Noul timbru de mediu pentru autovehicule. Cine plăteşte noua taxă auto şi de ce acte are nevoie

Pe lângă maşinile noi şi cele înmatriculate pentru prima dată în România, timbrul de mediu va fi plătit şi pentru maşinile pentru care vechea taxă a fost restituită de instanţe.
Economica.net - joi, 07 mart. 2013, 14:47
Noul timbru de mediu pentru autovehicule. Cine plăteşte noua taxă auto şi de ce acte are nevoie

Proprietarii autovehiculelor pentru care plata vechilor taxe de primă înmatriculate sau de poluare a fost anulată de instanţele de judecată vor plăti timbru de mediu la înmatricularea maşinilor în cauză, potrivit Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule.

Timbrul se achită şi în situaţia autovehiculelor pentru care s-a dispus de către instanţe restituirea sau înmatricularea fără plata taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat” se arată în Norme, care sunt, deocamdată, la stadiul de proiect.

Mai mult, noul timbru de mediu se va plăti şi la reînmatricularea maşinilor înmatriculate după 1 ianuatrie 2007 pentru care nu s-a plătit vechea taxă.

“Pentru autovehiculele înmatriculate după 1 ianuarie 2007, pentru care se solicită transcrierea dreptului de proprietate, timbrul se achită şi în cazul în care nu a fost achitată taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementărilor legale în vigoare la momentul înmatriculării” se mai arată în Norme.

Proprietarii de maşini înmatriculate după 1 ianuarie 2007 pentru care s-a plătit taxa, într-una din vechile ei forme, şi pentru care nu s-a restituit nimic din valoarea ei, au nevoie de o hârtie suplimentară.

“În cazul în care se solicită transcrierea dreptului de proprietate pentru un autovehicul înmatriculat după 1 ianuarie 2007 şi până la intrarea în vigoare a ordonantei, iar proprietarului plătitor al taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule nu i s-a restituit cuantumul acesteia sau valoarea reziduală prevăzută la art. 7 alin. (1) din ordonanţă, organul fiscal competent eliberează un document care evidenţiază această situaţie.

Documentul (…)se prezintă la Serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculări vehicule odată cu solicitarea transcrierii dreptului de proprietate” se arată în norme.

Taxa este calculată şi plătită la Fisc, la organul fiscal în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul fiscal persoana fizică. Iată de ce acte este nevoie:

  • – cartea de identitate a vehiculului;
  • – documente care atestă dobândirea autovehiculului pentru care se solicită plata timbrului de către contribuabil;
  • – în cazul autovehiculelor rulate achiziţionate din alte state, un document din care să rezulte data primei înmatriculări a acestora şi, după caz, declaraţia pe propria răspundere prevăzută la art. 6 alin. (5), precum şi rezultatul expertizei tehnice efectuate de Regia Autonoma „Registrul Auto Român” ori rezultatul evaluării individuale efectuate potrivit art. 6 alin. (20).

Vezi ataşat NORMELE DE APLICARE A ORDONANŢEI REFERITOARE LA TIMBRUL DE MEDIU

Vezi în ataşament care este nivelul timbrului de mediu 

Te-ar mai putea interesa și
Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației
Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației
Ministrul Educației Sorin Cămpeanu a anunțat joi seară că demisionează din funcție....
FlixBus lansează cea mai lungă linie de transport din lume operată 100% cu autocare care folosesc biodiesel
FlixBus lansează cea mai lungă linie de transport din lume operată 100% cu autocare care folosesc biodiesel
După ce a testat autocare electrice și cu panouri solare, FlixBus continuă să exploreze noi tehnologii pentru a oferi ...
Lucian Bode a cerut Corpului de Control al MAI să investigheze licitația pentru cumpărarea 600 de mașini BMW
Lucian Bode a cerut Corpului de Control al MAI să investigheze licitația pentru cumpărarea 600 de mașini BMW
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru (foto), a anunţat, joi, că ministrul de Interne, Lucian Bode, a solicitat ...
Locuitorii din Botoșani vor plăti cu 20% mai mult de la 1 octombrie pentru energia termică
Locuitorii din Botoșani vor plăti cu 20% mai mult de la 1 octombrie pentru energia termică
Preţul energiei termice livrată în sistem centralizat populaţiei din municipiul Botoşani va creşte, de la 1 octombrie, ...