Toate măsurile din PNDR 2014-2020 vor fi deschise până la jumătatea lunii iunie – George Turtoi, MADR

Toate măsurile din noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 vor fi deschise până la jumătatea lunii iunie, când aşteptăm şi aprobarea oficială a programului din partea Comisiei Europene, a declarat pentru Agerpres secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, George Turtoi.
Economica.net - lun, 11 mai 2015, 09:43
Toate măsurile din PNDR 2014-2020 vor fi deschise până la jumătatea lunii iunie - George Turtoi, MADR

‘Estimarea noastră este că în prima jumătate a lunii iunie vom da drumul întregului program (PNDR 2014-2020 n.r.), chiar dacă acum nu putem spune o dată exactă, pentru că mai sunt de emis acte normative pentru lansare. Săptămâna viitoare aşteptăm să vină în acest sens o scrisoare de conformitate de la Comisia Europeană, deoarece a fost parcurs tot fluxul de avizare şi ne mai trebuie doar semnătura finală’, a precizat Turtoi.

Potrivit sursei citate, România poate deschide toate măsurile din PNDR în baza scrisorii de conformitate, chiar dacă aprobarea oficială a programului este aşteptată abia în prima parte a lunii iunie, scrie Agerpres.

‘Aprobarea oficială a programului este aşteptată în prima parte a lunii iunie. Dacă vedem că o să fie emisă până la jumătatea lui iunie, poate aşteptăm chiar aprobarea oficială pentru lansare, ca să nu mai facem cu derogare. Scrisoarea de conformitate este doar o asigurare informală din partea Comisiei că regulamentele stabilite în PNDR nu se mai schimbă sub nicio formă. În regulamentul european apare o singură posibilitate de lansare până la aprobarea oficială a programului, respectiv pe asumarea răspunderii statului membru. La sesiunile lansate în luna martie noi am avut asigurarea din partea Comisiei Europene pentru acele măsuri de finanţare, deoarece s-au închis negocierile şi nu a mai fost nimic de negociat, lucru pe care scrisoarea de conformitate îl va certifica, însă pentru toate măsurile de finanţare. Comisia nu poate emite parţial, pe anumite măsuri, scrisori de conformitate, ci doar una singură pe tot programul, pe toate măsurile’, a explicat oficialul MADR.

Acesta a subliniat că s-a decis amânarea deschiderii întregului program, stabilită iniţial pentru luna mai, deoarece există misiuni de audit din partea CE pe zona proiectelor beneficiarilor publici, iar acest control ar împiedica concentrarea beneficiarilor faţă de lansarea noilor măsuri din program.

‘În ultimele două săptămâni din luna mai avem nişte misiuni de audit de la Comisie şi de la Curtea Europeană de Audit pe zona proiectelor beneficiarilor publici. De aceea o să mai dureze puţin lansarea întregului program, pentru că nu vreau ca beneficiarii să fie mai mult concentraţi pe audit decât pe lansarea noilor măsuri. Ştim că procedurile pentru beneficiarii publici sunt mult mai complicate decât cele pentru beneficiarii privaţi’, a adăugat George Turtoi.

Primele două măsuri de finanţare pe noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) au fost deschise pe 25 martie 2015, respectiv măsura destinată tinerilor fermieri şi investiţiilor în ferme, însă deocamdată beneficiarii ‘nu s-au înghesuit’ să depună proiecte.

România are alocată prin PNDR 2014 – 2020 o sumă totală de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro reprezintă fondurile europene atribuite ţării noastre, iar 1,347 miliarde de euro reprezintă contribuţia naţională. Noul program destinat dezvoltării agriculturii cuprinde 15 măsuri de finanţare, iar creşterea productivităţii la nivel naţional şi procesarea producţiei naţionale reprezintă cele două obiective majore urmărite în noul PNDR.

Te-ar mai putea interesa și
Dyson lansează o pereche de căști audio care purifică aerul. Cum arată și de unde le poți cumpăra
Dyson lansează o pereche de căști audio care purifică aerul. Cum arată și de unde le poți cumpăra
Dyson a anunțat joi specificațiile complete ale căștilor cu funcție de purificare a aerului Dyson Zone, care vor fi puse în vânzare din ianuarie în China și din martie în SUA, Marea......
Rareş Bogdan îndeamnă la boicot după ce Austria a votat împotriva aderării României la Schengen: Toate companiile de stat şi toate firmele care au conturi la Erste şi la Raiffeisen să le închidă de urgenţă
Rareş Bogdan îndeamnă la boicot după ce Austria a votat împotriva aderării României la Schengen: Toate companiile ...
Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan îndeamnă la boicot după ce Austria a votat împotriva aderării României la spaţiul ...
IULIUS deschide al doilea Family Market din acest an, concept în care a investit 24 de milioane de euro
IULIUS deschide al doilea Family Market din acest an, concept în care a investit 24 de milioane de euro
Compania IULIUS a inaugurat cel de-al doilea proiect Family Market, în cartierul ieșean Bucium. Proiectul de retail de ...
Compania locală de IT Arctic Stream va lansa în 2023 cursuri de securitate cibernetică pentru companii
Compania locală de IT Arctic Stream va lansa în 2023 cursuri de securitate cibernetică pentru companii
Companiile care dețin rețele informatice industriale (fabrici, rețele operaționale și de producție) se confruntă cu ...