Topul oraşelor cu cele mai mari ieftiniri la case

Preţurile solicitate de proprietari pentru apartamentele scoase la vânzare în cele mai mari şase oraşe din ţară s-au redus în primele şase luni cu până la 4,5%, tendinţa de scădere fiind mai accentuată pe segmentul nou, unde ajustarea a ajuns până la 6,7%, potrivit portalului imobiliare.ro.
Economica.net - mar, 26 iun. 2012, 09:07
Topul oraşelor cu cele mai mari ieftiniri la case

Cea mai mare scădere a preţului mediu, de 4,5%, s-a înregistrat în Ploieşti, în timp ce apartamentele din Timişoara au pierdut cel mai puţin la preţ, respectiv doar 0,5%.

În general, tendinţa de scădere în prima jumătate a anului a fost mai accentuată pe segmentul nou, cu un maximum de -6,7% la Cluj.

În Bucureşti, preţul mediu a ajuns în iunie la 1.134 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi scoase la vânzare, înregistrând o scădere de aproape patru procente în primele şase luni ale anului. Apartamentele vechi au avut o scădere de trei procente în acest interval. Mult mai dinamic s-a dovedit a fi segmentul unităţilor noi, care s-au ieftinit, în medie, cu 6% în perioada analizată.

Preţul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucureşti a ajuns în luna iunie la 1.295 euro/mp util, în scădere cu 6% faţă de luna decembrie, respectiv cu 8% faţă de iunie 2011. Tendinţa de scădere a fost resimţită pe toate categoriile de apartamente noi, ritmul fiind însă diferit. Cea mai dinamică evoluţie au avut-o garsonierele şi apartamentele cu două camere, care s-au ieftinit cu 8,6%, respectiv 7% în primele şase luni ale anului. Unităţile cu trei camere s-au ieftinit cu 3%.

La apartamentele vechi scoase la vânzare în Capitală preţul mediu a ajuns la 1.064/euro mp de suprafaţă utilă. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, se remarcă o reducere, la această categorie, de 3,2%, iar faţă de începutul anului diferenţa este de -2,7%. Spre deosebire de segmentul nou, nicio categorie de apartamente vechi din Capitală nu a înregistrat o scădere de preţ mai mare de 4% în ultimele şase luni. Totuşi, cel mai mult s-au devalorizat garsonierele, -3,8%, dar şi unităţile cu trei camere, care acum sunt mai ieftine cu 2,8% decât la începutul anului.

Braşovul a fost unul din cele mai stabile oraşe în prima parte a anului, din punct de vedere a evoluţiei preţurilor locuinţelor. Astfel, preţul mediu este de 848 euro/mp de suprafaţă utilă, cu 1,3% mai puţin decât la începutul anului, respectiv cu aproape 2% mai puţin decât în urmă cu 12 luni. Preţul apartamentelor noi din ansamblurile rezidenţiale braşovene a atins valoarea de 931 euro/mp, în creştere cu aproape 4% faţă de începutul anului. În ceea ce priveşte apartamentele vechi, preţul mediu solicitat de proprietari a înregistrat o scădere de 2% în primele şase luni, ajungând la 838 de euro/mp util.

Apartamentele mari, cu patru camere, s-au devalorizat cel mai mult, preţul mediu, în acest caz, scăzând cu aproape 5%. Preţul cerut pentru garsoniere şi apartamentele cu două camere a scăzut cu 1,8%, respectiv 1,3% în primele şase luni ale anului. Apartamentele cu trei camere reprezintă o excepţie, preţul mediu solicitat în acest caz crescând cu 0,4% în prima parte a acestui an.

Locuinţele din Cluj-Napoca au înregistrat o scădere de 4,2%, astfel că preţul mediu a ajuns la 908 euro/mp util. Valoarea actuală este cu doar 8,2% mai mică decât cea înregistrată în urmă cu 12 luni, aici întâlnindu-se cea mai mare diferenţă anuală dintre toate oraşele analizate. Scăderea de preţ a fost resimţită mai ales pe segmentul apartamentelor noi, unde a fost înregistrată o contracţie de aproape 7% în prima parte a acestui an – de la 905 euro/mp util, la 844 euro/mp util, respectiv de 15% în ultimele 12 luni.

Pentru apartamentele vechi din Cluj-Napoca preţul a scăzut cu 2%, până la 960 euro/mp util. Cea mai mare variaţie de preţ este întâlnită în cazul garsonierelor vechi, unde a fost constatată o scădere de 3,8%. Apartamentele cu două camere s-au ieftinit cu 1,9% în intervalul ianuarie – iunie, iar preţul unităţilor cu trei camere a scăzut cu 1,3% în acelaşi interval.

În Constanţa, media preţurilor este de 899 euro/mp util în iunie, în scădere cu aproape 3% faţă de începutul anului, în condiţiile în care la apartamentele noi s-a înregistrat o creştere de 1,7%, până la 962 euro/mp util, iar la cele vechi o scădere de 4%, la 884 euro/mp util. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile solicitate pentru apartamentele din Constanţa sunt, în medie, cu 4,5% mai mici.

Alături de Braşov, Timişoara se numără printre oraşele în care evoluţia preţurilor apartamentelor a fost moderată în primele şase luni ale acestui an. Scăderea în acest oraş a fost de 1,7% până la 796 euro/mp util. Tendinţa de scădere a preţurilor a fost mai accentuată pe segmentul nou (-5%), în timp ce locuinţele vechi s-au ieftinit cu doar 0,5%. Astfel, locuinţele noi au în medie un preţ de 842 euro/mp util, cele vechi de 791 euro/mp.

Locuinţele din Ploieşti sunt scoase la vânzare la un preţ mediu de 832 euro/mp util, cu 4,5% mai reduse decât în decembrie şi cu 7,2% comparativ cu aceeaşi lună din 2011.

Valorile din statistică reprezintă preţurile exprimate în euro pe metru pătrat de suprafaţă utilă al apartamentelor de vânzare situate în blocuri de apartamente, cu destinaţie rezidenţială, pe baza anunţurilor publicate pe portalul imobilire.ro de către agenţiile imobiliare şi proprietari.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...