Ţiriac: Trebuie să strângem centura, va fi criză şi în 2012

Ion Ţiriac a spus că, în eventualitatea unor noi împrumuturi, speră că autorităţile vor direcţiona fondurile pentru investiţii, în special în infrastructură.
Economica.net - Dum, 06 nov. 2011, 10:38

Omul de afaceri Ion Ţiriac apreciază că România nu va ieşi din criză anul viitor, aşa cum estimase anterior, românii vor fi nevoiţi „să strângă centura”, iar Guvernul va trebui să comunice permanent cu mediul de afaceri pentru a identifica problemele şi aplica măsurile necesare.

„Credeam că în 2012 (…) ne merge ceva mai bine. Din păcate nu cred că este cazul. Românul trebuie să strângă centura”, a declarat omul de afaceri la o emisiune TV.

El a adăugat că, în eventualitatea unor noi împrumuturi, speră că autorităţile vor direcţiona fondurile pentru investiţii, în special în infrastructură.

În plus, omul de afaceri doreşte ca Guvernul să ia măsuri pentru mediul de afaceri, cu care trebuie însă să se consulte periodic, pentru identificarea problemelor.

Omul de afaceri a estimat că va exista creştere economică în 2012, sublinind însă că avansul PIB nu se va compara cu cel de acum câţiva ani. „Creştere economică după părerea mea o să ai. Dar creşterea economică e de la 0,01% până la 9%, cât aveam acum cinci ani”, a spus Ţiriac.

Întrebat despre evoluţia cursului leu-euro, Ion Ţiriac a afirmat că moneda naţională a fost supraevaluată nejustificat în ultimii trei-patru ani, iar paritatea de 4,2-4,3 lei/ euro se încadrează într-o zonă de normalitate.

„După părerea mea, leul a fost foarte supraevaluat în ultimii trei-patru ani. Noi am crescut puterea leului enorm, nu ştiu de ce, pentru că n-am exportat mai mult. Leul ajunsese la cât? La trei şi …? Era ridicol. Intrăm într-o zonă oarecum mai normală, şi dacă stăm undeva pe-aici, la 4,2-4,3, poţi să-ţi calculezi, pentru că noi tot plătim în euro afară. Noi suntem importatori, n-avem nevoie. Pe noi ne interesează mult mai mult ce exportăm, adică să facem ceva cu exportul”, a încheiat Ţiriac.

Fostul tenisman, unul dintre cei mai bogaţi români, controlează grupul Ţiriac Holdings, cu activităţi în principal pe segmentele auto, imobiliare, servicii financiare, leasing şi transport aerian.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Telefoanele mobile, cea mai cumpărată categorie de produse prin credit, în 2021 – analiză
Telefoanele mobile, cea mai cumpărată categorie de produse prin credit, în 2021 – analiză
Cea mai cumpărată categorie de produse în 2021, prin credit, a fost reprezentată de cea a telefoanelor mobile, cu peste ...
Prima tranşă de vaccinuri pediatrice soseşte în ţară – 114.000 doze de vaccin de la compania Pfizer BioNTech ajung marţi în România 
Prima tranşă de vaccinuri pediatrice soseşte în ţară – 114.000 doze de vaccin de la compania Pfizer BioNTech ...
Comitetul de coordonare a vaccinării anunţă că 114.000 doze de vaccin de la compania Pfizer BioNTech vor ajunge marţi ...
NATO trimite avioane şi nave pentru a întări apărarea în Europa de Est
NATO trimite avioane şi nave pentru a întări apărarea în Europa de Est
 Ţările NATO au plasat forţe în aşteptare şi au trimis nave şi avioane de luptă pentru a întări apărarea în ...