TOP 10 predicţii din IT pentru oameni şi companii în 2020 şi anii următori

Ritmul în care schimbările se petrec în prezent la nivel tehnologic, reprezintă o provocare pentru oameni şi companii deopotrivă. În acest context, Gartner a realizat zece predictii pentru anul 2020 şi anii care vor urma. Cele mai importante predicții analizează modul în care este provocată condiția umană, deoarece tehnologia creează oamenilor așteptări variate și mereu în schimbare.
Lidia Neagu - joi, 31 oct. 2019, 19:39
TOP 10 predicţii din IT pentru oameni şi companii în 2020 şi anii următori

„Tehnologia schimbă noțiunea a ceea ce înseamnă să fii om”, a spus Daryl Plummer, vicepreședinte și Gartner Fellow. „Pe măsură ce muncitorii și cetățenii văd tehnologia ca pe o îmbunătățire a abilităților lor, condiția umană se schimbă și ea. CIO-urile din organizații trebuie să înțeleagă efectele schimbării și să reseteze așteptările pentru ceea ce înseamnă tehnologia”.

Până în 2023, numărul persoanelor cu dizabilități angajate se va tripla datorită AI și a tehnologiilor emergente, reducând barierele de acces.

„Persoanele cu dizabilități constituie un grup neexploatat de talente calificate”, a mai spus Plummer. „Inteligența artificială (AI), realitatea augmentată (AR), realitatea virtuală (VR) și alte tehnologii emergente au făcut ca munca să fie mai accesibilă pentru angajații cu dizabilități. De exemplu, anumite restaurante încep să introducă în programe pilot tehnologia de robotică AI care să permită angajaților paralizați să controleze de la distanță chelnerii robotici. Organizațiile care angajează în mod activ persoanele cu dizabilități nu numai că vor cultiva bunăvoința în comunitățile lor, dar vor vedea, de asemenea, rate de retenție cu 89% mai mari, o creștere de 72% a productivității angajaților și o creștere de 29% a rentabilității”.

Până în 2024, identificarea emoțiilor cu AI va influența mai mult de jumătate din reclamele online 

Inteligența emoțională artificială (AEI) este următoarea frontieră pentru dezvoltarea AI, în special pentru companiile care speră să detecteze emoții pentru a influența deciziile de cumpărare. 28% dintre marketeri au clasat AI și machine learning (ML) printre primele trei tehnologii care vor conduce la viitorul impactul al marketingului, iar 87% din organizațiile de marketing urmăresc în prezent un anumit nivel de personalizare, potrivit Gartner. Viziunea computerizată, care permite AI să identifice și să interpreteze mediile fizice, este una dintre tehnologiile cheie utilizate pentru recunoașterea emoțiilor și a fost clasată de Gartner drept una dintre cele mai importante tehnologii în următorii trei-cinci ani.

„AEI face posibil ca atât experiențele digitale, cât și cele fizice, să devină hiper personalizate, dincolo de click-uri și istoricul de navigare, dar, de fapt, despre modul în care se simt clienții într-un moment specific de cumpărare. Cu promisiunea de a implica şi măsura consumatorii pe baza unui lucru despre care s-a crezut în trecut că este intangibil, acest domeniu al „marketingului empatic” are o valoare extraordinară atât pentru branduri, cât și pentru consumatori, atunci când este folosit în limitele de confidențialitate corespunzătoare”, a explicat Plummer.

Până în 2024, Organizația Mondială a Sănătății va identifica cumpărăturile online ca o tulburare de dependență, deoarece milioane de oameni abuzează de comerțul digital și se confruntă cu stres financiar

Cheltuielile consumatorilor prin intermediul platformelor de comerț digital vor continua să crească cu peste 10% an de an până în 2022. Lejeritatea cumpărăturilor online va provoca stres financiar pentru milioane de oameni, deoarece retailerii online folosesc din ce în ce mai mult AI și personalizare pentru a-și targeta eficient consumatorii și îi vor solicita să cheltuiască venituri discreționare pe care nu le au. Datoria rezultată și falimentele personale vor cauza depresie și alte probleme de sănătate cauzate de stres, care atrage atenția OMS.

Până în 2023, 30% din organizațiile IT vor extinde politicile BYOD (adu-ți propriul device) cu „aduceți-vă propria îmbunătățire” (BYOE) pentru a face față oamenilor augmentați din câmpul de muncă

Conceptul de lucrători augmentați a crescut în popularitate în social media în 2019, datorită avansurilor tehnologiei pwearable. Dispozitivele wearable conduc productivitatea și siguranța la locul de muncă pe majoritatea verticalelor, inclusiv automotive, petrol și gaze, comerț cu amănuntul și servicii medicale. Deși aceste dispozitive sunt doar un exemplu de augmentări fizice disponibile astăzi, oamenii vor căuta la augmentări fizice suplimentare care le vor îmbunătăți viața personală și vor ajuta să își facă treaba la locul de muncă.

