Un fost membru PSD devine brusc al doilea cel mai mare latifundiar al ţării. Anul trecut nu era nici în Top 10

Familia fostului deputat PSD Traian Rece a urcat anul trecut pe a doua poziţie în clasamentul celor mai mari exploatatori de terenuri arabile din România care au solicitat subvenţia unică pe suprafaţă. Agrodelta Sireasa SA, compania deţinută de Traian, Mihai şi Matei Rece a cerut mai mulţi bani decât Constantin Duluţe, cel care exploatează cea mai mare suprafaţă arabilă a ţării din Insula Mare a Brăilei.
Alina Stanciu - lun, 22 mai 2017, 21:01
Un fost membru PSD devine brusc al doilea cel mai mare latifundiar al ţării. Anul trecut nu era nici în Top 10

Nume noi în top zece latifundiari în funcţie de mărimea suprafeţei pentru care au solicitat subvenţia unică pe suprafaţă în Campania agricolă 2017, arată un clasament realizat de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură la solicitarea ECONOMICA.NET. Familia fostului deputat PSD Traian Rece a ajuns cu compania pe care o controlează, SC Agrodelta Sireasa SA, pe poziția a doua în ierarhia beneficiarilor de subvenții, devansând astfel nume importante în agricultura românească precum Constatin Duluțe, acționarul Agricost SRL (locul 15), compania care exploatează cea mai mare suprafață agricolă a țării – în jur de 56.200 de hectare luate în concesiune de la Agenţia Domeniilor Statului. 

Spre comparație, Rece a încasat în anul agricol 2014 subvenţii în valoare de 6 milioane de lei, iar conform datelor aferente campaniei agricole 2013, societatea se afla pe poziţia a 20-a în clasamentul societăţilor care au solicitat sprijin financiar pentru schema unică pe suprafaţă (SAPS). Potrivit datelor Consiliului Judeţean Tulcea, în 2014 SC Agrodelta Sireasa SA a concesionat de la Consiliul Judeţean 9.417 hectare de teren în zona Sireasa din Delta Dunării. 

Menționăm că în afară de subvenţia pe suprafaţă, Agrodelta Sireasa beneficiază şi de o subvenţie suplimentară, întrucât se află într-o zonă considerată defavorizată.

Potrivit termene.ro, SC Agrodelta Sireasa SA este deținută de Matei, Mihai şi Traian Rece și a raportat în 2015, ultimile date disponibile, afaceri nete în valoare de 22,4 milioane de lei și un profit de 6,6 milioane de lei. 

Reprezentanții companiei nu au putut fi contactați pentru declarații.

Cele mai mari subvenții vor ajunge într-o căsuță poștală din Emiratele Arabe Unite 

Din datele APIA, primul beneficiar de subvenţii selectat în funcţie de mărimea suprafeţei pentru care au solicitat subvenţii este SC Agrocomplex Bârlad, companie ce face parte din grupul Racova, deținut până în 2016 de omul de afaceri Adrian Porumboiu. Potrivit termene.ro, compania este deținută acum de Babylon Overseas, cu adresa în Emiratele Arabe Unite, avocatul Dimitriu Sorin Manuel, Duluţe Constantin și Sif II Moldova.

După finalizarea tranzacției prin care Porumboiu s-a retras din grupul Racova, omul de afaceri a anunțat că cel care a cumpărat este Delta Commodity and Financial Services (DCFS) SA, o entitate ce face parte a grupului agroindustrial Trans-OIL, cel mai mare comerciant de cereale şi producător de ulei de floarea-soarelui din Republica Moldova. Grupul este controlat de magnatul american cu origini gruzine Vaja Jhashi şi este activ pe piaţa din România din 2014, când a început să producă pe liniile fabricii de uleiuri Ulerom deţinut de Adrian Porumboiu.

Din același grup Racova mai figurează în clasamentul APIA, pe locul 13, și Comcereal SA Vaslui care exploata anii trecuți în jur de 27.500 de hectare.

Nu în ultimul rând, a treia cea mai mare suprafață pentru care s-au cerut subvenții aparține companiei Oltyre SA deținută, potrivit termene.ro, de către omul de afaceri Mihai-Andrei Anghel. Acesta exploata prin Oltyre și Cervina SA Segarcea în jur de 2.500 de hectare în județul Dolj, luate în arendă de la ADS.

Menționăm faptul că topul APIA a fost realizat în funcţie de mărimea suprafeţei solicitată la plată în Campania agricolă 2017, astfel că posibile suprafeţe pentru care nu s-a solicitat subvenţie nu au fost incluse în acest clasament.

Te-ar mai putea interesa și
Nicuşor Dan: PMB, datorie de 300 de milioane de lei către Termoenergetica – 200 de milioane, achitate în 45 de zile
Nicuşor Dan: PMB, datorie de 300 de milioane de lei către Termoenergetica – 200 de milioane, achitate în 45 de zile
 Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, precizează că datoria Municipalităţii către Termoenergetica este în acest moment de 300 de milioane de lei, dar că 200 de milioane urmează să......
Mugur Isărescu: Sectorul guvernamental este cel care creează deficitul extern în totalitate
Mugur Isărescu: Sectorul guvernamental este cel care creează deficitul extern în totalitate
Sectorul guvernamental este cel care creează deficitul extern în totalitate, a declarat vineri guvernatorul Băncii Naţionale ...
Euro creşte uşor şi se apropie de maximul istoric în faţa leului – curs BNR vineri, 24.09.2021
Euro creşte uşor şi se apropie de maximul istoric în faţa leului – curs BNR vineri, 24.09.2021
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,9491 lei/euro, 4,2167 lei/dolar, 5,7803 lei/liră ...
Numărul focarelor active de pestă porcină africană a urcat la 620
Numărul focarelor active de pestă porcină africană a urcat la 620
 Numărul focarelor active de pestă porcină africană (PPA) a urcat la 620 în această săptămână, de la 611 săptămâna ...