Timișoara atrage investiții de un miliard de euro în imobiliare, jumătate din valoarea celorlalte mari orașe din România

Investiții de peste două miliarde de euro sunt în derulare în acest moment sau urmează să fie demarate în perioada următoare în Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov, Iași și Constanța, potrivit unei analize realizată de Bucharest Real Estate Club (BREC). În București, planurile investitorilor sunt de 3,5 miliarde de euro.
Andrada Ghira - mie, 17 nov. 2021, 11:58
Timișoara atrage investiții de un miliard de euro în imobiliare, jumătate din valoarea celorlalte mari orașe din România

De acum și până în 2024, în cele cinci orașe și în regiunile adiacente urmează să fie finalizate proiecte imobiliare cu o suprafață de peste 370.000 mp în clădiri de birouri, spații logistice și parcuri de retail. În plus, vor mai fi deschide șapte hoteluri afiliate unor branduri internaționale și finalizate mai mult de 20.000 de apartamente noi, arată raportul BREC, realizat pe baza datelor CBRE, Cushman & Wakefield Echinox, Simon & Partners Cluj-Napoca, IMRA Real Estate Constanța și EST Hospitality.

Un raport al BREC de la începutul anului arăta că pe harta Bucurestiului sunt în derulare investitii de peste 3,5 miliarde euro în imobiliare, cu livrare până în 2023.

Timișoara

Investițiile de un miliard de euro atrase de Timișoara reprezintă noi proiecte de birouri, retail și logistice de peste 190.000 de mp, dar un hotel de 5 stele Radisson Blu și peste 5.000 de apartamente, ce vor fi livrate până în 2024. Județul a atras cele mai mari investiții imobiliare datorită conexiunii excelente cu coridoarele pan-europene, fapt ce a a transformat zona într-o locație strategică pentru facilități de producție. Grupul Iulius are aici în lucru unul dintre cele mai importante proiecte de birouri, cu 30.000 mp. Totodată,  marii investitori în logistică, CTP, WDP, VGP si Global Vision sunt prezenți cu proiecte în lucru de peste 115.000 mp.

Iași

La Iași se construiesc proiecte de birouri și retail de peste 65.000 mp și peste 5.000 de apartamente. Grupul Iulius are în lucru una din cele mai mari investiții din țară pe segmentul de birouri, respectiv 60.000 mp la Palas Campus. Un proiect de anvergură este Silk District al celor de la Prime Kapital, care a finalizat demolarea clădirilor de pe terenul fostei fabrici Teba. În așteptarea unei autostrăzi care să lege Moldova de Europa, marii dezvoltatori imobiliari în logistică sunt încă absenți în regiune. Dar, au fost anunțate două ivestiții publice în parcurile industriale Iași Industrial Park și Miroslava Industrial Park.

Brașov

Brașovul devine atractiv datorită aeroportului care ar putea deveni operațional începând cu anul viitor, potrivit Bzb.ro.  Aici sunt în construcție circa 2.500 de apartamente, peste 45.000 mp de spații de birouri și logistice în dezvoltare și trei hoteluri în diverse stadii de pregătire.

Cluj-Napoca

După o perioadă în care Cluj-Napoca a atras cele mai multe investiții în birouri după București, acesta și localitățile din jur atrag peste 20.000 mp de noi spații logistice, trei noi hoteluri (dintre care un hotel Radisson și un hotel sub brandul Courtyard by Marriott) și peste 5.000 de apartamente, în proiecte deja începute sau care vor demara în perioada următoare, cu termene de finalizare între 2022-2024, mai arată raportul BREC.

Constanța

Constanța a atras până în prezent investiții cu precădere pe segmentele de retail și logistic, iar în ultimii ani este ținta investitorilor rezidențiali, atât în oraș cât și în stațiunile de pe litoral, pe segmentul apartamentelor de vacanță. Un număr de peste 7.000 de apartamente sunt în lucru în acest moment sau vor fi lansate în perioada următoare, între care o investiție de 40 milioane de euro cea de-a doua fază din proiectul Gran Via Marina al dezvoltatorului spaniol Gran Via, care va finaliza 500 de apartamente noi până în 2024. Regiunea are potențial ridicat pentru logistică, datorită localizarii și infrastructurii de transport disponibile. De asemenea, orașul ar putea atrage în viitorul apropiat cel puțin o investitie majoră pe segmentul de birouri, având în vedere că nu există nici o clădire emblematică pe acest segment, în prezent.

Fotografie de Cristian Coaja pe Unsplash

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea celor peste 94.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei şi în "teritoriile ocupate temporar" ...
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu mai vrea. La ce preț
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu ...
Engie, cel mai mare furnizor pentru persoane fizice din România, este furnizorul de ultimă instanță care a venit cu cel ...
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că măsurile de protecţie sanitară aferente sărbătorilor de iarnă ...