false.
Lidia Neagu - joi, 18 mai 2023, 16:56
UPDATE: TikTok, reacție la recomandarea Ministerului Digitalizării de a folosi aplicația cu prudență: Suntem dezamăgiți. Unele dintre informațiile din raport nu sunt precise

UPDATE: Agenția The Practice revine: Am tradus prea dur în limba română declarația din engleză

Compania care se ocupă de comunicarea TikTok în România, agenția The Practice, a revenit cu o nouă declarație. Aceasta susține că a tradus în termeni mai duri în limba română o parte din declarația în limba engleză a oficialului TikTok:

”Ne-am gândit că ar ajuta să clarificăm o nuanță legată de traducere, după ce am observat că o parte din text sună mai dur în limba română.

Expresia not accurate din această propoziție: Some of the information regarding data described in the release as collected by TikTok (like keystrokes, device IMEI, SIM serial number or GPS location) are not accurate and we’ve already provided our explanations multiple times in the past.

Poate fi tradusă și prin: nu sunt exacte, nu sunt precise”.

Știrea inițială:

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID) a recomandat, miercuri seara, românilor să adopte „o poziţie prudentă şi diligentă” cu privire la utilizarea aplicaţiei TikTok, având în vedere riscurile de securitate cibernetică rezultate din utilizarea acesteia.

„Suntem dezamăgiți de această recomandare, care pare să se bazeze pe informații inexacte despre platforma noastră și ce date colectăm sau nu. Experți în securitate independenți au ajuns în mod repetat la concluzia că nu colectăm mai multe date decât alte aplicații obișnuite. Atât informațiile pe care utilizatorii aleg să ni le furnizeze, cât și informațiile care ajută ca aplicația să funcționeze, sunt colectate pentru a ne ajuta să operăm în siguranță și să îmbunătățim experiența utilizatorului. Datele utilizatorilor noștri sunt stocate în siguranță în SUA, Singapore și Malaezia și deschidem noi centre de date în Europa. Ne angajăm să fim transparenți în legătură cu practicile noastre și să detaliem ce date colectăm, împreună cu modul în care le folosim. În plus, am interacționat deja cu autoritățile relevante pentru a le oferi informațiile necesare și suntem în continuare pregătiți să discutăm pentru a clarifica orice nelămurire”, a transmis un reprezentant TikTok într-un e-mail pentru Economica.net.

”Majoritatea punctelor menționate în raport au fost deja comunicate în mod transparent de către TikTok în Politica de ConfidențialitateCentrul de Confidențialitate și Siguranță și Rapoartele de Transparență trimestriale și nu sunt diferite de practicile din industrie. Unele dintre informațiile din raport care descriu datele pe care se presupune că le colectează TikTok (cum ar apăsările de taste, IMEI-ul dispozitivului, numărul de serie al cartelei SIM sau locația GPS) nu sunt adevărate, așa cum am explicat în mai multe rânduri în trecut”, a mai arătat compania în mesajul său.

De asemenea, Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică (organ consultativ aflat în coordonarea strategică a CSAT) a recomandat Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică să emită o recomandare către autorităţile şi instituţiile publice centrale şi locale pentru dezinstalarea şi interzicerea pe dispozitivele de serviciu a acestei aplicaţii.

„MCID recomandă cetăţenilor României să adopte o poziţie prudentă şi diligentă cu privire la utilizarea aplicaţiei TikTok, având în vedere riscurile de securitate cibernetică rezultate din utilizarea acesteia. Nu se pune problema interzicerii utilizării aplicaţiei TikTok de către cetăţenii români pe dispozitive personale, dar atragem atenţia că utilizarea ei poate conduce la accesul aplicaţiei la datele personale ale utilizatorului, la conturarea unui profil al acestuia şi la accesul la dispozitivele terţilor cu care utilizatorul aplicaţiei interacţionează în mediul cibernetic”, transmite Ministerul Cercetării într-un comunicat de presă remis miercuri.

Potrivit ministerului de resort, raportul tehnic prezentat de ministrul Sebastian Burduja a fost elaborat de Centrul Naţional Cyberint al Serviciului Român de Informaţii, pe baza datelor şi informaţiilor rezultate din testarea aplicaţiei TikTok.

Te-ar mai putea interesa și
Israel Hamas: Egiptul va susține plângerea Africii de Sud împotriva Israelului la CIJ pentru genocid
Israel Hamas: Egiptul va susține plângerea Africii de Sud împotriva Israelului la CIJ pentru genocid
Egiptul a anunţat duminică oficial că va sprijini formal la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) plângerea formulată de Africa de Sud împotriva Israelului pentru presupuse crime de......
europarlamentare 2024: Polonia dorește noul post de comisar european pentru apărare, afirmă fostul premier Ewa Kopacz
europarlamentare 2024: Polonia dorește noul post de comisar european pentru apărare, afirmă fostul premier Ewa Kopacz
Polonia va încerca să obţină în viitoarea Comisie Europeană postul de comisar european pentru apărare, dacă va fi ...
Impactul alegerii lui Trump președinte: cresc tarifele în SUA, UE și România. O majorare cu 10% a tarifelor ar conduce la o apreciere de 4%-5% a dolarului
Impactul alegerii lui Trump președinte: cresc tarifele în SUA, UE și România. O majorare cu 10% a tarifelor ar conduce ...
Indiferent de câștigătorul alegerilor din SUA, riscurile economice se vor resimți la nivel global. Alegerea lui Trump ...
Sindicatul polițiștilor își face magazin online
Sindicatul polițiștilor își face magazin online
Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, cel mai mare sindicat din Romania, își va deschide ...