Topul celor mai bune state europene unde să dezvolți o afacere. România este pe poziția a zecea

Pentru freelanceri sau antreprenorii care doresc să își deschidă un business, cel mai bine este să investească în UK. Crearea unei entități juridice durează doar cinci zile, iar pentru ușurința cu care se fac afaceri statul a primit un scor de 84 din 100 de puncte. România este pe poziția a zecea, fiind un loc propice pentru afaceri din perspectiva costurilor mici de înființare și a faptului că există o diferență redusă între potențialul financiar al bărbaților și cel al femeilor.
Alina Stanciu - Dum, 29 aug. 2021, 15:59
Topul celor mai bune state europene unde să dezvolți o afacere. România este pe poziția a zecea

România este a 10-a țară din UE, cu 73 de puncte din 100,  într-un clasament al statelor europene în funcție de gradul de dificultate al craării unui nu business, potrivit unui studiu realizat de Tide, principalul furnizor de servicii bancare digitale pentru întreprinderi și freelenceri din Marea Britanie.

Ne evidențiem însă pozitiv din  perspectiva diferenței mici între veniturile salariale ale femeilor în raport cu ale bărbaților ( suntem pe poziția a doua după Luxembourg). Acest lucru este un indicator al valorilor, atitudinilor și priorităților națiunii.

De asemenea, suntem pe poziția a cincea în funcție de costurile de înființare a unei societăți,  după Slovenia, și UK unde procesul este gratuit, Irlanda și Danemarca.

După rata șomajului România este pe locul 8, iar în funcție de timpul necesar pentru a deschide o afacere sunt pe locul 10, cu 20 de zile. Economiile sănătoase tind să aibă rate scăzute ale șomajului. Dacă vă desfășurați activitatea într-o economie sănătoasă și în creștere, este posibil să vă fie mai ușor să vă vindeți produsele și serviciile. Teoretic, ratele scăzute ale șomajului ar putea, însă, să ajungă la un punct în care recrutarea ar putea deveni dificilă sau costisitoare.

Unde este cel mai ușor să faci afaceri

Marea Britanie a fost desemnată cea mai bună țară europeană pentru a începe o afacere datorită economiei mari, ratei scăzute a șomajului și ușurinței cu care se poate începe și conduce o afacere, potrivit Tide. De asemenea, Regatul Unit are cele mai mici costuri asociate cu demararea unei afaceri, adică zero,  la egalitate cu Slovenia.

Irlanda este un alt concurent de top, asociind economia sa puternică cu rate de impozitare rezonabile și ușurința de a începe și de a conduce o afacere. Statul este urmată îndeaproape de Olanda, pe locul al treilea, datorită unei combinații între capitalizarea ridicată a pieței, simplitatea înființării unei companii și rata foarte scăzută a șomajului.

Cea mai mare surpriză în fruntea clasamentului nostru este Estonia, care a ajuns pe locul cinci după ce a obținut rezultate foarte bune în multe categorii diferite, inclusiv în ceea ce privește ușurința de a face afaceri. Estonia este primul loc care oferă e-rezidență, ceea ce înseamnă că oricine își poate stabili sediul și finanțele în această țară, ceea ce ar putea provoca un aflux de noi întreprinderi care se creează în această țară.

Luxemburg are cea mai mică diferență de salarizare între femei și bărbați dintre toate țările analizate în studiu, iar Germania este lider la categoria PIB, ceea ce înseamnă că are o economie mai mare și mai activă.

Nu în ultimul rând, Republica Cehă are cea mai mică rată a șomajului

Topul Tide a fost realizat după analiza indicatorii naționali de performanță pentru 28 de țări europene, inclusiv PIB-ul, rata șomajului și aspectele practice ale înființării unei companii.

Top 10 cele mai bune țări europene unde să dezvolți o afacere 

Sursa: Tide

Ce ar trebui să analizezi înainte de a-ți deschide o afacere

Conform Tide, obstacolele comerciale se manifestă în diferite moduri, inclusiv prin rate de impozitare ridicate, taxe de înființare costisitoare și procese lente de creare a unei întreprinderi.

Alți factori care trebuie luați în considerare la început sunt  ratele șomajului, saturația de noi întreprinderi în domeniul respectiv de activitate, ușurința de a face afaceri și nivelul de egalitate de remunerare între femei și bărbați. Toate acestea sunt valori care pot indica sănătatea unei economii, perspectivele pentru compania dumneavoastră, precum și valorile și normele culturale în care veți funcționa.

Te-ar mai putea interesa și
Generarea de idei a devenit mai simplă
Generarea de idei a devenit mai simplă
Una dintre principalele dificultăți întâmpinate în munca de la distanță sau în regim hibrid este găsirea unor metode noi și eficiente de a organiza sesiuni de brainstorming și de a colecta......
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul ...
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea ...
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...