Top autostrăzi cu cea mai mare finanțare în 2024. A7 Bacău – Pașcani, A1 Sibiu – Pitești și Autostrada Transilvania primesc cei mai mulți bani

Bugetul Ministerului Transporturilor pe anul 2024 prevede investiții mai mici față de ce s-a cheltuit în 2023 pentru unele proiecte, în vreme ce Autostrada Moldovei (A7) beneficiază de fonduri mai mult decât duble pe unele tronsoane. Iată care este topul șoselelor de mare viteză în funcție de alocarea bugetară în 2024, potrivit datelor oficiale consultate de ECONOMICA.NET.
Anemona Andone - lun, 01 ian. 2024, 12:16
Top autostrăzi cu cea mai mare finanțare în 2024. A7 Bacău - Pașcani, A1 Sibiu - Pitești și Autostrada Transilvania primesc cei mai mulți bani

Pe primul loc se află Autostrada A7 Bacău – Pașcani, cu un buget propus de 1,15 miliarde de lei. Spre comparație, anul acesta cheltuielile preliminate cu acest proiect derulat de grupul UMB se cifrează la 452 de milioane de lei.

Pe a doua poziție se află A1 Sibiu – Pitești, cu o alocare de 1,13 miliarde de lei pentru anul 2024. În ciuda apariției pe podium, prima autostradă transcarpatică beneficiază de o alocare mai mică decât nivelul cheltuielor preliminate din 2023, de 1,38 miliarde de lei. De asemenea, și pasionații de infrastructură și-au exprimat îngrijorarea cu privire la bugetul mai mic alocat acestui proiect, mai ales în condițiile în care anul viitor se estimează că vor începe lucrările pe secțiune montane, cele mai dificile și costisitoare totodată. Rămâne de văzut dacă bugetul alocat va fi epuizat prea repede de către constructori și dacă va fi necesară o realocare de fonduri la o eventuală rectificare bugetară.

Podiumul este completat de Autostrada Transilvania (A3), cu un buget propus de 909 milioane de lei. Și în acest caz alocarea pe 2024 este sub nivelul cheltuit în 2023, de circa 1,6 miliarde de lei. De altfel, A3 a fost autostrada pentru care s-au cheltuit cei mai mulți bani în 2023.

Mai departe, clasamentul continuă cu celelalte tronsoane din A7 construite de firmele lui Dorinel Umbrărescu. Astfel, tronsonul Bacău – Pașcani beneficiază de o alocare de 822 milioane de lei în acest an, după ce anul trecut cheltuielile au fost de 482 milioane de lei. Și pentru tronsonul Buzău – Focșani este prevăzut un buget mai mare în 2024, de respectiv 802 milioane de lei, față de 471 milioane de lei în anul care tocmai s-a încheiat.

Topul continuă tot cu un tronson al A7, respectiv Ploiești – Buzău, unde sunt alocate fonduri 793 milioane de lei, peste nivelul de 640 de milioane de lei preliminat pentru 2023.

Pe următorul loc se află sectorul nordic din Autostrada Bucureștiului (A0), cu un buget propus de 633 milioane de lei pentru 2024, în scădere față de cel de 1,2 miliarde de lei din 2023.

Și pentru A0 secțiunea sudică sunt prevăzute fonduri mai mici decât în 2023, de respectiv 490 milioane de lei. În 2023, cheltuielile preliminate cu acest proiect au depășit un miliard de lei. Ce-i drept, în acest caz este estimată finalizarea lucrărilor din 2023 cel puțin pe lotul 2.

În clasament urmează Drumul Expres Craiova – Pitești (DEx12), cu o alocare similară cu ce s-a cheltuit în 2023. Mai exact, este bugetată suma de 438 milioane de lei, puțin sub nivelul de 441 milioane de lei preliminat pentru 2023.

Un proiect pentru care alocarea bugetară crește exponențial este Autostrada Lugoj – Deva (A1). Pentru primul contract de tunel câștigat de UMB sunt alocați în 2024 400 de milioane de lei, față de 32 milioane de lei anul acesta.

De asemenea, Autostrada Sibiu – Făgăraș (A13) are prevăzut pentru 2024 un buget de 391 milioane de lei, față de cheltuiala preliminată de 19 milioane de lei în 2023.

Drumul Expres Oradea – A3, care urmează să fie finalizat de Strabag în primele luni ale anului, are o alocare bugetară de 158 milioane de lei, față de cheltuieli de 321 milioane lei anul trecut.

O alocare mult mai mică este și în cazul Drumului Expres Brăila – Galați, de circa 60 milioane de lei în 2024, față de 208 milioane de lei în 2023. Și în acest caz, oficialii din Transporturi se așteaptă la finalizarea proiectului în următorul an.

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu anunța luni pe pagina proprie de Facebook că există finanțare și pentru Autostrada A8 Tg Mureș – Tg Neamț în bugetul pe 2024. În documentul consultat de ECONOMICA.NET nu este evidențiată o sumă individuală aferentă A8, însă reprezentanții de la Drumuri au dat asigurări că există prevăzută finanțare prin PNRR, faza de proiectare.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...