Se naște un nou latifundiar. Familia deputatului PSD de Olt Paul Stănescu deține a doua cea mai mare exploatație de teren pentru care s-a solicitat subvenție

Două companii din Tulcea deținute parțial de Stănescu Ștefan Alexandru, membru al familiei senatorului PSD Paul Stănescu, fost viceprim-ministru și ministru al dezvoltării regionale în Guvernul Dăncilă, au ajuns într-un singur an pe poziția a doua și respectiv a patra în casamentul celor mai mari exploatații agricole din România.
Alina Stanciu - mar, 20 iun. 2023, 22:09
Se naște un nou latifundiar. Familia deputatului PSD de Olt Paul Stănescu deține a doua cea mai mare exploatație de teren pentru care s-a solicitat subvenție

Stănescu Ștefan Alexandru, membru al familiei senatorului PSD Paul Stănescu, exploatează alături de alte persoane fizice și juridice a doua cea mai mare exploatație agricolă din țară, potrivit unui clasament la cererea Economica realizat de APIA în funcție de suprafețele cultivate pentru care s-a depus cerere unică de plată în anul 2023.

Stănescu este asociat la Ecologic Danube SRL și Biodelta Resurse SRL din Tulcea, companii care au reușit într-un singur an să urce până pe poziția a doua și respectiv a patra în topul APIA dominat de mai bine de zece ani de S.C. Agricost S.A. Brăila, companie deținută de grupul Al Dahra care exploatează în urma unor contracte de arendă cu ADS 57.720 de hecatre de teren arabil în Insula Mare  a Brăilei.

Mai exact, societatea Ecologic Danube S.R.L., cu activitate principală colectarea plantelor și fructelor din flora spontană și afaceri de 1,4 milioane de lei la un profit de peste 74.800 de lei în 2022 și cu un singur salariat, a devansat Intercereal S.A. Ialomița, companie ce face parte din grupul Tinmar Energy, controlat de antreprenorul Augustin Oancea.

Din datele proprii, Intercereal S.A. Ialomița exploatează aproximativ 23.250 de hectare de teren în Ialomița (Bordușani, Grădiștea, Fetești și Făcăieni), Teleorman (Roșiorii de Vede și Alexandria) și Prahova.

De asemenea, Biodelta Resurse S.R.L. a luat locul SC Agro Nevada Tim a timișoreanului Mateiu Corvin Petru și a surclasat JD Agro Cocora, numărul trei în 2022 după suprafața pentru care a solicitat subvenție.

Din datele făcute publice de companie, JD Agro Cocora, societate deținută de investitori danezi prin Romania Farm Invest A/S, a achiziționat la începutul anului o  fermă agricolă cu o suprafață de aproximativ 1.370 de hectare în județul Constanța. Astfel, grupul JD Agro Cocora a ajuns să exploateze în total 17.000 de hectare, din care 42% se află în proprietate, respectiv 7.200 de hectare.

Presupunând că Intercereal S.A. Ialomița și JD Agro Cocora au solicitat subvenții pentru suprafețele despre care au vorbit și public, reiese că Ecologic Danube S.R.L și Biodelta Resurse S.R.L  ar exploata împreuna în jur de 40.000 de hectare de teren.

În 2022,  Ecologic Danube S.R.L și Biodelta Resurse S.R.L nu erau printre primii zece exploatatori de terenuri arabile.

Însă, potrivit unei informări a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD) remisă la solicitarea Agerpres, în anul 2020 Ecologic Danube S.R.L. a concesionat în zonele Şontea-Fortuna, Holbina-Dranov şi Gorgova-Uzlina cea mai mare suprafaţă, respectiv 15.908 hectare de stuf în zonele Şontea-Fortuna, Holbina-Dranov şi Gorgova-Uzlina.

De asemenea, cele mai multe contracte, respectiv cinci, au fost semnate cu societatea Biodelta Resurse SRL şi vizează o suprafaţă totală de 14.486 de hectare în zonele Matiţa-Merhei, Magearu, Roşu-Puiu-Împuţita, cordonul litoral al Mării Negre şi Erenciuc.

Cine deține Ecologic Danube și Biodelta Resurse S.R.L 

Potrivit termene.ro, Ecologic Danube este deținută de trei persoane fizice, dintre care și Stănescu Ștefan Alexandru, din Vișina, Olt (16,7%). Ceilalți asociați la Ecologic Danube S.R.L sunt Nicu Anagnoste (45,6%) și Ionuț Aldesi (1,4%). Restul părților sociale aparțin Restart Premium SRL (28,9%), MB Alenka Building SRL (3,6%), TTC Bio Resurse SRL, Leverage Project SRL (1,45%) și Filoxenia MSP SRL.

Restart Premium S.R.L. este controlată în totalitate de antreprenoarea Iscru Marinela.

În ceea ce privește Biodelta Resurse S.R.L., aceasta îi are ca asociați pe cetățeanul german Popa Octavian Julius (45,6%), Stănescu Ștefan Alexandru (16,7%), Aldesi Ionuț (1,45%) și acționarii Restart Premium S.R.L. (28,9%), MB Alenka Building S.R.L. (3,6%), TTC Bio Resurse S.R.L. (1,45%), leverage Project S.R.L. (1,45%) ș Filoxenia MSP S.R.L. (0,72%).

Compania, înființată în 2020, are ca domeniu principal de activitate cultivarea altor plante permanente și a raportat pentru anul trecut o cifră de afaceri de zero lei și pierderi de 37.000 de lei.

Top 10 persoane juridice care au depus cerere de plată în anul 2023, în funcție de suprafața cultivată

Top 10 persoane juridice care au depus cerere de plată în anul 2022, în funcție de suprafața cultivată

Până la publicarea acestui text, Ștefan Alexandru Stănescu nu a răspuns solicitării Economica referitoare la suprafața pe care o exploatează cele doua companii.

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria – Viktor Orban este criticat de investitorii germani pentru clientelism
Ungaria – Viktor Orban este criticat de investitorii germani pentru clientelism
Investitorii germani au considerat mult timp Ungaria drept propria lor ogradă, în condiţiile în care constructori auto precum Mercedes sau BMW continuă să îşi extindă prezenţa şi să......
Premier Energy cumpără parcul eolian „Mihai Viteazu” din judeţul Constanţa cu 88 de milioane de euro
Premier Energy cumpără parcul eolian „Mihai Viteazu” din judeţul Constanţa cu 88 de milioane de euro
Grupul Premier Energy a achiziţionat parcul eolian "Mihai Viteazu" din judeţul Constanţa, o regiune renumită pentru condiţiile ...
Oamenii de ştiinţă salută descoperirea unui material „interesant” care poate stoca gazele cu efect de seră
Oamenii de ştiinţă salută descoperirea unui material „interesant” care poate stoca gazele cu efect de seră
Oamenii de ştiinţă au salutat descoperirea "interesantă" a unui tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, ...
Magazinele Lidl din România vor fi închise pe 5 și 6 mai 2024
Magazinele Lidl din România vor fi închise pe 5 și 6 mai 2024
Cele peste 350 e magazine Lidl din toată țara vor fi închise în prima și a doua zi de Paște, pe 5 și 6 mai 2024. Clienții ...