Topul pierderilor suferite de clienţii Harinvest. Investitorii speră ca ASF să deblocheze despăgubirile

Şapte dintre victimele fraudelor de la casa de brokeraj Harinvest au declarat pierderi echivalând cu peste 100.000 de euro. Mai mult de o treime din clienţii furaţi nu-şi vor putea recupera decât o parte din bani de la Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI). Toţi speră că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va trimite azi, către FCI, actul de constatatre a incapacităţii Harinvest de a-şi onora obligaţiile, ca Fondul să poată începe despăgubirile
Adrian N. Ionescu - joi, 13 mart. 2014, 22:21
Topul pierderilor suferite de clienţii Harinvest. Investitorii speră ca ASF să deblocheze despăgubirile

Astăzi, Consiliul ASF discută eventualele sancţiuni împotriva BCR şi  SSIF Broker Cluj Napoca, implicate în rostogolirea obligaţiilor de decontare a tranzacţiilor cu instrumente derivate de mare risc, care fac obiectul scandalului Harinvest.  Depozitarului Central este de asemeni vizat.

Clienţii păgubiţi ai firmei de brokeraj Harinvest speră că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va discuta şi constatarea incapacitatea firmei de a-şi respecta obligaţiile şi că va înştiinţa  ca atare Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI).

Astfel FCI ar putea începe procedura de despăgubire.

Cota de despăgubire de la FCI este însă, plafonată la echivalentul a 20.000 de euro, ceea ce înseamnă că 30 din cei peste 80 de păgubiţi nu-şi vor putea recupera toţi banii pierduţi.

Cea mai mare pierdere reclamată de un client Harinvest este de peste un milion de lei (222.222 de euro la cursul de 4,5 lei), întreaga pagubă provenind din acţiunile vândute fără acordul său,  potrivit unei centralizator întocmit de păgubiţi.

Şase investitori  au pierdut peste 500.000 de lei.

Altor 20 de investitori li s-a furat mai mult de 20.000 de euro, unora dintre ei de câteva ori mai mult: doi de peste patru ori, alţi doi de peste trei ori şi nouă de peste două ori. Unii au apriat doar pe instrumente derivate. Plafonarea corespunde normelor europene, altfel FCI are destui bani să plătească.

Totalul pagubelor revendicate depăşeşte 21,8 milioane de lei (4,8 milioane de euro), din care 20% sunt pretenţii ale Harinvest înseşi.

„Aşa cum am mai spus, legea impune ca FCI să înceapă procedura de despăgubire după ce ASF va constata că societatea de brokeraj nu este în măsură să-şi respecte obligaţiile faţă de clienţi, sau dacă o instanţă juridică face acelaşi lucru”, a declarat, acum aproape o lună, Fănel Chirtu, directorul executiv al FCI, pentru ECONOMICA.NET.

ASF încă nu s-a pronunţat definitiv, ci s-a lansat într-o polemică birocratică.

Scandalul la firma de brokeraj Harinvest s-a declanşat după ce aceasta nu a reuşit să deconteze o tranzacţie de 500.000 de euro din lipsă de fonduri. Era doar apogeul crizei de lichidităţi în care unul dintre brokerii firmei, Maria Voinea, acum cercetată penal, ar fi adâncit firma.

Criza a determinat Harinvest să intre în conturile clienţilor, sau să le vândă din acţiuni, fără acordul lor, chiar şi în timp ce ASF era în control.

În urma neregulilor constatate, ASF a dat amenzi de 618.500 de lei, a retras autorizaţia de funcţionare a Harinvest şi a obligat acţionarii acesteia să lichideze societatea sau să-i modifice obiectul de activitate.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de ţiţei, a anunţat luni că doreşte să investească peste un miliard ...
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Grupul TeraPlast a înregistrat un profit net de 43,3 milioane de lei în primele 9 luni ale anului, în creştere cu 41% ...
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL
Curtea Supremă de Justiţie din Croaţia a confirmat astăzi o decizie anterioară a unui tribunal, care în primă instanţă ...