Titlurile SIF Transilvania au urcat cu 4,5%, după ce în şedinţa de ieri au coborât cu aproape 25%

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,38%, într-o piaţă unde acţiunile BRD (BRD) au urcat cu aproape 2%, în urma unui deal cu 0,57% din titlurile băncii, iar acţiunile SIF Transilvania (SIF3) au avansat cu 4,51%, revenind după ce miercuri, în ziua ex-dividend, au scăzut cu aproape 25%.
Economica.net - joi, 09 mai 2013, 14:28
Titlurile SIF Transilvania au urcat cu 4,5%, după ce în şedinţa de ieri au coborât cu aproape 25%

Piaţa a început şedinţa într-o notă liniştită, acţiunile SIF Transilvania fiind printre puţinele care au atras atenţia prin recuperarea înregistrată, după corecţia de miercuri. Ulterior, atenţia investitorilor s-a îndepreptat şi spre alte acţiuni precum BRD, Fondul Proprietatea, celelalte patru SIF-uri, OMV Petrom, Transgaz şi Banca Transilvania.

La fel ca în şedinţa anterioară, lichiditatea pieţei a continuat să fie susţinută în principal de deal-uri. Astfel, investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 66,5 milioane lei (15,4 milioane euro), valoare din care aproape două treimi au reprezentat deal-uri din acţiuni BRD (29,5 milioane lei), precum şi cu titluri Fondul Proprietatea (10,2 milioane lei) şi SIF Muntenia (2,2 milioane lei).

Rulajul de joi este cu puţin sub rulajul de miercuri, de 68,5 milioane lei (15,8 milioane euro), care a fost asigurat în proporţie de 70% de deal-uri cu acţiuni Fondul Proprietatea, BRD, Banca Transilvania şi SIF Transilvania.

În prima oră a şedinţei de joi a fost realizat un deal cu 0,57% din acţiunile BRD (28 milioane lei – 6,4 milioane euro), care iniţial nu i-a influenţat vizibil pe investitorii, deşi a fost realizat la un preţ cu aproape 8% sub închiderea de miercuri şi faţă de cotaţia de la acel moment din piaţa principală.

Unii brokeri cred că acţiunile BRD au fost cumpărate de investitori străini şi arată că acest deal a mai dezmorţit piaţa, rulajele începând să crească uşor şi pe alte titluri.

După ora 11:00 preţul acţiunilor BRD a început să urce pe piaţa principală, pe volume de tranzacţionare în creştere.

Punctul maxim de creştere al titlurilor BRD a fost atins în jurul orei 11:30, când preţul a fost cu 4,54% peste închiderea de miercuri, după care creşterea s-a menţinut la aproximativ 2,5%. Cele mai mari pachete de acţiuni BRD au fost transferate la finalul şedinţei.

La închiderea pieţei principale, acţiunile BRD au fost cotate la 7,75 lei, preţ în creştere cu 1,97%. Cu aceste titluri au fost realizate 62 de transferuri, în valoare cumulată de aproape 3 milioane lei.

Acţiunile SIF Transilvania (SIF3) au crescut vizibil încă din primele minute, revenind după corecţia de aproape 25% înregistrată miercuri, în ziua din care cumpărătorii acestor titluri nu mai au dreptul să încaseze dividende pentru anul trecut.

Acţiunile societăţii au coborât miercuri cu 15,6 bani, sub dividendul brut pe care SIF Transilvania îl va distribui din profitul înregistrat anul trecut, de 17,5 bani/titlu. Corecţia era de aşteptat, având în vedere că de regulă în data ex-dividend, din care cumpărătorii acţiunilor nu mai au dreptul să încaseze dividende, preţul acţiunilor scade cu o valoare apropiată de cea a dividendului. SIF Transilvania va distribui dividende în valoare cumulată de 191,1 milioane lei din profitul de anul trecut, suma reprezentând 90% din câştigul obţinut, de 212,2 milioane lei.

La închiderea pieţei, acţiunile SIF Transilvania au fost cotate la 0,4954 lei, preţ cu 4,51% peste ziua anterioară. Cu aceste titluri au fost realizate tranzacţii în valoare cumulată de 2,7 milioane lei.

„Evoluţia acţiunilor SIF Transilvania după data de ex-dividend este una pozitivă nu doar din punctul de vedere al procentului de creştere, cât mai ales din punctul de vedere al volumelor. Volumele din ultimele zile arată că interesul pentru aceste acţiuni rămâne ridicat”, a declarat pentru MEDIAFAX Bogdan Niculae, trader la Departamentul Pieţe de Capital al Piraeus Bank.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era în creştere cu 1,39%.

Indicele extins BET-XT a avansat cu 0,86%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 0,91% peste nivelul zilei anterioare.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. În acelaşi timp, BET-BK include cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Totodată, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,55%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, avansa cu numai 0,32%.

Cu acţiunile Fondului Proprietatea, de regulă cele mai lichide din piaţă, au fost efectuate transferuri de 20,5 milioane lei, din care şapte deal-uri în valoare cumulară de aproape 10,3 milioane lei. La finalul zilei, titlurile FP au fost cotate la 0,6625 lei, preţ similar celui de miercuri.

„Este posibil ca şi în următoarea perioadă să vedem o evoluţie laterală a bursei de la Bucureşti, în ciuda faptului că pieţele internaţionale au atins fie nivelele din anul 2007, fie noi maxime istorice. Concentrarea pe un număr redus de acţiuni rămâne în continuare principala problemă a pieţei care descurajează investitorii să îşi asume noi poziţii”, a mai spus Niculae.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 1,56 milioane lei, valoare cu mult peste rulajul de miercuri, de doar 97.000 de lei.

Lichiditatea a fost asigurată în principal de un deal cu 0,44% din acţiunile Conpet Ploieşti (COTE) în valoare de aproape 1,49 milioane lei. Titlurile au fost transferate la preţul de 38,5 lei, cu 1,58% peste preţul de miercuri.

Te-ar mai putea interesa și
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou din cele 13 din comanda Alstom a sosit marți la București, a spus pentru ECONOMICA.NET Mihai Barbu, președintele Consiliului de Administrație al Metrorex. Alte nouă trenuri......
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au devenit singurii acționari ai firmei prin care urma să fie construit un proiectul ...
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA pentru șoferii români a dispărut din grup. Președinte Eurohold: „Nu mai aveam nevoie de ea”
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA ...
EIG Re, societatea de reasigurare intra-grup care a primit aproape 1,6 miliarde de lei contra promisiunii de a achita daunele ...
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv profil pentru copii
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv ...
Societatea Română de Televiziune (TVR) vrea să lanseze o aplicație pentru telefoane mobile și televizoare smart pentru ...