Ţiţeiul caspic va inunda Marea Neagră. Ce câştigă România

Caspian Pipeline Consortium (CPC), operatorul conductei care transportă ţiţei din zona caspică la Marea Neagră, a anunţat că, până la finalul acestui an, va creşte capacitatea oleoductului. Aceasta se va dubla, şi va ajunge la 67 de milioane de tone pe an.
Economica.net - vin, 10 feb. 2017, 22:02
Ţiţeiul caspic va inunda Marea Neagră. Ce câştigă România

CPC a anunţat că, până la finalul lui 2017, intenţionează să finalizeze procesul de extindere a conductei caspice, în special ca urmare a solicitărilor de transporta mai mult petrol din Kazahstan în zona Mării Negre.

Potrivit anunţului, în acest an va fi finalizată construcţia a mai multor unităţi de pompare a ţiţeiului, în Rusia şi Kazahstan. CPC va aloca, în acest an, 150 de milioane de dolari pentru a extinde capacitatea de transport a condictei caspice.

Conducta, cu o lungime de 1.510 km, leagă zăcămintele de ţiţei din vestul Kazakhstanului și portul rus Novorossiysk, din estul Mării Negre. Momentan, ea are o capacitate de tranzit de 28 de milioane de tone, iar, după finalizarea procesului de extindere, va ajunge la 67 de milioane de tone. Scopul extinderii este creşterea livrărilor de ţiţei din zona caspică, mai ales kazah, în zona Mării Negre. De altfel, în anunţul în care a anunţat finalizarea procesului de extindere în acest an, CPC a justificat intenţia prin faptul că a primit solicitări pentru tranzitul a 65,7 milioane de tone de petrol, dintre care 54,7 milioane de tone de ţiţei din Kazahstan şi 11 milioane de tone de petrol rusesc.

Vestea este bună pentru România în sensul în care mai ales Petromidia, deţinută de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, KazMunaiGas (KMG), cea mai mare rafinărie din ţară, cu o capacitate de 5 milioane de tone pe an, va avea asigurată alimentarea cu ţiţei pentru a funcţiona la capacitate maximă. Şi nu doar atât.

La finalul anului trecut, KMG International (noua denumire a grupului Rompetrol, care deţine Petromidia), vorbeau despre o extindere, dacă nu chiar dublare a capacităţii rafinăriei.

„Având în vedere potențialul energetic al Kazahstanului, resursele financiare ale Chinei, vom avea un aport considerabil la dezvoltarea României. Ne propunem să creștem capacitatea de rafinare la 10 milioane tone țiței pe an, să construim până la 200 de noi puncte de alimentare carburanți, dezvoltarea serviciilor industriale în zona de upstream și downstream și construcția unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia. Investițiile realizate până în prezent, modelul de afaceri implementat și parteneriatele de afaceri care urmează să fie dezvoltate în viitor sunt factorii necesari care ne ajută să fim optimiști în ceea ce privește creșterea în continuare a businessului”, a declarat Zhanat Tussupbekov, CEO KMG International.

Oficialul a făcut această declaraţie în contextul în care compania kazahă a vândut pachetul majoritar de acţiuni al fostului grup Rompetrol (KMG International) către firma chineză CEFC. Prin această tranzacţie, partea kazahă se obligă să trimită catre rafinăria românească petrol în următorii 15 ani, în total 125 de milioane de tone. Aşadar extinderea conductei caspice este în linie cu strategia de extindere a grupului Rompetrol, care va avea la dispoziţie mai mult petrol, pentru a-l procesa la Petromidia şi pentru a creşte vânzările de produse rafinate în zona Mării Negre, printr-o reţea şi mai mare de staţii de distribuţie.

CPC, operatorul conductei caspice, este deținut în proporție de 24% de Rusia, 19% de Kazakhstan, prin KMG, iar restul de alte companii, dintre care unele nume grele pe plan global, ca Chevron sau Eni.

Sursa foto: foxoildrillling.com

Te-ar mai putea interesa și
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Constructorul auto japonez Honda va investi 4,2 miliarde de reali (807,74 de milioane de dolari) în fabrica sa Itirapina din Brazilia până în 2030, a declarat vineri un director, adăugând că......
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul ...
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la 31 decembrie 2023, de 923.578 de persoane, dintre care 98,28% (907.715 ...