Tiraspolul a inventat o nouă problemă pentru a şantaja Chişinăul – asigurările auto obligatorii

Economica.net
07 04. 2015
4820384_the_best_way_of_transport_in_tiraspol_tiraspol_56390600

Aşa-numitul ministru de externe de la Tiraspol, Nina Ştanski, a declarat jurnaliştilor că au fost propuse şapte puncte pentru soluţionarea acestei probleme, iar în cazul a cinci dintre ele s-a ajuns la un consens.

La 31 martie, premierul Republicii Moldova, Chiril Gaburici, şi liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, au avut o convorbire telefonică în care au ajuns la o înţelegere prin care introducerea asigurării auto obligatorii pentru şoferii cu maşini înmatriculate în dreapta Nistrului a fost amânată până la 14 aprilie.

Decizia Tiraspolului de a introduce asigurarea obligatorie pentru automobilele înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova reprezintă o problemă inventată de separatişti pentru a şantaja Chişinăul în procesul de negocieri, consideră experţi citaţi de Unimedia.

Directorul adjunct al Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe, Victor Juc, a opinat că Tiraspolul va folosi acest instrument în procesul de negocieri. ‘Guvernul separatist de la Tiraspol vrea să demonstreze că Transnistria este o entitate şi vrea să se impună astfel să fie luată în serios. Cred că e bine că au fost reluate negocierile dintre Tiraspol şi Chişinău. Cu toate că tot mai multe voci susţin că aceste negocieri Chişinăul ar trebui să le poarte cu Moscova. Dar exemplul Ucrainei ne-a demonstrat că nu au dreptate. Totodată, la aceste negocieri Chişinăul nu trebuie să se comporte ca un pompier, care intervine doar atunci când arde ceva’, a declarat Juc, într-o emisiune la un post de televiziune local.

Vadim Vieru, reprezentant al Asociaţiei ‘Promo-Lex’, consideră că Tiraspolul vizează două obiective prin introducerea asigurării pentru automobile înmatriculate pe teritoriul Republicii Moldova. ‘Tiraspolul urmăreşte să-şi completeze într-un fel bugetul auster. Apoi să facă presiuni în procesul de negocieri’, afirmă el, adăugând:’ De fiecare dată când încep negocierile dintre Tiraspol şi Chişinău, administraţia separatistă din regiunea transnistreană creează, de obicei, o problemă, cu care să şantajeze apoi Chişinăul’. ‘Aşa a procedat şi cu şcolile cu predare în limba română şi cu fermierii, care nu au acces la terenuri. Cred că şi de data aceasta Chişinăul va ceda, aşa cum a făcut de mai multe ori’, a opinat cunoscutul jurist moldovean.

Vitalie Gămurari, expert în drept internaţional, este şi el de părere că problema asigurării auto va fi folosită de către Tiraspol pentru a exercita presiuni asupra Chişinăului. ‘Este greu să aştepţi ceva de la acest dialog. Mai multe probleme ce ţin de Transnistria nu au fost soluţionate. Chişinăul nu are o strategie bine conturată privind relaţia sa cu Tiraspolul’, a apreciat el.