„Liderii IT cu siguranță văd aceste tehnologii ca fiind de impact, dar dorința consumatorilor de a se îmbunătăți fizic este ceea ce va conduce mai întâi la adoptarea acestor tehnologii”, a spus oficialul Gartner. „Companiile trebuie să echilibreze controlul acestor dispozitive în interiorul lor, permițând, de asemenea, utilizatorilor să le utilizeze în beneficiul organizației. Aceasta înseamnă îmbrățișarea și exploatarea beneficiilor augmentării fizice a oamenilor prin implementarea unei strategii BYOE”.

Până în 2025, 50% dintre persoanele cu un smartphone, dar fără un cont bancar, vor folosi un cont de monedă virtuală accesibil de pe mobil

Principalele piețe online și platforme de social media vor începe să susțină plățile de criptovalută până la sfârșitul anului viitor. Cel puțin jumătate din cetățenii care nu utilizează un cont bancar vor folosi în schimb aceste noi servicii de cont de criptomonede pe mobil, oferite de platformele digitale globale până în 2025. Acest lucru va deschide oportunități de tranzacționare pentru cumpărătorii și vânzătorii din economii emergente precum Africa sub-Sahariană și regiunea Asia Pacific.

Până în 2023, va fi înființată o asociație de autoreglare pentru supravegherea designerilor de AI și machine learning în cel puțin patru țări din G7

„Controlul unor produse la fel de complexe precum algoritmii AI și ML nu este o sarcină ușoară. Consecințele eșecurilor algoritmului la scară care apar, cu funcții majore în societate sunt din ce în ce mai vizibile. De exemplu, defecțiunile legate de AI în vehiculele autonome și aeronave au ucis deja oameni și au atras atenția publicului în ultimele luni”, a mai declarat Plummer.

Cererea publicului pentru protecție împotriva consecințelor algoritmilor care funcționează defectuos va produce, la rândul său, o presiune pentru atribuirea răspunderii legale pentru consecințele dăunătoare ale eșecului algoritmului. Impactul imediat al reglementării procesului va fi creșterea timpilor de ciclurilor pentru dezvoltarea și implementarea algoritmilor AI și ML. Întreprinderile se pot aștepta, de asemenea, să cheltuiască mai mult pentru instruire și certificare pentru practicieni și documentarea proceselor, precum și salarii mai mari pentru personalul certificat.

Până în 2023, 40% dintre lucrătorii profesioniști își vor orchestra propriile experiențe și capabilități ale aplicațiilor de business, așa cum fac cu experiența de streaming a muzicii

Dorința umană de a avea un mediu de lucru similar care să fie similar cu cel personal continuă să crească – una în care își pot asambla propriile aplicații pentru a satisface cerințele profesionale, dar și personale într-un mod self-service. Consumerizarea tehnologiei și introducerea de noi aplicații au ridicat așteptările angajaților cu privire la ceea ce este posibil din aplicațiile lor de afaceri.

Până în 2023, până la 30% din știrile și conținutul video mondial vor fi autentificate ca fiind reale prin tehnologia blockchain deep fake

Fake news reprezintă dezinformare deliberată, cum ar fi propaganda care este prezentată telespectatorilor ca o știre reală. Proliferarea sa rapidă din ultimii ani poate fi atribuită conturilor controlate de boți pe social media, atrăgând mai mulți spectatori decât știrile autentice și manipulând consumul de informații.

Până în 2021, cel puțin 10 organizații majore de știri vor folosi blockchain pentru a urmări și a dovedi autenticitatea conținutului lor. De asemenea, guvernele, giganții tehnologici și alte entități luptă prin intermediul grupurilor din industrie și reglementări propuse. 

Până în 2021, inițiativele de transformare digitală pentru companiile tradiționaliste mari vor fi, în medie, de două ori mai scumpe și vor dura de două ori mai mult decât se anticipase

Este puțin probabil ca așteptările liderilor de afaceri în ceea ce privește creșterea veniturilor să fie realizate din strategiile de optimizare digitală, din cauza costurilor de modernizare a tehnologiei și a costurilor neanticipate ale simplificării interdependențelor operaționale. Această complexitate operațională împiedică, de asemenea, ritmul schimbării, împreună cu gradul de inovație și adaptabilitate necesare pentru a funcționa ca o afacere digitală.

Până în 2023, activitățile individuale vor fi urmărite digital de un „Internet de comportament”, pentru a influența beneficiile și eligibilitatea serviciilor pentru 40% dintre oamenii din întreaga lume

Prin recunoașterea facială, urmărirea locației și big data, organizațiile încep să monitorizeze comportamentul individual și să lege acest comportament cu alte acțiuni digitale, cum ar fi cumpărarea unui bilet de tren. Internet of Things (IoT) – unde lucrurile fizice sunt direcționate să facă un anumit lucru bazat pe un set de parametri de funcționare observați în raport cu un set dorit de parametri de funcționare – este acum extins la oameni, cunoscut sub numele de Internetul Comportamentului (IoB ).

„Cu IoB, judecățile de valoare sunt aplicate evenimentelor comportamentale pentru a crea o stare de comportament dorită”.

Te-ar mai putea interesa și
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu......
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...