Topul celor mai profitabile bănci în 2022. În doi ani s-a dublat profitul pe sistem, dar, preventiv, instituţiile de credit ascultă de BNR şi nu dau dividende

Marea surpriză a rezultatelor financiare din 2022 a reprezentat-o Raiffesen Bank, care s-a situat pe locul al patrulea, cu o cre;tere de aproximativ 50% a profitului realizat. Primele trei locuri sunt ocupate de primele trei bănci care sunt şi cele mai mari din punct de vedere al activelor: Banca Transilvania, BCR şi BRD. Cele mai mici creşteri de profit au fost înregistrate de BRD şi ING Bank. Profitul net la nivelul sistemului bancar în 2022 a atins un vârf istoric: 10,2 miliarde de lei, în creştere cu 24,4% faţă de anul precedent. Majoritar, profiturile rămân în bănci.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 19 mart. 2023, 19:54
Topul celor mai profitabile bănci în 2022. În doi ani s-a dublat profitul pe sistem, dar, preventiv, instituţiile de credit ascultă de BNR şi nu dau dividende

Profitul net la nivelul sistemului ban­car românesc a ajuns la sfârşitul anu­lui 2022 la un nivel record, de 10,2 mld. lei, în creştere cu 24,4% faţă de câş­tigul din 2021, iar activele au urcat la un vârf de 701,4 mld. lei, în condiţiile creşterii creditării cu un ritm mediu de 14% an/an, potrivit datelor BNR.

Acesta a fost cel mai bun câştig anual pentru bănci.

Privind retrospectiv, în 2021 câştigul băncilor urcase la un vârf de 8,2 mld. lei, după ce în 2020 profitul în bankingul românesc a fost de 5 mld. lei, iar câştigul din tot anul 2019, de dinaintea pandemiei COVID-19, era de 6,3 mld. lei. Mai exact, în doi ani, profitul per total sistem bancar s-a dublat.

Pe primul loc, cu cel mai mare profit, s-a situat Banca Transilvania, cu 2,2 mld. lei în 2022, în creştere cu 22%, la venituri de 5,4 mld. lei. Profitul BT a crescut cu 23% faţă de 2021, pe fondul creșterii puternice a veniturilor din dobânzi și comisioane, care au contrabalansat creșterile de provizioane. Conducerea băncii a propus ca profitul să fie reținut în capital și rezerve.

Pe locul doi, atât din punct de vedere al profiturilor, cât şi al acvtivelor, se situează Banca Comercială Română (BCR), controlată de austriecii de la Erste Group. Aceasta a înregistrat un profit net de 1,74 mld. lei (354 milioane de euro) în 2022, în creştere cu 23,8% faţă de rezultatul de 1,4 mld. lei (286,5 milioane de euro) obţinut în 2021.

Profitul net al Grupului BRD Groupe Societe Generale a fost de 1,337 miliarde lei, rentabilitatea capitalurilor proprii fiind de 16%. Faţă de profitul de 1,319 miliarde lei obţinut în 2021, creşterea în 2022 a fost de nici 2%. BRD a anunţat că, în conformitate cu prevederile Comitetului de Supraveghere Macroprudenţială, nu va acorda dividende în acest an. Rămâne cea de-a treia bancă din punct de vedere al activelor şi al profitului.

Grupul austriac Raiffeisen a raportat pentru 2022 un profit record de 254 mil. euro (1,25 mld. lei) din operaţiunile din România, în creştere cu 47% faţă de câştigul din 2021. Şi creditele şi veniturile au făcut salturi de 20%. Practic, Raiffeisen Bank devine a patra bancă din punct de vedere al profitului înregistrat, dar şi instituţia de credit cu cea mai mare creştere.

Unicredit Bank şi ING Bank au avut cam acelaşi profit. Dacă în cazul UniCredit Bank România profitul net ajustat a fost de de 200 de milioane de euro, în creștere cu peste 16% față de rezultatul din 2021, la ING Bank creşterea fost de 3%, profitul net înregistrat fiind de 1,06 miliarde de lei.

CEC Bank a încheiat 2022 cu un profit net estimat, neauditat, de 446,8 milioane de lei (91 mil euro), în creştere cu 22% faţă de rezultatul înregistrat în 2021, în paralel cu majorarea cu 22% a activelor, până la 61,8 miliarde lei. Acesta este al patrulea an consecutiv în care CEC Bank raportează profituri solide, în creştere.

Alpha Bank România a raportat pentru 2022 un profit net de 33 milioane euro, în condiţiile în care în 2021 banca a avut un profit înainte de impozitare de 25,6 milioane euro.

OTP Bank România a înregistrat în 2022 un profit după impozitare de 34,6 milioane de lei, în scădere cu 40% comparativ cu anul 2021, potrivit raportului publicat la Budapesta, în care rezultatele băncii sunt prezentate consolidat, ajustate în conformitate cu standardele grupului.

Aşa cum am menţionat, la recomandarea BNR, băncile nu acordă dividende şi păstrează profiturile drept „bani albi pentru zile negre”.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Liderul Wagner ameninţă oficiali ai Kremlinului cu o reacţie populară, acuzându-i că ar fi cerut presei ruse de stat să îl cenzureze
Liderul Wagner ameninţă oficiali ai Kremlinului cu o reacţie populară, acuzându-i că ar fi cerut presei ruse de stat ...
Liderul grupării ruse de mercenari Wagner care a ocupat oraşul ucrainean Bahmut, Evgheni Prigojin, a acuzat duminică oficiali ai Kremlinului că au interzis presei ruse de stat să relateze despre......
Romgaz vinde aproape 90% din producția de gaze a acestui an la preț reglementat. Ar putea fi, în final, un avantaj pentru producătorul de stat
Romgaz vinde aproape 90% din producția de gaze a acestui an la preț reglementat. Ar putea fi, în final, un avantaj pentru ...
La nivelul întregului an 2023, 88% din producția de gaze a Romgaz, cel mai mare producător din România, controlat de ...
Angajări pe salarii de la 1.000 de euro în hoteluri din Grecia şi Cipru
Angajări pe salarii de la 1.000 de euro în hoteluri din Grecia şi Cipru
Hotelierii din Grecia şi Cipru angajează în această perioadă 80 de români în sezonul estival, pe salarii care încep ...
Sindicatele din învăţâmânt anunţă că greva continuă pentru că guvernul nu a rezolvat cerinţa esenţială
Sindicatele din învăţâmânt anunţă că greva continuă pentru că guvernul nu a rezolvat cerinţa esenţială
Greva generală din Educaţie continuă, pentru că, după trei zile de pauză în negocieri, executivul nu a venit cu o ...