Topul câştigurilor la bursă. Cele mai mari sunt ale companiilor mici

Acţiunile vedetelor Bursei de Valori Bucureşti (BVB), care sunt cele mai căutate pentru stabilitatea lor şi pentru dividende, nu au înregistrat şi cele mai mari creşteri de preţuri în primele trei luni de tranzacţii din acest an.  Cea mai bună performanţă a unei vedete (+16%) este, marţi 9 aprilie, cea a Fondului Proprietatea (FP). Cea mai lichidă companie de la BVB se clasează, însă, abia pe locul 15. Dar câştigul ei nu este modest, ci de 14 ori mai mare decât cel din depozitele bancare.
Adrian N. Ionescu - mar, 09 apr. 2013, 08:45
Topul câştigurilor la bursă. Cele mai mari sunt ale companiilor mici

Un câştig de 16% pe primele 96 de zile ale anului (potrivit comparaţiei dintre preţurile din 9 aprilie, la prânz,  şi cele din ultima zi de tranzacţii a anului trecut) se transformă într-un randament anualizat de 76%, de aproape 14 ori mai mare decât dobânda medie la depozitele bancare pe un an.

Acţiunile Antibiotice Iaşi (ATB) au crescut cu 20%. Compania exportă în toată lumea şi, cel mai important, pe extrem de pretenţioasa piaţă americană, dar nu este prea lichidă la Bursa din Bucureşti. Adică nu se găseşte şi nici nu se vinde uşor, nici  la preţul de piaţă.

 

Surprizele

Acţiunile puţin lichide, ale companiilor mici şi mijlocii produc de obicei recordurile. Totuşi, mereu surprinde apariţia în top a uneia sau a alteia.

Acţiunile fabricii de cărămizi Cemacon Zalău (CEON) au fost cele mai mari câştigătoare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în primele trei luni ale anului. În 9 aprilie, acţiunea CEON este de aproape de două ori mai scumpă decât în 28 decembrie (+95%).

COMCM Constanţa (CMCM, +67%), producătorul de materiale de construcţii Prefab Bucureşti (PREH, 65%) şi alte acţiuni fanuiliare doar cunoscătorilor Bursei îşi măsoară aprecierile în zeci de procente (v. Tabelul).

Primele 11 acţiuni din topul câştigurilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) sunt, în general acţiuni puţin lichide (greu de găsit la cumpărare şi greu de vândut la preţuri convenabile).

Rompetrol Rafinare (RRC, +51%) nu mai este demult o vedetă la BVB. Este mult mai puţin căutată decât acţiunea Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS, +61%), o revelaţie la BVB, exportatoare de aspiratoare în Germania şi de incubatoare de ouă, ici şi colo.

Banca Comercială Carpatica (BCC, +26%) are şanse tot mai mari să devină o vedetă, fiind una dintre cele numai trei bănci cotate la BVB.

Dintre surprize mai pot fi remarcate producătorul de ambalaje de sticlă Stirom Bucureşti (STIB, +31%), producătorul de contoare Contor Grup Arad (CGC, +39%), care iese cu succes din insolvenţă şi singura firmă de brokeraj listată, SSIF Broker Cluj Napoca (BRK, +14%).

 

În fine, vedetele

Banca Transilvania (TLV, 12%) are acţiuni mult mai căutate şi mai celebre au avut performanţe mai mici, dar încă incomparabil mai bune decât dobânzile bancare. Randamentele lor anualizate sunt de aproape 54%. Sigur că nu există astfel de dobânzi pe piaţa legală.

Cea mai mare bancă de la Bursă (şi a doua din România),  BRD cu o creşteer de 2% în primele 96 de zile ale anului, dezamăgeşte.

Nici societăţile de investiţii financiare (SIF) nu au performanţe impresionante. Doar acţiunile SIF Muntenia (SIF4) au reuşit o creştere de peste 10%, în vreme ce celelalte abia au depăşit, sau nu,  cotaţia din 28 decembrie, cu care le comparăm.

În 9 aprilie, însă, investitorii interesaţi de SIF-uri cam ieşiseră deja din cursă şi, cel mult preferau, eventual să vândă, şi să răscumpere mai ieftin, ca să aibă un randmanet de divinde mai bun.
În fine, acţiunile OMV Petrom au reuşit o creştere de 7%.

 

Te-ar mai putea interesa și
Electrica a înregistrat pierderi de 175,5 milioane de lei în primele șase luni din 2022
Electrica a înregistrat pierderi de 175,5 milioane de lei în primele șase luni din 2022
Electrica a raportat pierderi de 175,5 milioane de lei în prima jumătate a anului 2022, faţă de un profit net de 76,1 milioane de lei în perioada similară a anului trecut, potrivit Raportului......
Danemarca și Lituania susțin interzicerea acordării de vize turistice cetățenilor ruși pentru a călători în Uniunea Europeană
Danemarca și Lituania susțin interzicerea acordării de vize turistice cetățenilor ruși pentru a călători în Uniunea ...
Miniştrii de externe din Lituania şi Danemarca au cerut miercuri adoptarea unei poziţii la nivelul UE privind interdicţia ...
Taiwanul a prezentat cel mai avansat avion de luptă aflat în posesia sa, după exercițiile militare chineze din largul coastelor sale
Taiwanul a prezentat cel mai avansat avion de luptă aflat în posesia sa, după exercițiile militare chineze din largul ...
Taiwanul şi-a prezentat miercuri cel mai avansat avion de luptă, F-16V, de fabricaţie americană şi echipat cu rachete, ...
Consiliul Local al Sectorului 6 crește prețurile pentru închirierea tarabelor din piețe
Consiliul Local al Sectorului 6 crește prețurile pentru închirierea tarabelor din piețe
Consiliul Local al Sectorului 6 a aprobat, în şedinţa de miercuri, majorarea tarifelor pentru serviciile prestate şi ...