Topul celor mai mari exportatori ai României în 2019: primii cinci au adus mai puțini bani în țară față de anul trecut

Cei trei giganți din industria auto - Dacia, Ford și Daimler -, Rompetrol Rafinare și Honeywell, primii cinci cei mai mari exportatori ai României, au generat în primele șapte luni ale anului exporturi în valoare totală de peste 6,1 miliarde de euro, în scădere față de perioada similară a anului trecut.
Economica.net - mie, 30 oct. 2019, 19:38
Topul celor mai mari exportatori ai României în 2019: primii cinci au adus mai puțini bani în țară față de anul trecut

Primii cinci jucători de pe piața exporturilor românești au rămas în primele șapte luni ale anului aceiași ca și anul trecut, indică ultima raportare a Institutului Național de Statistică la cererea ECONOMICA.NET. Valoarea mărfii exportate de aceștia este însă cu 2,3% mai mică, respectiv 6,1 miliarde de euro, față de 6,2 miliarde de euro cu un an în urmă. De asemenea, ponderea celor cinci companii  în total exporturi s-a diminuat și ea de la 15,7% la 15%. 

În total, în primele șapte luni ale anului, România a exportat marfă în valoare de 40,7 miliarde de euro, față de 39,8 miliarde de euro aduși în țară în perioada similară a lui 2018. 

Primii zece exportatori au vândut peste granițe 20,4% din valoarea totală a exporturilor României din perioada analizată, iar primii 50 au avut o pondere de 40,8%.

Un nou intrat în top cinci

În ceea ce privește companiile care au generat cele mai mari exporturi din punct de vedere valoric, pe primele patru locuri rămân neclintite Automobile Dacia, Ford Romania SA, Star Assembly SRL (parte a grupului auto Daimler) și Rompetrol Rafinare. Pe poziția a cincea au urcat însă americanii de la Honeywell, aceștia luând locul Continental Automotive Systems (componente auto). În top, apare însă și alte două filiale ale grupului Continental, mai exact Continental Automotive Romania SRL, pe locul 11, Continental Automotive Products SRL, pe locul 19 și Continental Powertrain Romania, pe locul 26.

Cine a avut cele mai mari creșteri ale exporturilor

De departe cea mai fulminantă urcare a avut-o în perioada analizată furnizorul de componente pentru industria electronică Celestica (România), subsidiara locală a grupului canadian Celestica cu venituri globale de peste 6,6 miliarde dolari. Compania care are o fabrică la Borș, județul Bihor, a urcat 19 poziții, până pe locul 29.

De asemenea, producătorul de țigarete British American Tabbaco a ajuns de pe 42 pe 27, iar compania austriacă Holzindustrie Schweighofer cu afaceri în domeniul lemnului a urcat 14 locuri până pe 35. Nu în ultimul rând, producătorul de scule Makita a ajuns până pe locul 30, după ce a urcat 10 poziții, la fel ca și producătorului de instalații și echipamente pentru industria petrolieră Cameron România SRL, care a ajuns pe 37.

La capitolul coborâri, cea mai semnificativă mișcare a fost cea a producătorului de componente auto Yazaki care a ajuns pe locul 49 față de 26 în perioada similară a anului trecut.

Topul exportatorilor din România, în primele șapte luni ale lui 2019

Pozitie 2019

Nume companie

Evolutie

1

SC AUTOMOBILE-DACIA SA

2

SC FORD ROMANIA SA

3

SC STAR ASSEMBLY SRL

4

SC ROMPETROL RAFINARE SA

5

HONEYWELL TECHNOLOGIES

6

SC CONTINENTAL AUTOMOTIVE SYSTEMS SRL

7

FLEXTRONICS MANUFACTURING EUROPE

8

SC AUTOLIV ROMANIA SRL

9

LIBERTY GALATI SA

10

ROBERT BOSCH GMBH

 Sursa: INS

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Austral, viitorul SUV Renault, va fi dezvăluit în primăvara lui 2022
Austral, viitorul SUV Renault, va fi dezvăluit în primăvara lui 2022
Renault a dezvăluit astăzi numele viitorului său SUV care, din primăvara anului viitor, va înlocui modelul Kadjar.
ROBOR creşte şi atinge cele mai mari valori din martie 2020 şi până acum – luni,  6.12.2021
ROBOR creşte şi atinge cele mai mari valori din martie 2020 şi până acum – luni, 6.12.2021
ROBOR creşte iarăşi. Indicii la trei şi şase luni atinge cele mai mari valori din 20 martie 2020 şi până acum.
881 pacienţi la ATI, 803 cazuri noi, 54 morţi, în 24 de ore. Peste 17.000 de teste efectuate – Coronavirus, luni 6.12.2021
881 pacienţi la ATI, 803 cazuri noi, 54 morţi, în 24 de ore. Peste 17.000 de teste efectuate – Coronavirus, luni ...
Criză Coronavirus luni, 6 decembrie 2021 - 803 cazuri noi, 54 morţi, în 24 de ore. Rata de infectare a scăzut, din nou, ...