Un fost membru PSD devine brusc al doilea cel mai mare latifundiar al ţării. Anul trecut nu era nici în Top 10

Familia fostului deputat PSD Traian Rece a urcat anul trecut pe a doua poziţie în clasamentul celor mai mari exploatatori de terenuri arabile din România care au solicitat subvenţia unică pe suprafaţă. Agrodelta Sireasa SA, compania deţinută de Traian, Mihai şi Matei Rece a cerut mai mulţi bani decât Constantin Duluţe, cel care exploatează cea mai mare suprafaţă arabilă a ţării din Insula Mare a Brăilei.
Alina Stanciu - lun, 22 mai 2017, 21:01
Un fost membru PSD devine brusc al doilea cel mai mare latifundiar al ţării. Anul trecut nu era nici în Top 10

Nume noi în top zece latifundiari în funcţie de mărimea suprafeţei pentru care au solicitat subvenţia unică pe suprafaţă în Campania agricolă 2017, arată un clasament realizat de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură la solicitarea ECONOMICA.NET. Familia fostului deputat PSD Traian Rece a ajuns cu compania pe care o controlează, SC Agrodelta Sireasa SA, pe poziția a doua în ierarhia beneficiarilor de subvenții, devansând astfel nume importante în agricultura românească precum Constatin Duluțe, acționarul Agricost SRL (locul 15), compania care exploatează cea mai mare suprafață agricolă a țării – în jur de 56.200 de hectare luate în concesiune de la Agenţia Domeniilor Statului. 

Spre comparație, Rece a încasat în anul agricol 2014 subvenţii în valoare de 6 milioane de lei, iar conform datelor aferente campaniei agricole 2013, societatea se afla pe poziţia a 20-a în clasamentul societăţilor care au solicitat sprijin financiar pentru schema unică pe suprafaţă (SAPS). Potrivit datelor Consiliului Judeţean Tulcea, în 2014 SC Agrodelta Sireasa SA a concesionat de la Consiliul Judeţean 9.417 hectare de teren în zona Sireasa din Delta Dunării. 

Menționăm că în afară de subvenţia pe suprafaţă, Agrodelta Sireasa beneficiază şi de o subvenţie suplimentară, întrucât se află într-o zonă considerată defavorizată.

Potrivit termene.ro, SC Agrodelta Sireasa SA este deținută de Matei, Mihai şi Traian Rece și a raportat în 2015, ultimile date disponibile, afaceri nete în valoare de 22,4 milioane de lei și un profit de 6,6 milioane de lei. 

Reprezentanții companiei nu au putut fi contactați pentru declarații.

Cele mai mari subvenții vor ajunge într-o căsuță poștală din Emiratele Arabe Unite 

Din datele APIA, primul beneficiar de subvenţii selectat în funcţie de mărimea suprafeţei pentru care au solicitat subvenţii este SC Agrocomplex Bârlad, companie ce face parte din grupul Racova, deținut până în 2016 de omul de afaceri Adrian Porumboiu. Potrivit termene.ro, compania este deținută acum de Babylon Overseas, cu adresa în Emiratele Arabe Unite, avocatul Dimitriu Sorin Manuel, Duluţe Constantin și Sif II Moldova.

După finalizarea tranzacției prin care Porumboiu s-a retras din grupul Racova, omul de afaceri a anunțat că cel care a cumpărat este Delta Commodity and Financial Services (DCFS) SA, o entitate ce face parte a grupului agroindustrial Trans-OIL, cel mai mare comerciant de cereale şi producător de ulei de floarea-soarelui din Republica Moldova. Grupul este controlat de magnatul american cu origini gruzine Vaja Jhashi şi este activ pe piaţa din România din 2014, când a început să producă pe liniile fabricii de uleiuri Ulerom deţinut de Adrian Porumboiu.

Din același grup Racova mai figurează în clasamentul APIA, pe locul 13, și Comcereal SA Vaslui care exploata anii trecuți în jur de 27.500 de hectare.

Nu în ultimul rând, a treia cea mai mare suprafață pentru care s-au cerut subvenții aparține companiei Oltyre SA deținută, potrivit termene.ro, de către omul de afaceri Mihai-Andrei Anghel. Acesta exploata prin Oltyre și Cervina SA Segarcea în jur de 2.500 de hectare în județul Dolj, luate în arendă de la ADS.

Menționăm faptul că topul APIA a fost realizat în funcţie de mărimea suprafeţei solicitată la plată în Campania agricolă 2017, astfel că posibile suprafeţe pentru care nu s-a solicitat subvenţie nu au fost incluse în acest clasament.

Te-ar mai putea interesa și
Podul peste Someş – Bode: Un obiectiv strategic, ce trebuie finalizat urgent
Podul peste Someş – Bode: Un obiectiv strategic, ce trebuie finalizat urgent
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat marţi, la Satu Mare, că podul peste Someş trebuie dat în trafic în acest an, iar varianta de ocolire a municipiului, din care şi acest pod......
Scutul anti-rachetă de la Deveselu – Cinci ani de la inaugurarea Facilităţii Sistemului Aegis Ashore
Scutul anti-rachetă de la Deveselu – Cinci ani de la inaugurarea Facilităţii Sistemului Aegis Ashore
La summit-ul aniversar al Alianţei Nord-Atlantice din aprilie 2009, de la Strasbourg/Kehl, statele aliate au admis importanţa ...
Paşaportul COVID-19 românesc – Certificatele digitale verzi de test transmise de STS, verificate şi validate de către statele membre UE
Paşaportul COVID-19 românesc – Certificatele digitale verzi de test transmise de STS, verificate şi validate de ...
Certificatele digitale verzi care vor facilita libera circulaţie în Uniunea Europeană (UE) pe timpul pandemiei de COVID-19 ...
Hidroelectrica, buget uriaș pentru achiziții în regenerabil în acest an și următorii
Hidroelectrica, buget uriaș pentru achiziții în regenerabil în acest an și următorii
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică al țării și, totodată, una dintre cele mai profitabile ...