Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și Porr au avut cele mai mari progrese în decembrie

Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în ultima lună din 2023 pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău (Coni și Pizzarotti) și pe A1 Sibiu - Pitești, secțiunea 4 (Porr Construct), potrivit datelor actualizate ale CNAIR, monitorizate de ECONOMICA.NET.
Anemona Andone - Dum, 04 feb. 2024, 21:31
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și Porr au avut cele mai mari progrese în decembrie

Prahovenii de la Coni domină pentru prima dată clasamentul constructorilor de autostrăzi realizat de ECONOMICA.NET. Și asta pentru că au raportat cel mai mare progres de pe șantierele de autostrăzi din România, de aproape 6 puncte procentuale, după cum arată datele CNAIR pe luna decembrie. Astfel, lucrările pe lotul 2 Mizil – Pietroasele al A7 Buzău – Focșani au ajuns la un stadiu de peste 41%. Rămâne de văzut dacă partenerul bulgar Trace se va mobiliza la rândul său, astfel încât cei 28,35 de kilometri ai lotului să fie finalizați în 2024, conform estimărilor directorului general al CNAIR, Cristian Pistol.

A doua poziție este ocupată de constructorii lotului vecin, asocierea Pizzarotti – Retter. Aceștia au raportat un avans de 3 puncte procentuale pe lotul 1 Dumbrava – Mizil, realizat 43%. Cel mai mai avansat lot din A7 ar trebui finalizat tot în 2024, conform estimărilor șefului CNAIR.

Podiumul este completat de constructorul austriac Porr, care a marcat un progres de 2,64 puncte procentuale pe secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș (A1). Lotul cu primul tunel veritabil de autostradă din România este realizat în proporție de 18%.

Mai departe, constructorul turc Alsim Alarko a avut un avans de 2,5 puncte procentuale pe lotul 1 Sud din Autostrada Bucureștiului (A0). Lotul realizat în proporție de aproape 44% ar urma să fie dat în trafic parțial chiar în următoarele două luni, potrivit estimărilor oficialilor de la Transporturi.

Clasamentul continuă cu firma Strabag, ce a raportat un progres de 1,55 puncte procentuale pe drumul expres ce va conecta Oradea la Autostrada Transilvania (A3). Astfel, și acest drum ce ar trebui finalizat în următoarele două luni, a ajuns la un stadiu fizic de 91%.

Pe următoarea poziție se află constructorul turc Ozaltin, cu un avans de 1,39 puncte procentuale pe tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova – Pitești (DEx12). Acesta a realizat astfel 2,44% din contractul de finalizare a lucrărilor începute de italienii de la Tirrena Scavi.

În top urmează grupul UMB, cu un progres de 1,28 puncte procentuale pe lotul 1 Buzău – Vadu Pașii al A7 Buzău – Focșani. Lucrările pe lotul cu mega-podul peste râul Buzău au ajuns la un stadiu de 26%, însă pasionații de infrastructură sunt sceptici că acestea vor fi finalizate în 2024, conform contractului.

De altfel, din datele prezentate mai sus, se observă lipsa UMB din top 3. Rămâne de văzut când va accelera ritmul cel mai puternic constructor român de drumuri pentru a reveni la progresele semnificative cu care ne-a obișnuit.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...