Topul dividendelor pe 2015: SIF-urile revin în vizorul analiştilor

Arestarea lui Dragoş Bîlteanu, fostul preşedinte al SIF Banat Crişana (SIF1) care a promovat politica „zero dividend” , poate produce pe piaţă şi ruptura cu strategia de dividende sărace sau deloc, a cel puţin două societăţi de investiţii financiare (SIF-uri). SIF-urile ar putea da dividende suficient de consistente în 2015, pentru a avea randamente de până la 9%, la preţurile acţiunilor din prezent, potrivit casei de brokeraj BlueRock.
Adrian N. Ionescu - mar, 03 mart. 2015, 22:01
Topul dividendelor pe 2015: SIF-urile revin în vizorul analiştilor

Alegerea a trei noi administratori ai SIF Banat Crişana (SIF1), pe locurile lăsate libere de Dragoş Bîlteanu & Co., a fost amânată pentru aprilie. Competiţia se mai duce încă, între adepţii unor dividende cât mai mari şi cei a unor politici mai echilibrate, dar oricum nu la fel de restrictive ca ale lui Bîlteanu.

Chiar dacă aşa numiţii „oameni ai lui Bîlteanu” ar mai face jocurile la SIF Muntenia (SIF4), analiştii au devenit optimişti privind bogăţia recoltei de dividende a SIF-urilor.

„Estimarea noastră este că SIF Banat Crişana (SIF1) va relua plăţile de dividende, primele de după anul 2012, când a repartizat astfel profitul din 2011. Ne bazăm pe marea probabilitate ca noul consiliu de administraţie va reprezenta mai bine interesele acţionarilor”, se spune într-un raport al casei de brokeraj BlueRock Financial Services, care conţine Topul dividendelor pe 2015.

Un scenariu cu 50% din profit alocat dividendelor ar duce la un dividend brut de 1,1222 lei / acţiune SIF1 şi un randament al dividendului de 9%, dublu faţă de rata medie a dobânzilor bancare la depozitele pe un an. „Şi ne aşteptăm ca şi SIF Muntenia (SIF4) să urmeze scenariul cu un dividend brut de 0,1021 lei / acţiune SIF4 şi un impresionant randament de 12%”, scriu analiştii BlueRock.

Mai departe, conducerea SIF Moldova (SIF2) a propus deja un dividend de 0,1012 de lei / acţiune (6% randament), însoţit însă de distribuţia câte unei acţiuni noi gratuite, la fiecare alta deja deţinută. SIF2 rămâne consecventă  politicii sale de rezistenţă la apetitul investitorilor de a stoarce de resurse SIF-urile, chiar cu riscul ca acestea să-şi vândă tot ce au mai valoros din portofolii şi de a deveni ţinte nerelevante pe piaţă.

La rândul său, SIF Oltenia (SIF5) ar putea da un dividend de 0,1347 lei / acţiune, potrivit calculelor BlueRock (8% randament), făcute cu o rată de alocare medie pe cele mai recente trei distribuţii.

Tot un randament de 8% ar înregistra şi achiziţia la preţurile actuale a acţiunilor SIF Transilvania (SIF3), de la care se aşteaptă reluarea plăţii de dividende de 90% din profit.

După randamentele estimate odată cu dividendele altor  peste 20 de acţiuni, se remarcă  societăţile energetice, situaţie descrisă deja  de ECONOMICA.NET, dar şi  companii puţin lichide şi cu o prezenţă cu atât mai spectaculoasă în Topul dividendelor pe 2015.

Producătorul de echipamente de cale ferate VAE Apcarom (APC), egalează randamentul de 13% estimat pentru Acţiunile Transelectrica (TEL), mult mai lichide. „Revelaţia de la Dorohoi”, fabrica de confecţii Conted are randament de 10%, iar între SIF5 şi SIF 2 se strecoară Romcarbon Buzău (ROCE).

 

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu constituie recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Analiştii fac estimări, cercetând datele despre companii şi acţiuni lor şi strategiile lor, dar datele se pot schimba, iar ECONOMICA.NET sau analiştii citaţi poate să nu actualizeze la timp estimările.

Estimările nu sunt decât repere, şi nu pot constitui sugestii  pentru anumite operaţiuni de piaţă.

Nici autorii estimărilor şi nici  ECONOMICA.NET nu-şi asumă răspunderea pentru rezultatele deciziilor de investiţii, care trebuie luate exclusiv de investitori, în funcţie de profilele lor de risc.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...