Cât de productivi sunt angajaţii din retail. Salariaţii Metro şi Lidl generează peste 100.000 de lei pe lună

Angajaţii a două lanţuri din comerţul alimentar generează lunar pentru compania la care lucrează, în medie, peste 100.000 de lei pe lună. Cei mai productivi salariaţi sunt cei ai retailerului german Metro Cash and Carry, numărul şapte în piaţă după cifra de afaceri, în timp ce pe locul secund se află Lidl, numărul trei după cifra de afaceri. Raportat la salariul mediu din industrie, un angajat poate produce de până la 49 de ori mai mult decât primeşte.
Alina Stanciu - mie, 19 iun. 2019, 19:04
Cât de productivi sunt angajaţii din retail. Salariaţii Metro şi Lidl generează peste 100.000 de lei pe lună

Retailerul german Metro Cash Carry Romania SRL , primul jucător internaţional din sectorul alimentar care a intrat pe piaţa din România, a devenit anul acesta angajatorul cu cei mai productivi salariaţi din domeniul său de activitate, arată o analiză realizată de ECONOMICA.NET cu ajutorul informaţiilor Termene.ro.

Compania, care a ajuns în 2018 la un număr mediu de aproximativ 3.700 de angajaţi, are o productivitate a muncii per angajat de peste 1,4 milioane de lei pe an, ceea ce înseamnă că fiecare angajat a generat în medie un rulaj de 120.100 de lei  pe lună. Cu un an în urmă, Metro era al doilea retailer din acest punct de vedere, cu un rulaj mediu per angajat de 100.800 lei.

Din punct de vedere al cifrei de afaceri, Metro  a raportat un plus de 12% în 2018 faţă de 2017, ajungând la peste 5,3 miliarde de lei, iar marja profitului este de 1,7%. A ajuns astfel al şaptelea cel mai mare retailer alimentar din piaţă, cu un număr de 30 de magazine.

Un salariat Lidl „valorează” 118.400 de lei pe lună

Numărul trei pe piaţa comerţului alimentar după cifra de afaceri (7,7 miliarde de lei), Lidl Discount SRL are salariaţi aproape la fel de productivi ca şi Metro. Astfel, din datele Termene.ro, anul trecut un angajat al comerciantului german a produs în medie un rulaj de peste 1,4 milioane de lei pe an, adică peste 118.400 lei pe lună. Lidl avea în 2018 un număr mediu de aproximativ 5.480 de salariaţi, cu peste 1.200 mai mulţi decât în anul anterior când un singur angajat genera, în medie, aproximativ 112.700 de lei pe lună.

De la 1 martie 2019, conform unui anunţ Lidl, cel mai mic venit brut oferit de companie are o medie lunară de 3.500 lei brut, adică 2.180 de lei net. Suma include salariul şi tichete de masă, bonusuri anuale de Paşte şi de Crăciun, precum şi alte tipuri de bonusuri. La acesta se adaugă şi alte sporuri în funcţie de specificul activităţii. Retailer-ul susţine că toţi angajaţii vor avea în anul 2019 o creştere a venitului.

Astfel, raportat la indicatorul care măsoară productivitatea muncii, reiese că un angajat mediu al retailerului generează un rulaj de 54 de ori mai mare decât salariul mediu net primit.

Despre magazinele cu cei mai productivi salariaţi ai anului 2017, puteţi citi aici

Urmează Kaufland, liderul pieţei comerţului alimentar din România după cifra de afaceri (10,8 miliarde de lei), ai cărui angajaţi au generat în medie puţin peste 880.000 de lei pe an, adică aproximativ 73.300 de lei pe lună. Compania avea anul trecut un număr mediu de aproximativ 12.400 de angajaţi. În 2017, cu cei aproximativ 13.500 de angajaţi ai săi, la Kaufland s-a reuşit o productivitate a muncii de 62.200 de lei pe angajat, pe lună. 

Kaufland a anunţat în luna februarie a acestui an că va majora veniturile angajaţilor săi la 3.300 lei brut, ceea ce înseamnă un venit net de 1.941 lei. Noul venit minim include tichetele de masă şi sporurile salariale, şi a intrat în vigoare începând cu luna martie a acestui an. 

La polul opus, retailerul care a raportat cea mai mică productivitate a muncii este Profi Rom Food, numărul patru pe piaţa comerţului alimentar după cifra de afaceri (5,9 miliarde de lei). Compania care a făcut un salt impresionant de 3 poziţii în clasamentul după cifra de afaceri avea anul trecut în jur de 13.600 de salariaţi care au generat în medie 436.109 lei pe an, adică  în jur de 36.300 de lei pe lună.

Un angajat din retail poate genera de 49 de ori mai mult decât primeşte

Din datele Institutului Naţional de Statitiscă, salariu mediu net în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul era în ianuarie 2019 de 2.447 lei net. Iată că, referindu-ne strict la valorile medii, un angajat din retail poate genera de aproximativ 49 de ori mai mult decât salariul pe care îl ia.
Menţionăm că, productivitatea muncii a fost calculată de termene.ro ca raport dintre cifra de afaceri şi numărul mediu de salariaţi. Indicatorul este unul din cei mai importanţi indicatori sintetici ai eficienţei activităţii economice, reprezentând nivelul productivităţii muncii şi exprimă volumul producţiei obţinute într-o unitate de timp de muncă sau timpul de muncă consumat pe unitatea de produs.

În acest context, creşterea productivităţii muncii presupune creşterea volumului producţiei, menţinând cheltuieli de muncă sau reducerea consumului de muncă pe unitatea de produs.

Te-ar mai putea interesa și
CNAIR contractează servicii de pază pe autostrăzi, de 115 milioane de lei
CNAIR contractează servicii de pază pe autostrăzi, de 115 milioane de lei
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a lansat de la începutul anului patru licitații pentru contractarea de servicii de pază pe autostrăzi, cu o valoare estimată de......
Ministerul Transporturilor propune exproprieri suplimentare pentru A0 Sud și Drum Expres Brăila – Galați
Ministerul Transporturilor propune exproprieri suplimentare pentru A0 Sud și Drum Expres Brăila – Galați
Ministerul Transporturilor a inițiat două proiecte pentru exproprieri suplimentare pe lotul 2 din Autostrada de Centură ...
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu
Romgaz, care intenționează să construiască o primă centrală pe gaze în parteneriat cu firma GSP Power la Halânga, ...
Băncile stimulează creditarea prin „haine noi” pentru produse vechi. Unele modificări BNR permit chiar extinderea perioadei de rambursare
Băncile stimulează creditarea prin „haine noi” pentru produse vechi. Unele modificări BNR permit chiar extinderea ...
Lichiditatea de pe piaţa bancară şi dezechilibrul dintre depozite şi credite determină băncile să găsească noi metode ...