Timișoara a rămas fără apă caldă și căldură. Statul ar putea subvenționa gazul pentru CET-uri

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat că E.On a oprit distribuția și furnizarea gazelor către operatorul local Colterm, care a intrat oficial azi în insolvență. Ca atare, locuințele și instituțiile, inclusiv spitalele, au rămas fără apă caldă și căldură, potrivit Hotnews. Primarul încearcă deblocarea situației, lucru dificil în contextul prețului ridicat al gazului, dar ar putea primi un ajutor din partea parlamentarilor, care ar putea decide plafonarea prețului de achiziție al gazelor
Mihai Nicuţ - mar, 26 oct. 2021, 14:56
Timișoara a rămas fără apă caldă și căldură. Statul ar putea subvenționa gazul pentru CET-uri

„Compania Delgaz a oprit distribuția gazului către CET Centru și compania E.On a sistat furnizarea gazului pentru Colterm. (…) Asta înseamnă că momentan Colterm nu are o companie care să furnizeze gaze naturale, într-un context de criză de gaze la nivel european. Majoritatea companiilor ne spun că nu au cantitățile necesare pentru a furniza constant.

Sunt câteva companii care au spus că pot să furnizeze prin sistem de plată în avans și ei la rândul lor încearcă să cumpere gazul pe care îl găsesc pe piață și să ni-l furnizeze nouă. Dar la prețurile actuale, de câteva milioane de lei pe zi, nu avem cum să dăm aceste sume și să semnăm contractul.

Asta înseamnă că în Timisoara în jur de 50.000 de gospodării vor rămâne fără căldură și, mai rău, spitalele vor rămâne fara căldură și apă caldă. Situatia este, din fericire, mai buna la Spitalul Victor Babes, care are o centrala proprie, la fel și la Maternitatea Odobescu, care are o centrală care se va porni. (…)

Fac un apel către toți furnizorii de gaz din România să ne ajute”, a afirmat Dominic Fritz, într-o conferință de presă, citat de Hotnews.ro.

Fritz a precizat că în continuare sunt discuții cu furnizorii, arătând că tariful trebuie să se bazeze pe trei surse: prețul plătit de populație, bugetul local și bugetul de stat, la acest moment bazându-se doar pe primele două.

„Această problemă, la aceste prețuri, nu se poate rezolva fără o a treia sursă bugetară – bugetul de stat. Nu există niciun scenariu în care fără contribuția semnificativă a guvernului să poată supraviețui companiile de termoficare”, a spus Fritz.

Primarul a anunțat că propune o dublare a prețului gigacaloriei la Timișoara, el spunând că situația în care se află acum compania de termoficare – care a acumulat datorii de peste 320 de milioane de lei – a fost cauzată tocmai de faptul că societatea ar fi vândut mult sub prețul producției.

Dominic Fritz a mai spus că instanța a decis astăzi intrarea în insolvență a Colterm.

Directorul interimar al Colterm, Cristian Mitu, a declarat, în această dimineață că în curtea Colterm sunt 6.400 de tone de cărbune, care ar acoperi necesarul pentru cel mult şase zile, dacă vor avea gazul cu care să îl ardă, potrivit Agerpres.

„Suntem în perioada n care achiziţionăm cărbune. Sunt 6.400 de tone intrate în CET, pe lignit. Aducem o dată la două zile, de la Oradea, următoarea la încărcătura va fi de 1.350 – 1.400 de tone. Avem contracte încheiate cu Movistar. La cărbunele din zona Motru nu au început livrările. Mai avem un contract cu AMV Style, dar încă nu au început livrările. Cu CE Oltenia încă sunt discuţii, pentru că aici este vorba şi de o datorie. Săptămâna aceasta vom avea o întâlnire cu ei. E.On Furnizare şi-a declinat contractul cu noi şi trebuia să înceteze ieri, dar s-a prelungit până azi, momentan nu e oprit. Se continua negocieri cu firmele de ultimă instanţă, desemnate de ANR. Sperăm ca aceste negocieri să se finalizeze azi şi să avem o întrerupere de scurtă durată ori să nu fie întreruptă deloc. Legat de energia electrica, e contract cu Enel, e un contract lunar, suntem cu plăţile în derulare, nu ar trebui să fie probleme”, a spus Cristian Mitu înainte de ora 12.00, când E.On a oprit gazul.

Sprijin de la Guvern?

În aceste momente se dezbate în Parlament legea de aprobare a OUG referitoare la măsurile de sprijin pentru populație și IMM-uri în fața crizei energetice. Ministrul demis al Energiei, Virgil Popescu, a spus că s-a introdus un amendament prin care CET-urile să fie ajutate. Astfel, prețul gazelor cumpărate de aceste centrale va fi plafonat, iar diferența dintre plafon și prețul e achiziție (mai mare) va fi suportată de la buget. Popescu nu a spus însă despre ce sume este vorba.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea celor peste 94.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei şi în "teritoriile ocupate temporar" ...
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu mai vrea. La ce preț
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu ...
Engie, cel mai mare furnizor pentru persoane fizice din România, este furnizorul de ultimă instanță care a venit cu cel ...
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că măsurile de protecţie sanitară aferente sărbătorilor de iarnă ...