Top constructori autostrăzi: Strabag, UMB și WeBuild au avut cele mai mari progrese în iulie

Topul constructorilor de autostrăzi este dominat în luna iulie de compania Strabag, care a avut un progres semnificativ pe șantierul A3 Chețani - Câmpia Turzii. Pe podium mai apar UMB și italienii de la WeBuild, cu lucrări pe A0 Nord și A1 Sibiu - Pitești.
Anemona Andone - lun, 21 aug. 2023, 22:02
Top constructori autostrăzi: Strabag, UMB și WeBuild au avut cele mai mari progrese în iulie

Constructorul Strabag a înregistrat în iulie cel mai mare progres pe șantierele de autostrăzi din România, de respectiv 11 puncte procentuale, pe lotul Chețani – Câmpia Turzii al Autostrăzii Transilvania. Astfel, gradul de execuție a ajuns la 43% pe contractul de finalizare a lucrărilor, câștigat în asociere cu Geiger. Constructorii vor să finalizeze anul acesta lotul – lipsă din A3, astfel încât șoferii să poata circula neîntrerupt pe autostradă de la Tg Mureș la Cluj.

 

Pe a doua poziție se situează și în această lună constructorul UMB, cu un avans de 8 puncte procentuale pe lotul 2 Nord din Autostrada Bucureștiului (A0). Acest lot, ajuns la un stadiu fizic de 80%, urmează să fie finalizat în câteva luni, fiind estimată darea în trafic a secțiunii dintre DN1 și A3 chiar din toamnă.

O surpriză pe podium, italienii de la WeBuild au avut un progres de 6,66 puncte procentuale pe secțiunea 5 Curtea de Argeș – Pitești din Autostrada Sibiu – Pitești (A1). Astfel, acest tronson este realizat în proporție de peste 42%, ritmul de lucru sporit din șantier fiind remarcat și de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

UMB revine cu un avans de 5 puncte procentuale pe tronsonul 3 al Drumului Expres Craiova – Pitești (DEx12). Lucrările la acest lot au ajuns la un stadiu fizic de 76% și ar putea fi terminate anul acesta, potrivit estimărilor oficiale.

Mai departe, urmează prima inaugurare din 2023, lotul Nușfalău – Suplacu de Barcău din A3, realizat în proporție de peste 94%, după un avans de 4,28 puncte procentuale raportat de Nurol în ultima lună. Constructorul din Turcia ar putea fi la ultimele apariții în clasament, având în vedere că până în prezent nu a mai semnat niciun contract nou pentru construcție autostradă în România, deși fusese desemnat câștigător.

Clasamentul continuă cu UMB, care pe șantierul A3 Nădășelu – Zimbor a avut un progres de 4,25 puncte procentuale. Realizat în proporție de 58,50%, acest tronson din A3 ar putea fi gata anul viitor, fără viaductele de 3,2 km lansate separat la licitație. Rămâne de văzut când se va putea circula cap – coadă pe aceste tronsoane noi în construcție.

Strabag revine cu un avans de 4 puncte procentuale pe drumul expres ce va lega Centura Oradei de Autostrada Transilvania. Lucrările pe acest nou drum de mare viteză sunt realizate în proporție de 66%.

Tot un progres de 4 puncte procentuale a raportat și asocierea Pizzarotti – Retter pe lotul 1 Dumbrava – Mizil al Autostrăzii Ploiești – Buzău (A7). Ajuns la un stadiu fizic de 20%, acesta este cel mai avansat lot în construcție de pe Autostrada Moldovei (A7).

Din nou, în top apare UMB cu un avans de 3 puncte procentuale pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova – Pitești (DEx12). Realizate în proporție de o pătrime, lucrările pe ultimul lot al DEx12 urmează să fie finalizate anul viitor, când șeful Transporturilor estimează că se va putea circula neîntrerupt pe șosea de mare viteză de la Craiova la Constanța.

Clasamentul continuă cu Alarko, ce a raportat un progres de 2,9 puncte procentuale pe lotul 2 Sud din Autostrada Bucureștiului (A0). După ce a depășit mai multe obstacole, precum dificultățile în aprovizionarea cu balast, constructorul din Turcia ar putea finaliza în 2023 acest lot, ajuns la un grad de execuție de aproape 85%.

Pe următoarea poziție se situează grecii de la Aktor, care în iunie au fost chiar pe primul loc. De data aceasta, au avut un ritm mai scăzut, de 2,77 puncte procentuale și au ajuns la un grad de execuție de peste 53% pe lotul 3 Sud din Autostrada Bucureștiului (A0).

Turcii de la Alarko revin cu un avans de 2,21 puncte procentuale pe lotul 1 Sud din A0. Deși este realizat în proporție de 71%, șansele ca și acest lot să fie inaugurat în 2023 sunt foarte mici, potrivit pasionaților de infrastructură.

Mai departe, cel mai puternic constructor român revine cu un progres de 2,15 puncte procentuale pe lotul Zimbor – Poarta Sălajului din Autostrada Transilvania (A3). Chiar dacă este realizat în proporție de aproape 30%, șefii din Transporturi pariază că acest lot construit de UMB va fi gata anul viitor.

UMB continuă topul cu un avans de 2 puncte procentuale pe lotul 4 Nord din Autostrada Bucureștiului (A0). După circa două luni oficiale de lucrări, acest șantier a ajuns la un stadiu fizic de 10%.

Tot un progres de 2 puncte procentuale a raportat UMB și pe lotul 2 Vadu Pașii – Rm Sărat al Autostrăzii Buzău – Focșani (A7), unde lucrările au ajuns la un grad de execuție de 18%.

Pe restul șantierelor monitorizate fie nu au fost raportate progrese, fie acestea au fost mai mici de 2 puncte procentuale.

FOTO – VIDEO: Autostrada Transilvania, lot Chețani – Câmpia Turzii, construct: Asocierea Strabag – Geiger (sursa: YouTube Raul Pristopan)

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...