Topul celor mai profitabile dividende promise de companiile de la bursă

10 dintre companiile listate la Bursă promit dividende care ar aduce profituri de două ori mai mari şi în răstimp cel puţin de două ori mai scurt decât dobânzile la depozitele bancare, potrivit unei sinteze primite de ECONOMICA.NET de la casa  de brokeraj Prime Transaction. Se remarcă dividendele marilor companii controlate de stat.
Adrian N. Ionescu - mie, 09 apr. 2014, 06:13
Topul celor mai profitabile dividende promise de companiile de la bursă

„Anul acesta, dividendele oferite de companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) asigură randamente net superioare dobânzilor bancare”, spun analiştii casei de brokeraj Prime Transaction, în debutul statisticii care adună laolaltă dividendele celor mai importante acţiuni de pe piaţa principală a BVB.

Campioana absolută a anului este o companie mică, Alumil Rom Industry (ALU), cu un randament al dividendului de aproape 47%, potrivit preţului acţiunii ALU din 8 aprilie.

Alte 9 companii promit să distribuie, din profitul pe anul trecut, dividende suficient de mari ca să se ridice la cote cel puţin duble faţă de media dobânzii la depozitele bancare pe cel mult un an, potrivit sintezei primite de ECONOMICA.NET de la Prime Transaction.

Printre liderii topului celor mai profitabile dividende din acest an se mai numără şi „revelaţia de la Dorohoi” de anul trecut, compania de confecţii Conted Dorohoi (CNTE), care lucrează pentru marile branduri europene, ca şi Nuclearelectrica (SNN) şi Transelectrica (TEL), toate cu randamente de peste 13%.

Media dobânzilor la depozitele bancare la termene de cel mult un an este mai mică de 4%, potrivit BNR. Având în vedere că dividendele se distribuie în cel mult o jumătate de an de la aprobarea lor, profitabilitatea investiţiei la preţurile curente ar fi cu atât mai mare.

Randamentele dividendelor rezultă din raportul dintre dividendul brut alocat fiecărei acţiuni şi preţul acesteia  la bursă. În statistica Prime Transaction, pot fi găsite datele în care AGA va aproba dividendul, respectiv datele până la care se mai pot cumpăra acţiunile pentru a obţine dreptul de a încasa dividende. Dividendul CNTE nu mai este accesibil pentru investitorii noi.

În cazul SNN, randamentul mare se explică mai ales prin deprecierea consecventă a acţiunii după oferta publică de astă toamnă, care a adus-o la cota BVB. Ca şi în cazul celorlalte mari companii controlate de de stat, guvernul este interesat să încaseze maximul posibil de dividende pentru a-şi finanţa deficitul bugetar. Preţul SNN a scăzut, însă, din cauza perspectivelor incerte ale profitului din acest an şi asta este ceea ce a dus la creşterea randamentului dividendului.

Şi randamentele ale dividendelor Transelectrica, Transgaz (TGN, 8,9%  la preţul din 8 aprilie), Romgaz (SNG, 7,6%) şi Conpet Ploieşti (COTE, 7,1%) sunt mult mai mari decât dobânzile. Dividendele sunt suficient de mari încât randamentul să nu fie diminuat de menţinerea la niveluri ridicate a cotaţiei acţiunilor respective (termenul de raportare a dividendului).

Romgaz este a doua cea mai mare producătoare de resurse naturale a ţării, TEL şi TGN operează magistratele naţionale de transport ale electricităţii şi gazelor naturale, iar COTE – reţeaua naţională de conducte de petrol şi produse petroliere.

OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie românească, este pe poziţia a 13-a în topul celor mai profitabile 15 dividende, cu 6,9%.

Restul locurilor la vârful clasamentului este ocupat de companii mici şi / sau ale căror acţiuni nu sunt lichide (se găsesc greu la cumpărare şi li se găsesc greu cumpărători).

Dintre acestea se remarcă producătoarea de electrocasnice Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS, 8,5%), care dă dividende mari pentru că acţionarii săi sunt însetaţi de bani gheaţă: Cătălin Chelu şi partenerii prin care acesta controlează compania este controlată de  mulţi, ca şi salariaţii care au mai rămas acţionari.

