1EUR = 4.8079 RON | Bucureşti 20 º

Finanţe şi bănci

Titluri de stat accesibile pentru toţi românii. Bursa are discuţii cu Guvernul

Titlurile de stat emise la preţuri rezonabile, accesibile micilor investitori ar putea fi listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a spus Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, reporterului ECONOMICA.NET. Guvernele României au ignorat cu tenacitate finanţarea proiectelor sale de investiţii prin ofertă publică de obligaţiuni de stat. Au invocat costul superior al ofertelor dedicate marilor investitori.

19 ian, 2014 | | ECONOMICA.net

„Ne interesează să listăm o emisiune de titluri de stat accesibile pentru investitorii mici. Am avut discuţii preliminare, neoficiale, cu reprezentanţi ai Guvernului. Sper să continuăm colaborarea şi în această direcţie şi sunt optimist", a răspuns Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei, unei întrebări a ECONOMICA.NET.

Oficialul Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a răspuns cu ocazia listării, joi, la Bursă, a obligaţiunilor Transelectrica (TEL18), care au fost vândute exclusiv investitorilor de mare calibru.

ECONOMICA.NET a întrebat de ce Transelectrica nu a dorit o ofertă deschisă şi micilor investitori, preferând ca titlruile respective să nu aibă lichiditate. Nu s-a înregistrat nici o  tranzacţie până acum, inclusiv din cauza dedicaţiei emisiunii  pentru mari investitori care sunt mai dispuşi să tezaurizeze titlurile.

La fel, cu o valoare nominală de 10.000 de lei / titlu, obligaţiunile guvernamentale listate la BVB sunt prea scumpe pentru micii investitori.

Analiştii şi brokerii consultaţi de ECONOMICA.NET au confirmat succesul unei emisiuni de titluri de stat ieftine, de câteva miliarde de lei, pentru declanşarea construcţiei unui segment de autostradă  esenţial pentru dezvoltarea României.

Un exemplu ar fi tronsonul Piteşti-Sibiu, fără de care Renault ar putea să-şi reducă drastic activitatea la Dacia. Guvernul a amânat fără termen Autostrada Piteşti Sibiu, pentru că ar fi prea scumpă (3,2 miliarde de euro).

Cred că populaţia s-ar îngrămădi să achiziţioneze titluri de stat pentru finanţarea autostrăzilor", spunea astă primăvară un broker pentru ECONOMICA.NET.

Oficialii guvernamentali au invocat mereu costul mai mare al unor astfel de oferte publice. Este, într-adevăr, nevoie de eforturi mai mari, ca să atragi acelaşi miliard de lei, vânzând titluri de 100 de lei bucata,  sau de 1.000 de lei, pentru populaţie, mai mari decât în cazul vânzării de titluri de 10.000, destinarte băncilor şi fondurilor de investiţie.

„Nu cred că pot exista costuri prea ridicate pentru astfel de emisiuni, în special dacă ele sunt asimilate ca risc titlurilor de stat, iar băncile cu siguranţă au tot interesul să distribuie şi chiar să participe la astfel de oferte", trăgea concluzia un administrator de fonduri.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO