Timbrul de mediu s-ar putea transforma în taxă anuală. Deputaţii jurişti dezbat azi legea. Cât vei plăti

Deputaţii din Comisia Juridică vor dezbate astăzi proiectul de lege iniţiat de 40 de parlamentari prin care se propune ca timbrul de mediu pentru autotusime să fie transformat în impozit anual. Dacă va ajunge lege, cei care vor înmatricula maşini mai vechi vor fi dezavantajaţi.
Economica.net - lun, 20 iun. 2016, 21:00
Timbrul de mediu s-ar putea transforma în taxă anuală. Deputaţii jurişti dezbat azi legea. Cât vei plăti

Propunerea ca timbrul de mediu, care este plătit acum la prima înmatriculare a oricărui autovehicul în România, să fie transformat în impozit anual se află pe ordinea de zi a şedinţei de azi a Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor. Proiectul a fost iniţiat la începutul anului de 40 de parlamentari din tot spectrul politic (PSD, PNL; UDMR, ALDE) şi a fost respins de Senat, dar are avizul Consiliului Legislativ, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Concret, proiectul prevede ca timbrul de mediu să fie mai mic, şi să plătească în fiecare an, la administraţia locală. În calculul său, se va ţine cont în continuare de emisiile de noxe, dar se va aplica un coefiecient de ajustare, care va creşte progresiv cu vâsta maşinii, timp de 14 ani, după care va rămâne fix. Practic, pentru maşinile de la euro 3 în sus în primul an de la înmatriculare se va plăti actualul timbru de mediu, dar ajustat cu un coeficient de 0,00075 . Pe măsură ce trec anii, acest coeficient va creşte (deci va creşte implicit şi valoarea taxei de mediu), urmând ca în al 14-lea an acest coeficient de ajustare să ajungă la 0,12091, şi să rămână aşa în fiecare an care va urma, până când maşina va fi scoasă din uz.

Şi pentru maşinile mai jos de euro doi inclusiv se va aplica acelaşi sistem de plată anuală, cu acelaşi coeficient de ajustare, aplicat la modul în care se calculează acum timbrul de mediu, în funcţie de cilindree şi de valorile actuale (euro pe centimetrul cub).

Odată cu aplicarea acestui sistem, vor plăti impozite anuale de mediu mai mari cei care îşi înmatriculează maşini mai vechi, o filosofie diferită faţă de cea actuală, în care se acordau reduceri progresive în funcţie de vechime. Pe de altă parte, „suma de achitat la înmatriculare devine suportabilă pentru proprietarii de autovehicule, iar circuitul autovehiculelor în piaţă va fi deblocat” spun iniţiatorii proiectului de lege.

Puteţi vedea proiectul de act normativ AICI

Acest proiect mai vechi va intra în discuţia deputaţilor jurişti în condiţiile în care statul român ar putea fi obligat oricum să modifice legea referitoare la timbrul de mediu, după ce Curtea Europeană de Justiţie l-a declarat parţial ilegal

(CEJ) s-a pronunţat în cazul unei cereri de decizie preliminară formulată în temeiul articolului 267 din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) de Curtea de Apel Cluj (România), prin decizia din 24 noiembrie 2014, primită de Curte la 18 decembrie 2014, în procedura Vasile Budişan împotriva Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Cluj.

Conform Hotârârii CEJ, această cerere a fost formulată în cadrul unui litigiu între Budişan, pe de o parte, şi Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Cluj, pe de altă parte, cu privire la o taxă pe care Budişan a trebuit să o plătească pentru a înmatricula în România un autovehicul rulat provenit dintr-un alt stat membru.

‘Articolul 110 TFUE trebuie interpretat în sensul că: nu se opune ca un stat membru să instituie o taxă pe autovehicule care se aplică autovehiculelor rulate importate cu ocazia primei lor înmatriculări în acest stat membru şi autovehiculelor deja înmatriculate în statul membru respectiv cu ocazia primei transcrieri în acelaşi stat a dreptului de proprietate asupra acestora din urmă; se opune ca statul membru respectiv să scutească de această taxă autovehiculele deja înmatriculate pentru care a fost plătită, dar nu a fost restituită o taxă în vigoare anterior declarată incompatibilă cu dreptul Uniunii’, se arată în decizia CEJ.

Ulterior acestui anunţ, Ministerul Mediului, anunţat că a fost constituit un grup de lucru care analizează eventuala modificare a legislaţiei existente, în concordanţă cu reglementările naţionale şi europene în vigoare.

‘Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a luat act de Decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) din 9 iunie 2016, cu referire la prevederile OUG 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule. În fapt, conform Deciziei, CJUE declară că nu se opune ca un stat membru să instituie o taxă pe autovehicule care se aplică autovehiculelor rulate importate cu ocazia primei lor înmatriculări în acest stat membru şi autovehiculelor deja înmatriculate în statul membru respectiv cu ocazia primei transcrieri în acelaşi stat a dreptului de proprietate asupra acestora din urmă. Totodată, Curtea se opune ca statul membru respectiv să scutească de această taxă autovehiculele deja înmatriculate pentru care a fost plătită, dar nu a fost restituită o taxă în vigoare anterior declarată incompatibilă cu dreptul Uniunii’, a spus Ministerul.

Te-ar mai putea interesa și
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai multe arme, a declarat joi secretarul......
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să ...