Topul băncilor cu procese pe rol din cauza legii dării în plată

Din cele peste 140 de procese deschise pe rolul instanțelor de judecată în baza legii 77/2016 (până pe data de 1 iunie), unele sunt contestaţii făcute de bănci la notificările de dare în plată trimise de clienţi, altele sunt procese în care băncile au fost citate direct în calitate de pârât de către foștii debitori executați deja silit. În topul proceselor intentate pe baza acestei legi conduce detașat Raiffeisen Bank, urmată de Banca Transilvania. Cele mai puţine procese sunt înregistrate de BCR și BRD.
Gabriela Ţinteanu - mie, 01 iun. 2016, 21:01
Topul băncilor cu procese pe rol din cauza legii dării în plată

O analiză a proceselor aflate la ora actuală pe rolul instanțelor de judecată arată că banca implicată în cele mai multe procese este Raiffeisen Bank. Din sumara analiză pe care am reușit să o facem printre băncile din sistem, din motive de lipsă a comunicării pe acest subiect, Raiffeisen Bank este și cea cu cele mai multe notificări de dare în plată. Astfel, totalul proceselor găsite de ECONOMICA.NET pe portalul instanțelor de judecată este de 24 de cazuri, indiferent de faptul că banca este contestatoare a notificării trimise de client sau pârâtă de client în cazul în care acesta din urmă a fost deja executat silit.

Cea de-a doua bancă în topul proceselor pe darea în plată este Banca Transilvania, cu 21 de cazuri (dacă îl numărăm și pe cel al clientului care a dat în judecată Volksbank, bancă absorbită în 2015 de Banca Transilvania). Apărută relativ târziu pe rolul instanțelor de judecată, Banca Transilvania, după ce a obținut cel mai mare profit din sistemul bancar, trebuie să plătească probabil și ceva oale sparte de pe urma cumpărării Volksbank România. Volksbank a fost cea mai agresivă bancă pe zona de creditare, în perioada de boom imobiliar.

Lăcomia se plătește

Credit Europe Bank, împreună cu divizia sa specială de credite ipotecare, reunește circa 19 contestații și dări în judecată pe legea dării în plată. Bancpost la rândul său deține 17 menționări pe portal.just.ro. Băncile au alergat după câștigarea sau consolidarea cotei de piață în perioada de boom. Plutonul este încheiat de OTP Bank, cu 14 procese și Banca Românească, cu 12 procese. În cazul OTP este clar că marea problemă o reprezintă creditele în franci elvețieni preluate odată cu cumpărarea Millennium Bank în anii trecuți.

În concluzie, bătălia pentru cotă de piață, disperarea de a vinde mult și oricui, se plătește acum. Băncile care au dat credite în franci elvețieni (sau au cumpărat bănci de acest gen) pentru că această monedă permitea un grad de îndatorare mai mare pentru client au probleme pe darea în plată. Bine că nu au apucat să fie date și creditele în yeni japonezi.

În rest, CEC Bank cinci procese, BRD are patru procese, iar BCR este citată doar în trei procese și are deja la activ două dări în plată acceptate, una recunoscută și efectuată, una cu acord de principiu. Dar grosul proceselor va apărea probabil după data de 13 iunie, când trece termenul de epuizare a tuturor etapelor de dare în plată pe cale relativă amiabilă.

Menționăm că cifrele pot fi ușor distorsionate deoarece pe rolul instanțelor de judecată de la sectorul 4 București și la câteva excepții din țară la părțile participante în proces nu apare niciun fel de mențiune.

Top bănci contestatare pe rolul instanțelor


1. Raiffeisen Bank   24

2. Banca Transilvania   21

3. Credit Europe Bank (+ IFN)   19

4. Bancpost   17

5. OTP Bank   14

6. Banca Românească   12

7. Piraeus Bank   5

8. CEC Bank   5

9. Alpha Bank   4

10. BRD   4

11. BCR   3

12. Garanti Bank   3

13. Unicredit   2

14. Libra Bank   1

Te-ar mai putea interesa și
Carantina zonală se încheie pentru localitățile Glina, Tunari şi 1 Decembrie și se prelungește pentru Popești-Leordeni
Carantina zonală se încheie pentru localitățile Glina, Tunari şi 1 Decembrie și se prelungește pentru Popești-Leordeni
Măsura de carantină zonală încetează de vineri, de la ora 22.00, pentru localităţile Glina, Tunari şi 1 Decembrie, potrivit unui comunicat al Prefecturii Ilfov....
Un robot proiectat de o firmă din Israel ar putea să le ia în scurt timp locul degustătorilor de cafea
Un robot proiectat de o firmă din Israel ar putea să le ia în scurt timp locul degustătorilor de cafea
Zilele în care experţii se adunau într-o cameră ermetică pentru a degusta cafeaua şi a da note cu privire la culoare, ...
Guvernul de la Roma a decis relaxarea restricțiilor începând cu sfârșitul lunii aprilie
Guvernul de la Roma a decis relaxarea restricțiilor începând cu sfârșitul lunii aprilie
Italia ar urma să înceapă redeschiderea restaurantelor şi a şcolilor de luni, 26 aprilie, a anunţat vineri şeful guvernului ...
Angela Merkel s-a vaccinat împotriva COVID-19 cu serul de la AstraZeneca
Angela Merkel s-a vaccinat împotriva COVID-19 cu serul de la AstraZeneca
Cancelarul german Angela Merkel a primit vineri prima doză a vaccinului dezvoltat împotriva maladiei COVID-19 de compania ...