Unde este cea mai ieftină piaţă alimentară din România

În funcţie de piaţa de unde cumperi, cheltuielile cu alimentele de bază se pot diminua cu până la jumătate. Există regiuni ale ţării unde legumele şi fructele sunt mult mai ieftine decât media pe ţară. Cele mai mici preţuri sunt în Dorohoi, judeţul Botoşani.
Alina Stanciu - Dum, 13 mai 2012, 21:04
Unde este cea mai ieftină piaţă alimentară din România

O analiză a preţurilor medii lunare la produsele alimentare de bază arată discrepanţe semnificative între diversele regiuni ale ţării. Nu există însă oraşe sau regiuni care să aibă preţuri mici la toate categoriile de mărfuri luate în discuţie. Totuşi, în pieţele din municipiul Dorohoi din judeţul Botoşani se practică cele mai mici preţuri la cele mai multe produse dintre cele analizate. 

Astfel, din datele Institutului Naţional de Statistica, un kilogram de fasole boabe costa în medie, în februarie 2012 (ultimele date disponibile) 6,2 lei. Sunt însă pieţe unde fasolea costă cu peste un leu mai puţin. Este cazul oraşului Slobozia, unde preţul mediu este de 5 lei pe kilogram, Sibiu-5,01 lei sau Mediaş-5,09 lei. În Capitală,  fasolea se vinde cu mult peste preţul mediu din ţară, un kilogram ajungând la peste 7 lei.

În unele regiuni ale ţării se pot cumpăra cartofi cu mai puţin de un leu kilogramul. Este cazul oraşelor Dorohoi (0,7 lei), Botoşani (0,78 lei) sau Buzău (0,8 lei). În Bucureşti, preţul mediu al unui kilogram de cartofi se ridică la 1,28 de lei, peste media pe ţară care se cifrează la 1,07 lei.

Varza costă în mai multe pieţe din ţară 1 leu, cu 69 de bani sub preţul mediu pe kilogram. Cea mai ieftină varză o putem cumpăra din Târgul Mureş, Tulcea sau Turda. Aproape la fel de ieftină, este şi în Harghita-1,1 lei pe kilogram. În capitală, costul mediu al unui kilogram de varză ajunge la 1,6 lei.

Cei mai ieftini morcovi îi găsim la Bacău şi Dorohoi, cu 1,5 lei kilogramul. La Craiova şi Botoşani sunt cu 0,25 lei mai scumpi, iar în Timişoara costul unui kilogram ajunge la 1,85 de lei. Media pe ţară este de 2,2 lei, iar în Bucureşti preţul mediu ajunge la 2,58 de lei.

Din Craiova se poate achiziţiona cea mai ieftină ceapă uscată. Preţul mediu din piaţa locală este de 1,2 lei kilogramul, comparativ cu media ţării care ajunge la 1,99 de lei. În multe oraşe ale ţării, printre care Bacău, Buzău, Dorohoi, Slobozia costul unui kilogram de ceapă este de 1,5 lei. În capitală, consumatorii plătesc în medie 2,5 lei pe kilogram.

La nivel de ţară, un kilogram de mere costă în medie 2,57 de lei, iar cele mai ieftine se găsesc în Dorohoi -1,88 de lei. Mere ieftine sunt şi în Bistriţa-1,97 de lei sau în Năsăud-2 lei. În Bucureşti, merele se vând cu 3,26 lei kilogramul.

Laptele proaspăt de vacă are un preţ mediu de 2,71 de lei, dar există şi zone unde laptele se vinde cu mai puţin de 2 lei. Este cazul pieţei din Dorohoi (1,94 lei). În rest, în cea mai mare parte a ţării costul unui litru de lapte ajunge la 2,5 lei-3 lei.

La Sibiu găsim cele mai ieftine ouă-0,52 lei bucata. De asemenea, preţuri mici sunt şi la Tulcea-0,55 lei sau la Ploieşti ori Timişoara-0,58 de lei bucata. În medie, la nivel de ţară prețul unui ou ajunge la 0,86 de lei, în condiţiile în care în unele zone ale ţării preţul ajunge la 1,66 lei.  

Telemeaua de vacă costă în medie 14,35 lei kilogramul, cele mai mici preţuri fiind în Oradea şi Harghita, unde preţul mediu este de 10 lei. În Craiova şi Iaşi costul kilogramului de brânză ajunge la 11 lei, în timp ce la Slatina costă 12 lei. În capitală, preţul mediu ajunge la 15,71 lei pe kilogram.

Brânza din lapte de oaie ajunge în medie la 18,22 lei, iar municipiul Turnu Măgurele are cele mai mici preţuri-13 lei pe kilogram.  În Slatina, preţul mediu este de 14 lei, în timp ce în pieţele din Târgul Mureş brânza de oaie se vinde cu 15 lei. În Bucureşti, media pentru un kilogram de brânză de oaie este de 20,88 de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Fostul prim-ministru ceh Andrej Babis este anchetat în Franța pentru fraudă și spălare de bani
Fostul prim-ministru ceh Andrej Babis este anchetat în Franța pentru fraudă și spălare de bani
Miliardarul Andrej Babis, fost prim-ministru al Cehiei, este anchetat în Franţa pentru spălare de bani proveniţi din fraude fiscale, transmite AFP. Parchetul Naţional Financiar (PNF) a confirmat......
Scriitorul britanic Salman Rushdie a fost înjunghiat în timpul unui eveniment desfășurat la New York. El e în viață și a fost transportat la un spital
Scriitorul britanic Salman Rushdie a fost înjunghiat în timpul unui eveniment desfășurat la New York. El e în viață ...
Scriitorul Salman Rushdie a fost atacat vineri în timpul unui eveniment desfăşurat în statul american New York, informează ...
Primăria Iași a primit 43 de milioane de lei prin Programul Anghel Saligny pentru două proiecte mari de infrastructură
Primăria Iași a primit 43 de milioane de lei prin Programul Anghel Saligny pentru două proiecte mari de infrastructură
Primarul Mihai Chirica a anunţat, vineri, că municipiul Iaşi va primi 43 de milioane de lei prin Programul Naţional de ...
Evergent Investments, fosta SIF Moldova, raportează un rezultat net de 65,2 milioane de lei la semestrul I din 2022, mai mult decât estimase pentru tot anul
Evergent Investments, fosta SIF Moldova, raportează un rezultat net de 65,2 milioane de lei la semestrul I din 2022, mai ...
Compania de investiții Evergent Investments raportează pentru semestrul I depășirea rezultatului net estimat pentru tot ...