Tipuri de sisteme de încălzire pentru casa ta

Încălzirea casei este vitală pe timp de iarnă. Daca fără aer condiționat ne descurcăm să trecem peste zilele caniculare, este aproape imposibil să trecem peste zilele de iarnă fără căldura. Tocmai de aceea este esențial să alegem sistemele de încălzire potrivite pentru locuință.
Ion Dobreanu - mie, 12 ian. 2022, 19:04
Tipuri de sisteme de încălzire pentru casa ta

Când vine vorba despre încălzirea locuinței însă, posibilitățile sunt numeroase. De la panouri de căldură, la centrale electrice și până la pompe de caldură, ofertele sunt numeroase. Prin urmare, dacă ești în căutarea unei soluții pentru încălzirea casei, îți prezentăm câteva dintre cele mai eficiente sisteme, astfel încât tu să alegi ceea ce îți dorești.

1. Panouri de căldură

Panourile radiante au avantajul că sunt ușor de montat și nu necesită instalații speciale, țevi sau găuri în pereți. Acestea pot fi montate ușor, de oricine și funcționează pe bază de curent electric, folosind radiații cu infraroșu, radiații invizibile ochiului uman, pentru pereții, corpurile de mobilier și obiectele dintr-o încăpere. Acestea nu fac căldură, ci radiază o cantitate de căldură din aer, astfel încât aceasta să nu se piardă, sporind confortul din încăpere. Sunt ideale pentru apartamente, acolo unde încălzirea cu agent termic este ineficientă și ai nevoie de o sursă în plus de încălzire. În acest fel, costurile sunt minime (panourile consumând foarte puțină energie), iar confortul va fi sporit.

2. Aparate de aer condiționat

Aparatele de aer condiționat pot fi folosite cu succes și pentru încălzirea locuinței, daca au această funcție. Acestea, asemeni panourilor radiante, sunt folosite, de regulă, de persoanele care stau la bloc și vor să completeze căldura dată de agentul termic de încălzire. Sunt ideale si pentru încălzirea completă a unei garsoniere, de exemplu, unde nu există o altă sursă de încălzire.

3. Centrale termice

Centralele termice sunt destinate atât încălzirii locuințelor, cât și asigurării de apă caldă. În prezent, tot mai multe persoane apelează la aceste sisteme de climatizare, indiferent că vorbim despre cei care locuiesc la bloc sau cei care locuiesc la casă.

În ceea ce privește centralele termice, acestea sunt de mai multe tipuri. Centralele termice pe gaze sunt cele mai utilizate, în special în zonele rurale. Acestea sunt urmate în clasament de centralele electrice. Ambele au avantajul că sunt mici ca dimensiuni, fiind ideale pentru apartamente, deoarece nu ocupă mult spațiu, dar au și o eficiență sporită.
Sunt urmate în clasament de centralele pe combustibil solid, precum cele pe lemne, peleți sau GPL. Acestea sunt destinate celor care locuiesc la curte, deoarece au dimensiuni mari și necesită instalarea într-o cameră specială sau o anexă, dar și un coș de fum. Dintre centralele pe combustibili solizi, cele mai eficiente din punct de vedere al costurilor sunt cele pe peleți.

4. Pompe de căldură

Pompele de căldură sunt din ce in ce mai apreciate, deoarece folosesc surse de căldură din natură pentru încălzirea locuinței, fiind cele mai prietenoase cu mediul. Acestea sunt destinate, însă, doar celor care stau la curte. Pompele de căldură se împart în trei mari categorii: pompe de căldură sol-apă, pompe apă-apă și pompe aer-apă.

1. Pompele sol-apă sunt formate dintr-un sistem care utilizează sursa de căldură extrasă din sol, iar în sistemul de încălzire se va utiliza apa. Au o eficiență ridicată și, spre deosebire de restul pompelor, acestea sunt eficiente și pentru menținerea unei temperaturi potrivite în casă, în zilele caniculare de vară, fiind singurele cu funcție de răcire. Dezavantajul acestora este că, pe lângă prețul de achiziție, se vor adăuga prețurile pentru instalare și forjarea solului.

2. Pompele aer-apă folosesc căldura din aer în procesul de încălzire. Sunt ideale pentru persoanele cu un buget mai restrâns, deoarece instalarea este ușoara și nu este necesară forjarea solului. Cu toate acestea, eficiența acestor pompe este afectată direct de temperatura aerului de afară.

3. Pompele apă-apă utilizează apa din pânza freatică, râuri, lacuri, mare sau ocean pentru a da căldură. Acestea sunt cele mai puțin populare, deoarece este necesară o pânză freatică bogată sau o sursa de apă în apropierea casei. Au, însă, un consum redus de energie și o eficiență sporită. Un alt dezavantaj îl constituie faptul că, pe lângă prețul pompei, se vor adăuga cheltuielile de forjare a solului pentru crearea unor puțuri de instalare a pompei.
Prin urmare, daca ai nevoie de un sistem de încălzire a locuinței, trebuie să știi ce nevoi ai și să decizi care este cel mai eficient sistem pentru locuința ta.

Te-ar mai putea interesa și
Oferta patiserilor scade la 7,2 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale. Preţuri mai mici cu 10% în acest an
Oferta patiserilor scade la 7,2 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale. Preţuri mai mici cu 10% în acest ...
Patiserii vor scoate pe piaţă 7,2 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar şi faţă de perioada sărbătorilor de......
Managerul de parole sau autentificarea cu doi factori poate ajuta la conectarea în siguranţă la conturi – analiză
Managerul de parole sau autentificarea cu doi factori poate ajuta la conectarea în siguranţă la conturi – analiză
Parolele rămân o ţintă majoră pentru hackeri şi alţi actori din sfera ameninţărilor cibernetice, iar în acest context ...
În Gaza există mai mult moloz decât în Ucraina, contaminat cu muniţii neexplodate şi azbest – ONU
În Gaza există mai mult moloz decât în Ucraina, contaminat cu muniţii neexplodate şi azbest – ONU
În Fâşia Gaza există acum mai multe dărâmături şi moloz decât în Ucraina, a afirmat miercuri responsabilul operaţiunilor ...
Inundaţii severe în capitala Turciei, Ankara. Sunt aşteptate precipitaţii suplimentare
Inundaţii severe în capitala Turciei, Ankara. Sunt aşteptate precipitaţii suplimentare
Capitala Turciei, Ankara, a fost lovită de inundaţii severe marţi noapte, iar autorităţile avertizează că urmează ...