Cinci retaileri alimentari fac importuri de lapte și produse lactate mai mari decât procesatorii din industrie. În primele patru luni România a cumpărat lapte și produse lactate de 47,8 milioane de euro

Discounterul german Lidl, cel mai mare jucător pe piața comerțului alimentar după cifra de afaceri din 2022, rămâne și cel mai mare importator de lapte, produse lactate, ouă și miere din România. Prin politica sa de comercializare a mărcilor private, surclasează mari procesatori cu fabrici la nivel local precum Hochland, dar și unul dintre cei mai mari distribuitori de produse lactate, Delaco.
Alina Stanciu - mar, 01 aug. 2023, 22:05
Cinci retaileri alimentari fac importuri de lapte și produse lactate mai mari decât procesatorii din industrie. În primele patru luni România a cumpărat lapte și produse lactate de 47,8 milioane de euro
România a importat în primele patru luni ale acestui an 66,8 mii de tone de lapte și smântâmă din lapte în valoare de 47,8 milioane de euro, dintre care cele mai mari cantități au fost aduse în țară de Lidl, cel mai mare retailer alimentar din România după cifra de afaceri, arată o analiză realizată de INS la cererea Economica. Cu un an în urmă, importurle au fost cu 24% mai mici în volum.
Având ca strategie comercializarea în special a mărcilor proprii, retailerul își completează oferta din cele 350 de magazine cu produse precum lapte UHT sau alte tipuri de lactate aduse din alte state membre.
Altfel, pentru laptele proaspăt marcă proprie, retailerul lucrează în mare cu procesatori locali precum Fabrica de Lapte Brașov (producătorul brandului Olympus), FrieslandCampina (producătorul Napolact) sau Albalact, parte a grupului Lactalis și producător al brandului Zuzu. Pentru iaurt, printre furnizorii de marcă proprie este FrieslandCampina, dar și producători polonezi. În funcție de disponibilități, sunt însă perioade în care laptele proasăt marca Lidl este realizată cu lapte de import.
Având în vedere rețeaua de magazine în continuă creștere ce necesită cantități tot mai mari de marfă, dar și faptul că procesatorii din România folosesc în proporție covârșitoare lapte materie primă din România, s-a ajuns ca retailerul să cumpere  mai mult lapte decât mari procesatori de lapte cu fabrici în România precum Hochland România (poziția a doua în topul importatorilor de lapte), care produce brânzeturi în două unități de producție la Sovata și Sighișoara sau distribuitorul Delaco (locul trei).
De altfel, Lidl nu este singurul mare retailer internațional printre cei mai mari importatori. Kaufland, al doilea cel mai mare retailer după cifra de afaceri, figurează în clasamentul INS pe poziția a șasea, Rewe, compania care operează lanțul Penny pe poziția a noua, Metro Cash&Carry poziția a 19-a și Mega Image poziția 20.

Procesatorii cu cele mai mari importuri

Urmează, potrivit clasamentului INS, producătorul francez de iaurturi Danone, liderul pieței locale de profil, care operează în fabrica de la București un adevărat hub de producție pentru țările din jur, aproximativ 30-35% de producția fabricii Danone din București ajungând pe 13 piețe de export.  Din datele Danone, doar 10% din laptele folosit în România provine din import, acesta fiind utilizat doar când situația o cere. 
Al cincilea cel mai mare importator de lapte și produse lactate din România este Lacto Food SRL, un business românesc controlat, potrivit termene.ro, de către familia Groza din Arad și care produce la Șofronea, județul Arad, brânzeturi și unt.
Urmează Lactalis S.R.L., una dintre companiile grupului francez Lactalis cu activități de comerț, Fabrica de Lapte Brașov S.A., operat de Grupului Hellenic Dairies, procesatorul grec care vinde sub brandurile Olympus, dar și sub branduri private ale uneor retaileri ca Mega Image, precum și Muller Dairy Ro, importa­torul lactatelor Müller.
Sursa: INS

În general, prezența procesatorilor  în clasamentul celor mai mari importatori de produse lactate înseamnă că aceștia fie folosesc ca materie primă lapte produse de import, fie au în portofoliu produse pe care le aduc de peste granițe.

De asemenea, în clasament figurează și companii precum Sole Mizo România, unicul distribuitor în România al produselor lactate Sole, produse fabricate de către firma mamă Sole Mizo ZRT – cel mai mare procesator de produse lactate din Ungaria, aparţinând grupului de firme Bonafarm.

Situația este similaară și cu Excelo Milk care importă lapte crud, lapte praf, zer sau unt pentru industria alimentară, dar și pentru Macromex care este lider în distribuția de  produse alimentare, pe segmentul de produse congelate, fiind distribuitorul brandului Philadelphia.

Menționăm că pentru a realiza clasamentul, INS a inclus importurile din capitolul referitor la lapte și produse lactate, ouă de păsări, miere naturală. În acest capitol intră și produse precum unt, brânză, caș, ouă.

Te-ar mai putea interesa și
Provocările calculului salarial în domeniul IT după cele mai recente schimbări legislative
Provocările calculului salarial în domeniul IT după cele mai recente schimbări legislative
Angajații și angajatorii din domeniul IT se confruntă, de la finalul anului 2023, cu o serie de modificări cu un impact semnificativ în domeniul salarizării. Printre măsurile care au vizat......
Fluctuaţiile mari de preţuri pentru energie electrică în Europa scot în evidenţă necesitatea unor tehnologii flexibile – Bloomberg
Fluctuaţiile mari de preţuri pentru energie electrică în Europa scot în evidenţă necesitatea unor tehnologii flexibile ...
Preţurile la energia electrică înregistrează fluctuaţii mari în Europa, ceea ce scoate în evidenţă că este nevoie ...
După război, profiturile băncilor europene în Rusia au crescut de 4-5 ori. Taxe de 800 de milioane de euro. Cei mai mari contributori. Topul celor mai mari plătitori de taxe către Rusia: Raiffesen si Unicredit, primele locuri
După război, profiturile băncilor europene în Rusia au crescut de 4-5 ori. Taxe de 800 de milioane de euro. Cei mai mari ...
Cele mai mari taxe plătite către banca centrală a Rusiei de către băncile europene prezente în această țară sunt ...
ANAF a publicat Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor. Vezi documentul
ANAF a publicat Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor. Vezi documentul
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat pe portalul propriu Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi ...