Topul băncilor din România. Ce profit au făcut anul trecut liderii sistemului bancar

Competiţia la vârful ierarhiei bancare păstrează cea mai mare bancă românească după active, BCR, şi în topul profiturilor. BCR a făcut profit net de 134 milioane de euro, de peste două ori mai mare decât Erste Bank, acţionarul său majoritar.
Adrian N. Ionescu - sâm, 08 mart. 2014, 09:56
Topul băncilor din România. Ce profit au făcut anul trecut liderii sistemului bancar

După lidera BCR, locul doi în topul profiturilor este disputat între Banca Transilvania (TLV, circa 100 de milioane de eiuro) şi Raiffeisen Bank (60 mil. euro la 9 luni), care încă nu şi-a anunţat rezultatele pe 2013.

Pierderea înregistrată de BRD a fost anunţată atunci când încă mulţi jucători de la bursă pariau pe un rezultat pozitiv.

BRD, a doua cea mai mare bancă din sistem, cu active de peste 47 de miliarde lei, a înregistrat în 2013 pierderi de 385 de milioane de lei, după ce dăduse speranţe cu un profit de 51 de milioane de lei pe primele nouă luni ale anului trecut.

Până în cele din urmă creditele neperformante i-au învins pe managerii băncii controlate de Societe Generale. BRD a trebuit să acopere creditele neperformante cu provizioane, care au depăşit profitul operaţional.

Acţiunea BRD a pierdut peste 5% din valoare în ultimele 12 luni, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), până la 8,8 lei / titlu. Este a patra cea mai mare companie românească listată la BVB, după OMV Petrom, Romgaz şi Fondul Proprietatea,  cu o capitalizare bursieră (valoarea de piaţă) de peste 6,1 miliarde de lei (aproape 1,4 milairde euro).

BCR a rămas lidera sistemului bancar după active, în pofida scăderii acestora cu 8,9%, până la mai mult de 66,7miliarde de  lei (peste 14,9 miliarde de euro) la 31 decembrie 2013.

Cu profitul său net de aproape 600 de milioane de lei (134 de milioane de euro), BCR şi-a salvat, probabil, acţionarul majoritar Erste Bank de la ruşinea pierderilor. Erste a reuşit un câştig net de doar 61 de milioane de euro.

Trebuie remarcat faptul că veniturile nete ale BCR din comisioane au contribuit decisiv la profit, crescând cu 17,7%, până la  la 747,7 milioane, „datorită accentului dedicat operaţiunilor de tranzacţii si plaţi”. În schimb,venitul net din dobânzi a fost mai mic cu 3% în 2013 faţă de 2012, ajungând la 2.803 milioane de lei (634 milioane euro), „din cauza cererii modeste de credite, în pofida revenirii graduale a afacerilor noi”, potrivit raportului BCR.

BCR nu este listată la Bursă, ca urmare a campaniei Erste Bank (EBS) de a convinge Societăţile de Investiţii Financiare (SIF) să-şi schimbe acţiunile BCR pe acţiuni EBS.

În fine, Banca Transilvania (TLV), cea mai atletică bancă românească după salturile înregistrate  în ultimii ani,  şi una dintre cele doar câteva cu capital românesc, a înregistrat un profit cu 30% mai mare decât în 2012, de 443,1 milioane lei.

Cu puţin peste 100 de milioane de euro, profit net, Banca Transilvania este şi una dintre celoe mai profitabile din România. Activele Băncii Transilvania depăşesc 32 de miliarde de lei.

Acţiunea TLV a câştigat în valoare la Bursă 69% în ultimele 12 luni, banca ajungând a cincea cea mai mare companie românească (şi a şaptea în total) de la BVB, cu o valoare de piaţă de 3,8 miliarde de lei (854 milioane de euro). Pe primul loc este Erste Bank şi pe al şaselea compania sud africană de investiţii imobiliare NEPI.

Mai jos de „podiumul” celor mai mari trei bănci lucrurile nu stau neapărat mai rău.

A patra bancă în termeni de active din România, CEC Bank, a încheiat anul trecut cu un profit brut de circa 65 de milioane lei, aproape dublu faţă de rezultatul din 2012, deşi mic, în comparaţie cu al celorlalte. Mai mare decât cel al BRD, totuşi.

Raiffeisen Bank România a încheiat primul semestru din 2013 cu un profit net de 60 de milioane euro  şi probabil că nu va înregistra mai puţin de 100 de milioane de euro pe întreg anul.

A treia bancă listată la bursă, Banca Comerciala Carpatica (BCC), a înregistrat un profit în creştere până la 38 milioane de  lei , mai ales ca urmare a recuperării creanţelor din impozitul amânat.

BCC nu este o bancă mare, cu active totale de 4,06 miliarde de lei,  în scădere datorită vânzării unei părţi a portofoliului de titluri de stat , în valoare de 1.042 mil lei.

BCC este ultima dintre cele trei bănci listate la BVB şi a douăzeci şi patra după mărilme de la cota acesteia, cu o valoare de piaţă de nici 189 de milioane de lei (42 milioane de euro). A cţiunea BCC a câştigat 135  în ultimele 12 luni.

În total

Sistemul bancar a încheiat anul 2013 cu un profit cumulat de 497 de milioane de lei, (primul profit cumulat după trei ani consecutivi de pierderi) în condiţiile în care 23 de bănci au raportat profit pentru 2013, iar 17 bănci au avut pierderi, potrivit unui raport al SIF Muntenia.

„A continuat să de manifeste procesul de dezintermediere (deleverage)”, se spune în raportul citat.

Activele totale ale sistemului bancar românesc s-au redus in 2013 cu doar 3 miliarde de lei, de la 365 la
362 miliarde, după ce la jumatatea anului scăzuseră la 355 miliarde de  lei.

Te-ar mai putea interesa și
Liderii G7 se angajează să distribuie un miliard de doze de vaccin anti-COVID-19 statelor sărace
Liderii G7 se angajează să distribuie un miliard de doze de vaccin anti-COVID-19 statelor sărace
Liderii statelor celor mai industrializate (G7) s-au angajat să distribuie un miliard de doze de vaccin anti-COVID-19 statelor sărace, până la sfârşitul anului viitor, a anunţat duminică......
Preşedintele Consiliului Concurenţei: Economia noastră a mers surprinzător de bine în 2020
Preşedintele Consiliului Concurenţei: Economia noastră a mers surprinzător de bine în 2020
Economia românească a mers suprinzător de bine în pandemie şi a existat o capacitate excelentă de adaptare la criză ...
Drum Expres Craiova – Pitești: Oseminte descoperite într-un sit arheologic pe şantierul tronsonului 1
Drum Expres Craiova – Pitești: Oseminte descoperite într-un sit arheologic pe şantierul tronsonului 1
Mai multe gropi cu oseminte au fost descoperite pe raza satului Gîrleşti, comuna Gherceşti, în timpul lucrărilor pentru ...
Chiriţoiu despre liberalizarea pieţei de energie: Important e să convingem oamenii să treacă în contracte mai avantajoase pentru ei
Chiriţoiu despre liberalizarea pieţei de energie: Important e să convingem oamenii să treacă în contracte mai avantajoase ...
Furnizorii de gaze şi electricitate vor avea în oferta lor şi contracte mai avantajoase o dată cu liberalizarea pieţei ...