Topul profiturilor SIF-urilor după primele nouă luni

SIF Transilvania (SIF3) a obţinut în luna septembrie un câştig de 32,6 milioane lei, vânzând o parte din participaţii, astfel că profitul pentru primele nouă luni a urcat la aproape 196 milioane lei (44,2 milioane euro), cel mai mare dintre câştigurile obţinute de SIF-uri.
Economica.net - lun, 15 oct. 2012, 08:33
Topul profiturilor SIF-urilor după primele nouă luni

Câştigul din luna septembrie a fost susţinut, cel mai probabil, de vânzarea unor pachete de acţiuni Erste, în condiţiile în care luna trecută pe bursa de la Bucureşti au fost realizate transferuri mai mari decât de regulă cu aceste titluri.

Activul net al SIF Transilvania a crescut în septembrie cu 1,5%, de la 1,073 miliarde lei la 1,089 miliarde lei. Valoarea acţiunilor listate a crescut cu numai 0,8%, la 685 milioane lei, în timp ce sumele din depozitele bancare au scăzut cu 14%, de la 111 milioane lei la 95,3 milioane lei.

Raportat la nivelul de la finele anului trecut, de 1,331 miliarde lei, activul net al societăţii de investiţii financiare este în scădere cu 18,2%, astfel că SIF Transilvania continuă să înregistreze cea mai severă corecţie la nivelul activului în acest an.

În primul semestru societatea a vândut pachete reprezentând 0,78% din acţiunile la BRD (BRD) şi, respectiv, 0,17% din titlurile Erste (EBS). Situaţia detaliată a investiţiilor pentru primele nouă luni nu a fost prezentată încă.

Pe locul doi în topul profitabilităţii SIF-urilor pentru primele nouă luni a continuat să se claseze SIF Moldova, cu un câştig de 151 milioane lei (34 milioane euro). Profitul este foarte apropiat de cel din luna august.

Activul net a crescut cu 2,7%, de la 982,7 milioane lei la 1,009 miliarde lei. Valoarea este, totodată, cu 8% sub cea de la sfârşitul anului trecut, de 1,097 miliarde lei.

Societatea a cedat în primul semestru 0,97% din acţiunile BRD, astfel că participaţia sa a scăzut la 2,31%, de la 3,28% la finele anului trecut. În acelaşi timp, SIF Moldova a mai vândut 0,11% din acţiunile Erste şi a ajuns să deţină 0,91% din titlurile băncii austriece. Societatea de investiţii a valorificat şi 0,085% din acţiunile Transgaz, participaţia sa coborând la 1,383%, iar la Fondul Proprietatea a cedat aproape 0,1% din titluri şi a ajuns să mai deţină 1,598% din capitalul social al FP.

Luna septembrie a dus şi la creşterea activului net al SIF Banat-Crişana (SIF1), cu 3,7%, de la aproape 1,2 miliarde lei la 1,243 miliarde lei. Astfel, valoarea activului net a recuperat o parte din corecţia din lunile precedente şi a ajuns să fie cu 4,1% sub nivelul de la finele anului trecut, de 1,297 miliarde lei.

În luna septembrie, societatea a obţinut un profit de 1,2 milioane lei, amplificându-şi câştigul din primele nouă luni la 98 milioane lei (22,1 milioane euro).

Activul net al SIF Muntenia (SIF4) a crescut nesemnificativ, cu 0,05%, în septembrie, de la 1,042 miliarde lei la 1,043 miliarde lei. După primele nouă luni, societatea de investiţii financiare înregistrează o corecţie de 15,7% la nivelul activului net. La finalul anului trecut, SIF Muntenia a consemnat un activ net de 1,237 miliarde lei.

Societatea a consemnat un profit de 14 milioane lei în luna septembrie, amplificându-şi profitul din primele nouă luni la 67,7 milioane lei (15,3 milioane euro).

În luna septembrie, a crescut şi activul net al SIF Oltenia (SIF5), cu aproape 1,2%, de la 1,453 miliarde lei la 1,47 miliarde lei. Societatea este singura SIF care este încă pe plus la nivelul activului net raportat la nivelul de anul trecut, în principal deoarece nu a vândut către Erste acţiunile BCR pe care le deţine. Astfel, activul net este cu 3,7% peste nivelul din decembrie 2011, de 1,416 miliarde lei.

SIF Oltenia este singura societate de investiţii financiare care nu a vândut acţiunile BCR în cadrul acordului semnat cu Erste în septembrie 2011 de cele cinci SIF-uri cu grupul austriac. Societatea deţine în prezent 6,59% din titlurile băncii.

Potrivit proiectului de venituri şi cheltuieli pentru acest an aprobat în aprilie de acţionari, veniturile ar urma să crească cu 18%, la 157,6 milioane lei (35,5 milioane euro), însă administratorii societăţii nu exclud vânzarea pachetului de acţiuni deţinut la BCR, tranzacţie prin care ar putea încasa aproximativ 40 milioane euro.

Profitul SIF Oltenia a scăzut foarte uşor în luna septembrie, de la 53,5 milioane lei la aproape 53,3 milioane lei (12 milioane euro).

Valoarea cumulată a activelor nete ale celor cinci SIF-uri a crescut în luna septembrie cu 1,8%, de la 5,749 miliarde lei la 5,855 miliarde lei. Valoarea activelor este, în acelaşi timp, cu 8,2% sub nivelul de la finalul anului trecut, de 6,379 miliarde lei.

Bursa de la Bucureşti a închis luna septembrie cu 2,81% mai jos faţă de luna august. Comparativ cu finele anului trecut, indicele general al pieţei, BET-C a încheiat în scădere cu 0,2%.

Te-ar mai putea interesa și
Budapesta are cel mai ieftin curent electric dintre toate capitalele statelor din Uniunea Europeană
Budapesta are cel mai ieftin curent electric dintre toate capitalele statelor din Uniunea Europeană
Gospodăriile din Budapesta au plătit în august cel mai scăzut preţ la energie electrică în rândul capitalelor din UE, a anunţat miercuri Autoritatea de reglementare în domeniul energiei şi......
ANOFM: 25.753 de locuri de muncă vacante sunt înregistrate la nivel național
ANOFM: 25.753 de locuri de muncă vacante sunt înregistrate la nivel național
Un număr de 25.753 de locuri de muncă erau disponibile la nivel naţional, miercuri, în evidenţele Agenţiei Naţionale ...
Comisia Europeană va sfătui statele membre cum sa-și protejeze cetățenii de scumpirea utilităților, fără ca să încalce reglementările UE
Comisia Europeană va sfătui statele membre cum sa-și protejeze cetățenii de scumpirea utilităților, fără ca să ...
Comisia Europeană elaborează orientări privind măsurile pe care le pot lua statele membre UE pentru a gestiona problema ...
Nicușor Dan susține că Primăria Capitalei are bani să suporte creșterea subvenției la căldură, dar că e posibil să nu poată să facă asta
Nicușor Dan susține că Primăria Capitalei are bani să suporte creșterea subvenției la căldură, dar că e posibil ...
Primarul general, Nicuşor Dan, a declarat că, dacă va creşte preţul gigacaloriei, sunt bani pentru majorarea subvenţiei, ...