Topul tranzacţiilor cu terenuri arabile. Un român este pentru al treilea an cel mai mare cumpărător

2019 nu a adus prea mare efervescenţă pe piaţa terenurilor arabile, înregistrându-se puţin peste 30 de tranzacţii cu terenuri mai mari de 30 de hectare, în valoare totală de aproximativ 7,2 milioane de euro. Cel mai mare cumpărător este, ca şi în 2015 şi 2016 , timişoreanul Mateiu Corvin Petru, care a achiziţionat anul trecut cât în ceilalţi doi ani la un loc, adică 420 de hectare pentru 2,3 milioane de euro.
Alina Stanciu - Dum, 05 ian. 2020, 19:31
Topul tranzacţiilor cu terenuri arabile. Un român este pentru al treilea an cel mai mare cumpărător

Timişoreanul Mateiu Corvin Petru, unicul acţionar al companiei Agro Nevada Tim SRL, este pentru al treilea an cel mai mare investitor pe piaţa terenurilor arabile din România, arată o analiză realizată de ECONOMICA.NET pe baza informaţiilor Ministerului Agriculturii, care trebuie să raporteze toate tranzacţiile cu terenuri mai mari de 30 de hectare.

Fermierul a cumpărat printr-un număr de nouă tranzacţii între 30 şi 55 de hectare o suprafaţă totală de aproximativ 420 de hectare de teren arabil în localitatea Ciacova, Timiş pentru care a plătit aproximativ 11,2 milioane de lei adică în jur de 2,3 milioane de euro. Preţul mediu este astfel de apoximativ 8.000 de euro pe hectar.

Vânzătorul a fost australianul Samir Abboud, prin compania Campello, cu activităţi tot în domeniul agriculturii.

Preţ mediu mai mic pe hectar

Tranzacţia de 420 de hectare vine după ce, în 2015 şi 2016, fermierul a preluat de la italianul Marchionni Ruggero şi românul Adrian Mocanu un teren de aproximativ 404,2 hectare în locaitatea Voiteg, cu un preţ mediu de 9.180 de euro pe hectar. Este un teren pe care fermierul îl exploata de mai mulţi ani în calitate de arendaş şi pe care a plătit în total 3,8 milioane de euro.

În rest, în 2019, Ministerul Agrculturii a raportat 32 de tranzacţii cu terenuri arabile, în valoare de aproximativ 7,2 milioane de euro. Cea mai mare suprafaţă per lot a fost de 66,8 hectare, în localitatea Paleu din judeţul, pentru care cumpărătorul a plătit în medie 4.500 de euro pe hectar. 

Spre comparaţie, în 2016, spre exemplu s-au efectuat 46 de tranzacţii cu terenuri arabile în valoare totală de 9,5 milioane de euro. În 2018, au existat doar două tranzacţii cu suprafeţe mai mari de 100 de hectare dintre care, cea mai mare a fost de 138 de hectare. Este vorba despre o vânzare a trei loturi de teren în valoare de 2,3 milioane de lei (500.000 de euro în total sau aproximativ 3.600 de euro hectarul) ce a fost avizată pozitiv în luna mai.

Menţionăm că în clasamentul celor mai mari tranzacţii cu terenuri arabile în funcţie de suprafaţa acestora, ECONOMICA.NET a luat în calcul achiziţiile cu aviz final a terenurilor mai mari de 30 de hectare, menţionate pe site-ul Ministerului Agriculturii.

Te-ar mai putea interesa și
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei (CoE) a adoptat vineri o rezoluţie interimară care îndeamnă autorităţile române să-i despăgubească pe reclamanţi pentru încălcările......
Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 la mie
Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 la mie
Guvernul a aprobat vineri, prin hotărâre, obligativitatea certificatului verde COVID-19 pentru accesul la anumite activităţi ...
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se  întâmplă cu cei 3 milioane de clienți și sutele de mii de păgubiți?
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se întâmplă ...
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să ridice autorizația de funcționarea a City Insurance, cea mai ...
Centrala nucleară de la Cernavodă va merge la capacitate redusă până luni seara
Centrala nucleară de la Cernavodă va merge la capacitate redusă până luni seara
Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă va funcționa la putere redusă din această noapte și până luni după ...