Topul retailerilor în 2013. Cum stă Auchan după preluarea magazinelor Real

A doua schimbare de situaţie în topul celor mai mari retaileri din România. În urma preluării magazinelor Real de către Auchan, compania franceză ajunge al doilea mare comerciant alimentar din România. 
Alina Stanciu - Dum, 08 iun. 2014, 21:13
Topul retailerilor în 2013. Cum stă Auchan după preluarea magazinelor Real

Kaufland rămâne lider pe piaţa comerţului alimentar, la mare distanţă de principalii săi competitori, în urma unei analize realizate de ECONOMICA.NET pe baza rezultatelor financiare aferente lui 2013 publicate de către Ministerul de Finanţe. Compania, parte a grupului german Lidl&Schwarz alături de discounterul Lidl, a raportat afaceri nete de 7,2 miliarde de lei, cu 12,7% peste nivelul anului anterior. Compania, care a inaugurat anul trecut cinci magazine, a avut un profit de 4,5%.

Un nou număr doi pe piaţa de retail

Numărul doi devine însă Auchan, care a devansat Metro ca urmare a preluării celor 20 de magazine Real de la Grupul german de retail Metro. Coroborând rezultatele financiare ale Auchan România SA, care au operat magazinele Auchan, cu cele ale real,-Hypermarket România SRL, care opera unităţile Real, business-ul francezilor ajunge la 45,7 miliarde de lei, din care Auchan România a raportat 2,3 miliarde de lei. Ambele firme au avut pierderi, de 90,5 milioane de lei Auchan şi 303,7 milioane de lei real Hypermarket România SRL. 

Cele patru unităţi nepreluate de Auchan de la Metro ( Arad, Constanţa Nord, Oradea Episcopia şi Suceava ) au trecut pe o nouă societate, Real Hiper Magazine SRL, care a raportat pentru 2013 afaceri de 75,4 milioane de lei şi o pierdere netă de 18,4 milioane de lei.

Potrivit oficialilor companiei, business-ul Auchan include cele 11 magazine istorice plus cele 7 magazine Real de la data de la care au fost redeschise sub brandul Auchan, în timp ce business-ul  real,-Hypermarket România SRL include, până în luna august,  vânzările celor 24 de magazine Real. După luna august, business-ul societăţii a fost format din cele 20 de magazine preluate de Auchan,din care s-a scăzut treptat vânzările celor 7 unităţi care s-au rebranduit.

Poziţie incertă pentru Carrefour

Cum datele financiare ale Metro Cash& Carry nu s-au publicat, poziţia Carrefour în clasamentul companiilor din comerţul alimentar este incertă. Astfel, dacă luăm în calcul cifra oferită de Metro pe site-ul oficial, de 977 de milioane de euro, şi calculăm la cursul mediu al anului 2013 de 4,41 de lei, rezultă un business pentru retailerul german de 4,3 miliarde de lei, ceea ce plasează compania pe poziţia  a treia. La mică distanţă însă de Carrefour, care, din datele Ministerului de Finanţe a avut  în 2013 afaceri de 4,28 miliarde de lei, aproape la fel comparativ cu 2012. Profitul net al Carrefour a fost de 144 milioane de lei. 

Urmează Selgros, un business de 3 miliarde de lei anul trecut, în scădere faţă de 2012 când a raportat 3,4 miliarde de lei. Compania a avut un profit net de 53,9 milioane de lei.

Mega Image SRL, parte a grupului belgian Delhaize, a înregistrat afaceri de 2,3 miliarde de lei, cu 33,1% mai mult decât în 2012. Profitul companiei a fost de 55 de milioane de lei.

Rewe România, care operează magazinele Penny Market şi XXL Mega Discount, a finalizat anul cu 2,1 miliarde de lei, cu 13,8% mai mult decât în 2012. Compania a reusit să treacă pe profit, de la un minus de 4,4 milioane de lei la un plus de peste 550.000 de lei. 

Urmează Profi Rom Food, cu 1,4 miliarde de lei şi Billa România cu 1,3 miliarde de lei cifră de afaceri. 

Menţionăm că datele financiare aferente companiilor Metro Cash&Carry, Lidl Discount SRL şi România Hypermarche (Cora) nu au fost publicate pe site-ul Ministerului de Finante.

Te-ar mai putea interesa și
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1 Scuderia Ferrari,......
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane ...
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...