Mai nou, însă, controversatul om de afaceri pare să fi intrat în dipsută şi cu ceilalţi şefi ai companiei şi a cerut reinvestirea profitului, prin mai multe firme acţionare la ELGS, pe care  le controlează sau cu care este partener.

 

La fondul sacului

2014 nu este anul SIF-urilor în materie de dividende şi nici al Fondului Proprietatea. Dividendul SIF Muntenia (SIF4, randament peste 18%) este extrem de nesigur. Este mult mai probabil ca acţionarii dominaţi de grupul de investitori concentraţi în jurul SIF Banat Crişana (SIF1) să decidă alocarea profituluila rezerve pentru investiţii, aşa cum face şi SIF1.  SIF Banat Crişana este unul dintre acţionarii principali ai SIF4, dar este acţionar majoritar al SAI Muntenia Invest, administratorul SIF4.

SIF Moldova (SIF2) propune două variante de dividende, unul mai mare şi unul mai mic. SIF Transilvania (SIF3) vrea să dea acţiuni noi gratis în loc de dividende. Excepţia este SIF Oltenia (SIF5), al cărei dividend ar putea da un randament de peste 15%.

Şefii SIF-urilor nu pot fi acuzaţi  de zgârcenie, după ce o mare parte din piaţă le-a atras atenţia că forţează acordarea de dividende mari, la presiunea unor acţionari lacomi, în urma vânzării de active şi cu riscul epuizării resurselor.

Acum, SIF-urile optează pentru refacerea resurselor. Nu acelaşi lucru se poate spune despre Fondul Proprietatea (FP), care nu dă dividende pentru că oricum le-a pregătit investitorilor distribuirea  a 5% dintr-un capital social primit gratis de la stat.

Lista companiilor cu randamente ale dividendelor de peste 4% se încheie cu Bursa de Valori Bucureşti (BVB) S.A. însăşi.

Valoarea dividendelor, randamente şi alte detalii, în sinteza Prime Transaction.

Aşa cum era de aşteptat, acţiunile firmelor care distribuie dividendele beneficiază de mai multă atenţie decât titlruile celor care nu o fac. Cele dintâi au beneficiat de o creştere me­die a preţului acţiunilor în perioada 7 aprilie 2013-7 aprilie 2014, În schimb, companiile care nu au plătit dividende au câştigat în medie 5,3% în ultimul an, potrivit calculelor ZF.ro.

Te-ar mai putea interesa și
Milioane de euro pentru modernizarea Elcen și a altor producători români de energie electrică. Ministerul Energiei anunță că lucrează deja la legislație
Milioane de euro pentru modernizarea Elcen și a altor producători români de energie electrică. Ministerul Energiei anunță ...
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a aprobat constituirea unui grup de lucru la nivelul ministerului care să pregătească legislaţia pentru acordarea unor fonduri de milioane de euro pentru......
Asigurare specială pentru spitalizare și operații în condiții bune. Francezii promit intervenții de până la 20.000 de euro pe an, în România. Prețul, neanunțat public , între câteva sute și peste 1000 de euro pe an
Asigurare specială pentru spitalizare și operații în condiții bune. Francezii promit intervenții de până la 20.000 ...
Groupama Asigurări, unul dintre jucătorii semnificativi de pe piața asigurărilor de sănătate, lansează un nou produs ...
UPDATE Primăria a publicat contractul  cu BRAI-CATA, firma care înlocuiește Romprest. Vești importante pentru locuitorii Sectorului 1. Primarul Clotilde Armand are liber să rupă contractul cu Romprest, firma de salubrizare cu care e în conflict deschis
UPDATE Primăria a publicat contractul cu BRAI-CATA, firma care înlocuiește Romprest. Vești importante pentru locuitorii ...
Consiliul Local Sector 1 a aprobat, în şedinţa de marţi, proiectul de hotărâre, cu trei amendamente ale PNL, prin care ...
Eni va dezvolta împreună cu KazMunayGas proiecte în domeniul regenerabilelor în Kazahstan
Eni va dezvolta împreună cu KazMunayGas proiecte în domeniul regenerabilelor în Kazahstan
Grupul petrolier Italian Eni intenționează să extindă business-urile din sectorul energiei eoliene și solare din Kazahstan ...