Topul oraşelor cu cele mai multe debranşări de la sistemul de încălzire centrală

Braşov, Cluj şi Iaşi sunt primele în topul judeţelor cu debranşări masive de la sistemul centralizat de încălzire în ultimii 10 ani. În ciuda scăderii ritmului de debranşare, numărul locuinţelor ai căror proprietari optează pentru un sistem individual de încălzire este încă creştere, potrivit unei analize realizate de Ariston Thermo România, companie care vinde centrale de apartament.
Economica.net - mar, 26 nov. 2013, 11:59
Topul oraşelor cu cele mai multe debranşări de la sistemul de încălzire centrală

Mai mult de 1,1 milioane de locuinţe s-au debranşat, în ultimii 10 ani, de la sursele de apă caldă şi căldură ale CET-urilor marilor oraşe ale ţării. În acest moment doar aproximativ 1,39 milioane de locuinţe mai sunt branşate în întreaga ţară, potrivit datelor centralizate într-o analiză realizată de Ariston Thermo România.

„Parcul de centrale termice pe gaz instalate a crescut de la an la an, ajungând în acest moment, la peste 1,5 milioane de unităţi în funcţiune, dintre care 1,1 milioane fiind în locuinţe ce au renunţat la sistemul centralizat, conform estimărilor noastre”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Sales and Operation Manager Ariston Thermo România.

Cele mai multe debranşări au fost realizate în judeţul Braşov, unde peste 78.000 de familii au renunţat la sistemul centralizat de încălzire.

Pe locul al doilea se află judeţul Cluj, cu peste 68.000 de debranşări din 2002 şi până în prezent, urmat de Iaşi (peste 66.600) şi Bacău (peste 55.500), potrivit statisticilor citate (v. tabel).

În Bucureşti s-au deconectat de la RADET peste 54.700 de locuitori, iar în Hunedoara peste 51.100. Şi în Argeş peste 47.300 de locuitori au ales debranşarea, în timp ce în Neamţ pentru această soluţie au optat mai mult de 46.200 de persoane.

La această listă se adaugă şi judeţele Brăila (peste 42.500), Timiş (peste 36.800), Sibiu (peste 33.600) şi Gorj (peste 30.500).

Din totalul apartamentelor rămase branşate în prezent la sistemul centralizat, peste 30% se regăsesc în Bucureşti, unde migrarea către un sistem individual de încălzire a fost de 9%, raportat la numărul de locuinţe conectate în 2002.

„Deşi este oraşul cu cele mai mari venituri pe cap de locuitor, de-a lungul timpului în Bucureşti s-a acordat subvenţia cea mai mare. Cu toate acestea, în ultima perioadă, a fost anunţată creşterea cu peste 30% a preţului Gcal pentru agenţii economici, în contextul unei posibile fuziuni RADET – ELCEN ce ar presupune menţinerea acestui cost”, a mai spus Cătălin Drăguleanu.

În ultimul deceniu locuitorii a cinci judeţe au optat exclusiv pentru sisteme individuale de încălzire, iar alte şase vor ajunge în aceeaşi situaţie în următoarea perioadă, potrivit estimărilor Ariston.

În judeţele Alba, Ialomiţa, Satu Mare şi Bistriţa Năsăud nu mai există de mai mulţi ani sistem centralizat.

Situaţia cheltuielilor cu încălzirea centrală diferă de la oraş la oraş. Populaţia din Constanţa plăteşte 358,54 lei/Gcal, iar de cea din Bucureşti 169,88 lei/Gcal, pe când în Cluj-Napoca costul este 165 lei/Gcal.

Costul mediu de producţie este de 343 lei/Gcal, în timp ce o centrală termică duce un cost de cca. 145 lei/Gcal. Diferenţele sunt subvenţionate de stat.

„Creşterea continuă a preţului la energia termică, problemele CET-urilor din întreaga ţară şi anularea subvenţiilor acordate de Guvern sistemului centralizat de încălzire au fost principalele cauze pentru care tot mai mulţi români au optat pentru instalarea unui sistem propriu de încălzire. Centrala termică de apartament a fost şi rămâne principala alternativă”, a mai spus Cătălin Drăguleanu.

Investiţia medie într-o instalaţie cu centrală termică este cuprinsă între 4.500 – 7.000 lei, în funcţie de numărul de camere şi de nivelul de dotare al acesteia (radiatoare, ţeavă, accesorii, montaj), potrivit Ariston.

Centralele termice în condensare au un randament de până la 108%, reducând consumul de gaze cu până la 35%.

Ariston Thermo România este filiala locală a companiei italiene Ariston Thermo Group, care a înregistrat în 2012 vânzări totale de 1,32  miliarde de euro, în creştere cu 5% faţă de 2011.

Compania deţine 19 unităţi proprii de producţie în 10 ţări şi 15 centre de cercetare în 8 ţări, având în total 6.800 de angajaţi în cele 46 de filiale aflate în 30 de ţări. Compania asigură, de asemenea, o distribuţie ce acoperă peste 150 de state din întreaga lume.

Te-ar mai putea interesa și
Două site-uri rusești sunt ultimele entități de presă introduse de Moscova pe lista de „agenţi ai străinătăţii”
Două site-uri rusești sunt ultimele entități de presă introduse de Moscova pe lista de „agenţi ai străinătăţii”
Două site-uri de știri au fost declarate vineri "agenţi ai străinătăţii" de către guvern, decizie ce continuă să limiteze libertatea de exprimare şi vocile critice la adresa puterii din......
OMC anunță că nu s-a ajuns la un consens cu privire la derogarea temporară a brevetelor vaccinurilor anti-COVID-19
OMC anunță că nu s-a ajuns la un consens cu privire la derogarea temporară a brevetelor vaccinurilor anti-COVID-19
Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a anunţat într-un comunicat dat publicităţii vineri seară că nu s-a reuşit ...
Agențiile Standard & Poor’s și Moody’s au menținut ratingul de țară al României, cu perspectivă stabilă
Agențiile Standard & Poor’s și Moody’s au menținut ratingul de țară al României, cu perspectivă stabilă
Agenţia internaţională de evaluare financiară Standard & Poor's a reconfirmat ratingul României pentru datoria pe termen ...
Profi a devenit furnizor al Casei Regale a României
Profi a devenit furnizor al Casei Regale a României
Astăzi, magazinele Profi au dobândit calitatea de Furnizor al Casei Regale a României, informează compania prin intermediul ...