Ţiţeiul caspic va inunda Marea Neagră. Ce câştigă România

Caspian Pipeline Consortium (CPC), operatorul conductei care transportă ţiţei din zona caspică la Marea Neagră, a anunţat că, până la finalul acestui an, va creşte capacitatea oleoductului. Aceasta se va dubla, şi va ajunge la 67 de milioane de tone pe an.
Economica.net - vin, 10 feb. 2017, 22:02
Ţiţeiul caspic va inunda Marea Neagră. Ce câştigă România

CPC a anunţat că, până la finalul lui 2017, intenţionează să finalizeze procesul de extindere a conductei caspice, în special ca urmare a solicitărilor de transporta mai mult petrol din Kazahstan în zona Mării Negre.

Potrivit anunţului, în acest an va fi finalizată construcţia a mai multor unităţi de pompare a ţiţeiului, în Rusia şi Kazahstan. CPC va aloca, în acest an, 150 de milioane de dolari pentru a extinde capacitatea de transport a condictei caspice.

Conducta, cu o lungime de 1.510 km, leagă zăcămintele de ţiţei din vestul Kazakhstanului și portul rus Novorossiysk, din estul Mării Negre. Momentan, ea are o capacitate de tranzit de 28 de milioane de tone, iar, după finalizarea procesului de extindere, va ajunge la 67 de milioane de tone. Scopul extinderii este creşterea livrărilor de ţiţei din zona caspică, mai ales kazah, în zona Mării Negre. De altfel, în anunţul în care a anunţat finalizarea procesului de extindere în acest an, CPC a justificat intenţia prin faptul că a primit solicitări pentru tranzitul a 65,7 milioane de tone de petrol, dintre care 54,7 milioane de tone de ţiţei din Kazahstan şi 11 milioane de tone de petrol rusesc.

Vestea este bună pentru România în sensul în care mai ales Petromidia, deţinută de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, KazMunaiGas (KMG), cea mai mare rafinărie din ţară, cu o capacitate de 5 milioane de tone pe an, va avea asigurată alimentarea cu ţiţei pentru a funcţiona la capacitate maximă. Şi nu doar atât.

La finalul anului trecut, KMG International (noua denumire a grupului Rompetrol, care deţine Petromidia), vorbeau despre o extindere, dacă nu chiar dublare a capacităţii rafinăriei.

„Având în vedere potențialul energetic al Kazahstanului, resursele financiare ale Chinei, vom avea un aport considerabil la dezvoltarea României. Ne propunem să creștem capacitatea de rafinare la 10 milioane tone țiței pe an, să construim până la 200 de noi puncte de alimentare carburanți, dezvoltarea serviciilor industriale în zona de upstream și downstream și construcția unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia. Investițiile realizate până în prezent, modelul de afaceri implementat și parteneriatele de afaceri care urmează să fie dezvoltate în viitor sunt factorii necesari care ne ajută să fim optimiști în ceea ce privește creșterea în continuare a businessului”, a declarat Zhanat Tussupbekov, CEO KMG International.

Oficialul a făcut această declaraţie în contextul în care compania kazahă a vândut pachetul majoritar de acţiuni al fostului grup Rompetrol (KMG International) către firma chineză CEFC. Prin această tranzacţie, partea kazahă se obligă să trimită catre rafinăria românească petrol în următorii 15 ani, în total 125 de milioane de tone. Aşadar extinderea conductei caspice este în linie cu strategia de extindere a grupului Rompetrol, care va avea la dispoziţie mai mult petrol, pentru a-l procesa la Petromidia şi pentru a creşte vânzările de produse rafinate în zona Mării Negre, printr-o reţea şi mai mare de staţii de distribuţie.

CPC, operatorul conductei caspice, este deținut în proporție de 24% de Rusia, 19% de Kazakhstan, prin KMG, iar restul de alte companii, dintre care unele nume grele pe plan global, ca Chevron sau Eni.

Sursa foto: foxoildrillling.com

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Vaccinul anti-COVD-19 dezvoltat de Pfizer are o eficienţă ridicată în rândul adolescenţilor – studiu
Vaccinul anti-COVD-19 dezvoltat de Pfizer are o eficienţă ridicată în rândul adolescenţilor – studiu
 Vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de alianţa Pfizer-BioNTech are o eficacitate ridicată în rândul adolescenţilor, potrivit ...
BAT a plătit peste 7,8 miliarde de lei la bugetul de stat în primele 9 luni ale anului
BAT a plătit peste 7,8 miliarde de lei la bugetul de stat în primele 9 luni ale anului
BAT a contribuit la bugetul de stat cu 7,8 miliarde de lei în primele 9 luni din 2021, în creștere cu 13% față de aceeași ...
Sacha Dragic, fondatorul Superbet, și Ionuț Dumitrescu, fondatorul Element Industrial, pun 90 de milioane de euro într-un parteneriat pentru construcția de depozite
Sacha Dragic, fondatorul Superbet, și Ionuț Dumitrescu, fondatorul Element Industrial, pun 90 de milioane de euro într-un ...
Sacha Dragic, care deține Superbet și Ionuț Dumitrescu, care a pus bazele Element Industrial, se asociază într-un parteneriat ...